Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Ακραία επικίνδυνες για εκδήλωση πυρκαγιών είναι οι συνθήκες το Σάββατο 26/07, καθώς υψηλές θερμοκρασίες, αφρικανική σκόνη, και ξηρασία θα δημιουργήσουν εκρηκτικό κοκτέιλ, φτάνοντας τους πολίτες στα όρια της αντοχής τους.
Μέχρι την Δευτέρα οι συνθήκες θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνες, διότι θα διατηρηθούν τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά στη χώρα μας, με έντονη ζέστη και 40-42 βαθμούς στη χώρα – 44 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα. Τοπικά φτάσαμε τους 45,8 βαθμούς στη Σκάλα Μεσσηνίας.
Με τα ξηρά εδάφη, είναι συσσωρευμένη η επιβάρυνση. Δεν είναι τυχαίο ότι για αύριο Σάββατο, η Περιφέρεια Αττικής – συμπεριλαμβανομένων και των Κυθήρων – η ΠΕ Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία και Εύβοια) και ολόκληρη η Πελοπόννησος, τίθενται σε κατάσταση συναγερμού.
Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς για τις ΠΕ Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα, Φωκίδα), Θεσσαλίας, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Συνθήκες καύσωνα επικράτησαν και χθες Παρασκευή, με τον υδράργυρο να ξεπερνά σε πολλές περιοχές της χώρας τους 42°C και τοπικά τους 44-45°C. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι υψηλότερες θερμοκρασίες της επικράτειας σημειώθηκαν στην Ήπειρο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο, στη νότια Κρήτη και στη Μακεδονία. Η μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στη Σκάλα Μεσσηνίας και ήταν ίση με 45.8°C.
Χαρακτηριστικό της χθεσινής ημέρας, όπως τονίζει το meteo.gr/ Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ήταν η εκτεταμένη γεωγραφική περιοχή της χώρας όπου καταγράφηκαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Εκτιμάται ότι περίπου το 85% του συνολικού πληθυσμού της χώρας βίωσε τιμές μέγιστης θερμοκρασίας άνω των 39°C.
Τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα πέσει σε όλη τη χώρα, με ευχάριστες τιμές στα δυτικά, 34 βαθμούς – 36 με 38 βαθμούς στην Αττική – και με περαιτέρω πτώση την Τρίτη και την Τετάρτη.
Όπως τονίζει σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας ο καύσωνας το Σάββατο θα φέρει θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ η αφρικανική σκόνη θα επιβαρύνει την ποιότητα του αέρα.
Παράλληλα ο μετεωρολόγος κάνει λόγο για νέα θερμή εισβολή κοντά στις 6 Αυγούστου.
Συγκεκριμένα αναφέρει πως «συνεχίζεται και αύριο ο ισχυρός καύσωνας στη χώρα μας με τον υδράργυρο να φτάνει για άλλη μια μέρα στη δυτική Ελλάδα τους 43-44 βαθμούς,(δεν αποκλείω σε τοπικό επίπεδο όπου ευννοεί ο άνεμος κι η τοπογραφία τους 45+).
Έντονη θα είναι και η μεταφορά αφρικανικής σκόνης το Σαββατοκύριακο επιβαρύνοντας την ποιότητα του αέρα.
Επίσης πολύ δυσμενείς θα είναι οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο.
Ουσιαστική ανάσα δροσιάς τη Δευτέρα στα δυτικά και την Τρίτη σε όλη τη χώρα.
Δεν αποκλείω νέα θερμή εισβολή κοντά στις 6 Αυγούστου!».
Η σωρευτική επίδραση των πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ευφλεκτότητας των δασικών καυσίμων, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται πάρα πολύ η έναρξη πυρκαγιών, η ανάπτυξη μεγάλων θερμικών φορτίων, η γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς και η δημιουργία κηλιδώσεων.
Υπό αυτές τις συνθήκες ενισχύεται το δυναμικό για πυροεπαγωγικές πυρκαγιές (αυτοκαθοδηγούμενες με δυνητικά πολύ μεγάλα θερμικά φορτία), σύμφωνα με την πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς προβλέπεται το Σάββατο 26 Ιουλίου, στις Περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου και στις ΠΕ Βοιωτίας και Εύβοιας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Παράλληλα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) και υψηλός κίνδυνος (κατηγορία κινδύνου 3) προβλέπεται το Σάββατο στο σύνολο της λοιπής ηπειρωτικής χώρας και σε αρκετές περιοχές της νησιωτικής.
Συγκεκριμένα, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται το Σάββατο για τις εξής περιοχές:
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
Η Πολιτική Προστασία έχει ήδη ειδοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις Περιφέρειες και τους Δήμους να τεθούν σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Πυροσβεστικά κλιμάκια, εναέρια μέσα και δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε επιφυλακή για το παραμικρό. Αλλά η επιτυχία αυτής της μάχης δεν εξαρτάται μόνο από το κράτος. Εξαρτάται από όλους μας.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα στη χώρα και το Σάββατο. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στα ηπειρωτικά τους 40 με 41 και τοπικά τους 42 βαθμούς και στα δυτικά τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου.
Στην Αθήνα τους 40 με 41 και στη Θεσσαλονίκη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.
Στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 40 και στη νότια Κρήτη τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.
Συνθήκες καύσωνα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Μέγιστες στους 40-42 βαθμούς και τοπικά στα δυτικά και νότια στους 43-44 βαθμούς. Τοπικά ακραία θερμική επιβάρυνση στα δυτικά και βόρεια. Ενισχυμένοι άνεμοι στα 6-7 μποφόρ στο Αιγαίο.
Πιο αναλυτικά, το Σάββατο 26 Ιουλίου συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν σχεδόν στο σύνολο της χώρας. Τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά ορεινά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 19 έως 38 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 22 έως 38-40 και τοπικά 41 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 23 έως 39-41 και τοπικά 42-43 βαθμούς, στην Ήπειρο από 23 έως 39-41 βαθμούς, στην υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα από 24 έως 41-43 και τοπικά 44 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 25 έως 40-42 και τοπικά στα νότια 43-44 βαθμούς, στα Επτάνησα από 24 έως 38-40 και τοπικά 41, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 36-38 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 40-41 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 μποφόρ και στα νοτιότερα πελάγη δυτικοί βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ.
Στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας περιμένουμε ηλιοφάνεια και συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 4-5 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά παράκτια τμήματα έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 30 έως 39-40 και τοπικά 41-42βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 36-38 βαθμούς και τοπικά στο νομό έως 39 βαθμούς.
Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος
Μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά
Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
– την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
– την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
– το είδος της βλάστησης που καίγεται.
Αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας
Μόλις περάσει η πυρκαγιά
Αν παραμείνετε στο σπίτι:
– Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα.
– Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός.
– Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
– Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
– Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
– Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.
– Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.
– Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.
Αν το σπίτι σας είναι ξύλινο αναζητήστε καταφύγιο σε κτιστό σπίτι.
Αν διαταχθεί οργανωμένη απομάκρυνση από την περιοχή ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.
Διαβάστε επίσης:
Εύβοια: Βρέθηκε το ζευγάρι περιπατητών που αγνοούνταν – Είναι καλά στην υγεία τους
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.