Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες, Τρίτη (22/7), ότι η κυβέρνησή του κατέληξε σε συμφωνία με αυτή της Ιαπωνίας για τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές.
Αυτή, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνει την επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών 15% στα ιαπωνικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ.
«Μόλις ολοκληρώσαμε τεράστια συμφωνία (για το εμπόριο) με την Ιαπωνία, ίσως τη μεγαλύτερη που κλείστηκε ποτέ», ανέφερε ο ρεπουμπλικάνος μέσω Truth Social, κάνοντας λόγο περί ιαπωνικών «επενδύσεων», ύψους «550 δισεκατομμυρίων δολαρίων», υπό «δική μου κατεύθυνση», στην αμερικανική οικονομία και περί συνεπαγόμενης δημιουργίας «εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας». Στο πλαίσιο της διευθέτησης, «η Ιαπωνία θα πληρώνει ανταποδοτικούς δασμούς 15% στις ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Η συμφωνία που κλείστηκε ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Τόκιο προβλέπει ότι οι δασμοί που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ στα ιαπωνικά αυτοκίνητα που εξάγονται στην αμερικανική αγορά θα κατέβουν στο 15%, ανέφεραν σήμερα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Επί του παρόντος οι δασμοί σε ιαπωνικά οχήματα, ανταλλακτικά ή συστατικά εξαγόμενα στις ΗΠΑ ανέρχονται στο 25%.
Κατά τη δημόσια τηλεόραση NHK και την εφημερίδα Asahi, οι τελωνειακοί δασμοί θα υποδιπλασιαστούν (στο 12,5%) και σ’ αυτούς θα προστεθούν προϋπάρχοντες, που ήταν 2,5%.
Οι αμερικανοί επιπρόσθετοι δασμοί 50% που επιβάλλονται το τρέχον διάστημα στις ιαπωνικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου μένουν ανεπηρέαστοι από τη διμερή συμφωνία για το εμπόριο που κλείστηκε χθες Τρίτη ανάμεσα στο Τόκιο και την Ουάσιγκτον, ξεκαθάρισε σήμερα ο ιάπωνας διαπραγματευτής Ριόσεϊ Ακαζάουα.
«Αν με ρωτάτε αν η συμφωνία έχει εφαρμογή στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, όχι, δεν ισχύει κάτι τέτοιο», εξήγησε στον Τύπο στην Ουάσιγκτον.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα δήλωσε σήμερα πως μένει ακόμη να εξετάσει τις λεπτομέρειες της διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο που ανακοίνωσε πως κλείστηκε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προτού κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
«Όσον αφορά την ερμηνεία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, δεν είμαι σε θέση να τη συζητήσω παρά αφού εξετάσω προσεκτικά τις λεπτομέρειες των συνομιλιών και της συμφωνίας», είπε ο Ισίμπα στον Τύπο στο Τόκιο, ερωτηθείς σχετικά με την ανακοίνωση που έκανε χθες Τρίτη ο Τραμπ.
Να σημειωθεί πάντως ότι ο Σιγκέρου Ισίμπα σκοπεύει να ανακοινώσει πολύ σύντομα την προσεχή παραίτησή του, σύμφωνα με όσα ανέφεραν σήμερα μέσα ενημέρωσης της χώρας, μετά την εκλογική πανωλεθρία η οποία στέρησε από την κυβερνητική συμμαχία του, υπό το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ), την πλειοψηφία της στην άνω Βουλή.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων Mainichi και Yomiuri, ο Ισίμπα έχει μιλήσει για την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το αξίωμα σε κοντινά του πρόσωπα κι εννοεί να παραιτηθεί ως τα τέλη του Αυγούστου.
Διαβάστε επίσης:
Ανεπιθύμητο στη Ρωσία το γερμανικό Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ
Νεκρούς και καταστροφή «άνευ προηγουμένου» στη Γάζα καταγγέλλει ο Αντόνιο Γκουτέρες
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.