ΣΑΒΒΑΤΟ 27.09.2025 10:13
MENU CLOSE

Ρηματική διακοίνωση της Αιγύπτου στον ΟΗΕ για το τουρκολυβικό μνημόνιο

26.09.2025 19:54

Με ρηματική διακοίνωση της 8ης Σεπτεμβρίου 2025 η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Αιγύπτου στα Ηνωμένα Έθνη, απευθύνει έντονη διαμαρτυρία και καταγγελία κατά των ισχυρισμών που περιλαμβάνονται στις αντίστοιχες διακοινώσεις της Λιβύης στις 27 Μαΐου και 20 Ιουνίου του 2025 σχετικά με τα εξωτερικά όρια της λιβυκής υφαλοκρηπίδας, αλλά και με περιοχές έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο.

Η ρηματική διακοίνωση υπογραμμίζει ότι οι λιβυκές θέσεις «είναι ασύμβατες με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και παραβιάζουν τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου και της σχετικής διεθνούς πρακτικής». Υπενθυμίζει τις σχετικές αιγυπτιακές ανακοινώσεις και νομοθετικές πράξεις, ιδίως το Προεδρικό Διάταγμα 595/2022 για την οριοθέτηση των δυτικών θαλασσίων ορίων, καθώς και προηγούμενες ρηματικές διακοινώσεις (2019, 2023 και 2024).

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη λιβυκή διαμαρτυρία κατά του διεθνούς διαγωνισμού της Ελλάδας για έρευνες νοτίως της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Η Αίγυπτος «απορρίπτει και αρνείται να αναγνωρίσει κάθε διεκδίκηση επί της ΑΟΖ και της Υφαλοκρηπίδας της, τονίζοντας ότι τέτοιες διεκδικήσεις δεν λαμβάνουν υπόψιν τα εγγενή και αναφαίρετα κυριαρχικά της δικαιώματα» στις θαλάσσιες περιοχές που εκτείνονται από τις γραμμές βάσης της στη Μεσόγειο.

Παράλληλα, η Αίγυπτος απορρίπτει το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη στις 25 Ιουνίου 2025 μεταξύ της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (Libyan National Oil Corporation) και της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου (Turkish Petroleum Corporation), το οποίο προβλέπει γεωλογικές και γεωφυσικές μελέτες και σεισμικές έρευνες σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές. Όπως τονίζεται, η λεγόμενη «Περιοχή 4» επικαλύπτεται με τα αιγυπτιακά όρια, και επομένως η Αίγυπτος απορρίπτει τόσο το ίδιο όσο και οποιαδήποτε μέτρα, κινήσεις ή έννομες συνέπειες που απορρέουν από αυτό. Απορρίπτει επίσης οποιαδήποτε ενέργεια ή δραστηριότητα εντός των θαλάσσιων ορίων της, βάσει του μνημονίου αυτού. Αντιστοίχως, επαναλαμβάνει ότι δεν αναγνωρίζει τα τουρκολιβυκά μνημόνια του 2019 και του 2022, χαρακτηρίζοντάς τα ως «άκυρα και στερούμενα νομικής ισχύος».

Κλείνοντας, η Αίγυπτος διακηρύσσει την προθυμία και τη δέσμευσή της να συνεργαστεί και να διαπραγματευθεί καλόπιστα με τα γειτονικά κράτη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Διαβάστε επίσης:

Έχασε τη μάχη του ντονέρ-κεμπάμπ η Τουρκία: Οι Γερμανοί πέτυχαν να μην παρασκευάζεται με βάση κανόνες της Άγκυρας

Η Ζαχάροβα προειδοποιεί για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο αν επιβεβαιωθεί η επιχείρηση δολιοφθοράς του Κιέβου στην Ευρώπη

Κοινή δήλωση 20 κρατών για την προστασία των δημοσιογράφων στη Γάζα

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.09.2025 10:04
Exit mobile version