ΚΥΡΙΑΚΗ 24.08.2025 07:46
MENU CLOSE

Γιγάντια υποθαλάσσια φαράγγια βρέθηκαν κάτω από την Ανταρκτική

13.08.2025 20:25

Κρυμμένο δίκτυο 332 γιγάντιων υποθαλάσσιων φαραγγιών βρέθηκε από επιστήμονες, ορισμένα από τα οποία φτάνουν σε βάθη άνω των 4.000 μέτρων.

Η νέα χαρτογράφηση δείχνει ότι στην Ανατολική Ανταρκτική τα φαράγγια είναι μεγαλύτερα και εκτείνονται σε ευρύτερες περιοχές ενώ στη Δυτική είναι μικρότερα και πιο απότομα. Αυτές οι διαφορές υποδηλώνουν ότι ο πάγος στην Ανατολή υπήρχε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με τους παγετώνες να έχουν περισσότερο χρόνο να διαμορφώσουν πιο ανοιχτές και μεγαλύτερες υποθαλάσσιες δομές.

Τα υποθαλάσσια φαράγγια της Ανταρκτικής δημιουργήθηκαν μετά από χιλιάδες χρόνια συνεχής δράσης των παγετώνων και τις δυνατές θαλάσσιες κινήσεις που μεταφέρουν άμμο, πέτρες και άλλα υλικά. Λειτουργούν σαν φυσικοί δρόμοι που μεταφέρουν θρεπτικά στοιχεία καθώς και κρύα και ζεστά ρεύματα ανάμεσα στην ανοιχτή θάλασσα και την ήπειρο. Αυτές οι κινήσεις επηρεάζουν όχι μόνο τη ζωή στους ωκεανούς αλλά και τη σταθερότητα των τεράστιων πάγων που συγκρατούν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Διαβάστε επίσης:

Βανς: Ο Τραμπ μου είπε ότι αποστολή της κυβέρνησης είναι να φέρει ξανά την ειρήνη στην Ευρώπη

Προς τριμερή σύνοδο Τραμπ, Πούτιν και Ζελένσκι έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με το CBS

Προς τριμερή σύνοδο Τραμπ, Πούτιν και Ζελένσκι έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με το CBS

ΚΥΡΙΑΚΗ 24.08.2025 07:45
Exit mobile version