Ένας νεκρός και 29 τραυματίες από τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ στην Τουρκία - «Δεν επηρεάζει τον ελληνικό χώρο», λέει ο Λέκκας (Video)
Ένας άνθρωπος υπέκυψε στα τραύματά του και άλλοι είκοσι εννιά τραυματίστηκαν εξαιτίας του σεισμού 6,1 βαθμών ο οποίος έπληξε χθες Κυριακή την επαρχία Μπαλίκεσιρ (δυτικά), ανακοίνωσαν οι αρχές της Τουρκίας.
«Δόξα τω Θεώ, κανένας από τους 29 τραυματίες δεν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση», πρόσθεσε ο υπουργός.
Σε χωριά γύρω από τη Ζέντερ, δεκαέξι κτίρια, τέσσερις κατοικίες και δώδεκα εγκαταλελειμμένα κτίρια, κατέρρευσαν χωρίς να υπάρχουν θύματα, πάντα σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Γερλίκαγια.
Ο άνθρωπος που έχασε τη ζωή του ανασύρθηκε από τα συντρίμμια τριώροφου κτιρίου, όπου κατοικούσαν έξι άνθρωποι, στο κέντρο της Ζέντερ, μετά την κατάρρευσή του.
«Με ακούει κανείς;» κραύγαζαν διασώστες προτού αφουγκραστούν για επιζώντες στα συντρίμμια, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε απευθείας τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 19:53 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), έγινε αισθητός σε αρκετές άλλες δυτικές πόλεις της χώρας, ανάμεσά τους στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη, ανέφερε η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD).
Καταγράφτηκαν τουλάχιστον είκοσι αισθητές μετασεισμικές δονήσεις, μεγέθους 3,5 ως 4,6 βαθμών, κατά την ίδια πηγή.
Στην περιοχή αναπτύχθηκαν 319 διασώστες και κέντρο άμεσης βοήθειας έλαβε 24 κλήσεις για ζημιές, πάντα σύμφωνα με το AFAD.
Σεισμός 5,8 βαθμών είχε προκαλέσει έναν θάνατο και εξήντα εννιά τραυματισμούς στη νοτιοδυτική Τουρκία τον Ιούνιο.
Η νοτιοδυτική Τουρκία προσπαθεί ακόμη να συνέλθει από τον φοβερό σεισμό του Φεβρουαρίου του 2023 που άφησε πίσω τουλάχιστον 53.000 νεκρούς και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στην Αντάκια, την αρχαία Αντιόχεια.
Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τον σεισμό στην Τουρκία
Ο Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Κυριακή (10.08.2025) στη Τουρκία αποτελεί την κύρια δόνηση, επισημαίνοντας πως τα ρήγματα της περιοχής δεν είναι ικανά να δώσουν μεγαλύτερο σεισμό.
Όπως ανέφερε, ήδη καταγράφονται δεκάδες μετασεισμοί μικρότερης έντασης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας υπογράμμισε ότι ο σεισμός δεν επηρεάζει τον ελληνικό χώρο.
Συγκεκριμένα, ανέφερε πώς το συγκεκριμένο ρήγμα δεν ανήκει στη στενή ζώνη των ρηγμάτων της Ανατολίας που σχετίζονται με τη σεισμικότητα της Ελλάδας.
«Είναι σε μία μικρή τεκτονική δομή», εξήγησε, προσθέτοντας ότι παρόμοια ρήγματα υπάρχουν διάσπαρτα στην Τουρκία και προκαλούν αντίστοιχους σεισμούς.
Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι δεν αναμένονται προβλήματα σε μεγάλες πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Σμύρνη, καθώς το ρήγμα εκτείνεται προς βορειοδυτική κατεύθυνση, αποτρέποντας φαινόμενα κατευθυντικότητας.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι στην πληγείσα περιοχή πιθανόν έχουν σημειωθεί σημαντικές ζημιές, καθώς τα κτίρια παρουσιάζουν αυξημένη τρωτότητα.
Τέλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν γειτονικά ρήγματα με διεύθυνση βορειοανατολική ή νοτιοδυτική, τα οποία χαρακτηρίζουν συνολικά τη σεισμογενή ζώνη της περιοχής.
Διαβάστε επίσης:
Μύκονος: Διασώθηκαν δύο άτομα από ιστιοφόρο μετά από επιχείρηση του Λιμενικού
Θρήνος στο χώρο του θεάτρου: Πνίγηκε στους Φούρνους Ικαρίας η Σοφία Σεϊρλή