search
ΠΕΜΠΤΗ 16.10.2025 01:01
MENU CLOSE

Ανοιχτή πίτα από σφολιάτα, με κολοκυθανθούς

29.07.2025 06:20
sfoliata_kolokithanthi

Απίστευτα ευέλικτη και εύκολη, η ανοιχτή πίτα με κολοκυθανθούς μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό σε ένα καλοκαιρινό γεύμα, ως συνοδευτικό σε ένα επίσημο δείπνο ή πάρτυ αλλά και ως κρύο σνακ για την παραλία ή το γραφείο.

Ετοιμάζεται με απλά υλικά, μπορεί να καταναλωθεί ζεστή, αλλά είναι εξίσου νόστιμη και κρύα.

Υλικά για τη Συνταγή

1 φύλλο έτοιμη σφολιάτα, ξεπαγωμένη σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας

13 άνθη κολοκυθιού

125 γραμμάρια μοτσαρέλα φρέσκια, κομμένη σε κύβους

2 μεγάλα αυγά

10 φιλέτα γαύρου σε ελαιόλαδο, στραγγισμένα

1 πρέζα αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Λίγη τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά), αν δεν χρησιμοποιήσετε τα φιλέτα γαύρου

Εκτέλεση

1. Αρχικά καθαρίστε τα άνθη κολοκυθιού, αφαιρώντας τα χοντρά κοτσάνια και τους ύπερους και περάστε τα γρήγορα κάτω από τρεχούμενο νερό. Αφήστε τα να στραγγίσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί ή πετσέτα.

2. Ξετυλίξτε τη σφολιάτα, στρώστε με λαδόκολλα μια φόρμα για τάρτα διαμέτρου 27 εκατοστών και απλώστε τη ζύμη. Τοποθετήστε τα άνθη κολοκυθιού πάνω στη ζύμη με τα πέταλα προς τα έξω, σε ακτινωτό μοτίβο. Κόψτε τη μοτσαρέλα σε κύβους, εισάγετε έναν κύβο σε κάθε άνθος και αραδιάστε τους υπόλοιπους κύβους πάνω από τα κολοκυθολούλουδα. Μοιράστε τα φιλέτα γαύρου πάνω από τους ανθούς.

3. Σε ένα μπολ, χτυπήστε ελαφρά τα αυγά με μια πρέζα αλάτι και, αν θέλετε, λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και λίγη τριμμένη παρμεζάνα. Απλώστε το μίγμα πάνω από τα άνθη κολοκυθιού και διπλώστε την περίσσεια σφολιάτας προς τα μέσα, σχηματίζοντας ένα όμορφο στεφάνι.

4. Ψήστε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για περίπου 27-32 λεπτά. Η πίτα θα είναι έτοιμη όταν ροδίσει. Ελέγξτε την κατά τη διάρκεια του ψησίματος, διότι μπορεί να χρειαστεί να την τρυπήσετε με τα δόντια ενός πιρουνιού αν φουσκώσει.

5. Αφήστε την να κρυώσει για λίγα λεπτά και σερβίρετε τοποθετώντας την σε μια πιατέλα παρουσίασης, αφού έχετε αφαιρέσει τη λαδόκολλα. Απολαύστε την ζεστή ή κρύα.

Συμβουλή

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα φιλέτα γαύρου με σοταρισμένο μπέικον ή κομμάτια καπνιστού ή ψητού ζαμπόν και να την εμπλουτίσετε με άλλα είδη τυριών.

Διαβάστε επίσης:

Μοχίτο μύρτιλο με σιρόπι λεβάντας

Καλαμπόκι ψητό, των καλοκαιρινών μας αναμνήσεων, σε 3 μοντέρνες εκδοχές

Γλυκό ψυγείου με σιμιγδαλόκρεμα και πουτίγκα πορτοκάλι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.10.2025 01:01