search
ΠΕΜΠΤΗ 09.10.2025 20:19
MENU CLOSE

Πόσες πιθανότητες έχει ο Τραμπ να πάρει το Νόμπελ Ειρήνης μετά την εκεχειρία στη Γάζα;

09.10.2025 15:42
donald-trump

Στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής (10/10) αναμένεται να αποκαλυφθεί ο νικητής του Νόμπελ Ειρήνης και ο Ντόναλντ Τραμπ θα ήθελε -καθώς θεωρεί ότι του αξίζει- να ακούσει το όνομά του.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και ο Λευκός Οίκος, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την πρώτη φάση εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, ανάρτησε στην επίσημη σελίδα του το X, μια φωτογραφία του Αμερικανού προέδρου με τον τίτλο «Ο πρόεδρος της ειρήνης». Παράλληλα, πολλές χώρες αλλά και οικογένειες ομήρων έχουν προτείνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, για το Νόμπελ Ειρήνης. Μεταξύ άλλων ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «το δικαιούται» και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι θα τον προτείνει του χρόνου αν λύσει και το ουκρανικό.

«Ίσως βρουν κάποιο λόγο για να μην μου το δώσουν»

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα (9/10), ότι δεν έχει ιδέα για το αν θα κερδίσει. «Διευθετήσαμε επτά πολέμους, είμαστε πολύ κοντά στο να τελειώσουμε τον όγδοο, νομίζω ότι τελικά θα διευθετήσουμε και το ουκρανικό όπου η κατάσταση είναι φρικτή», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι κάποιος στην ιστορία τελείωσε τόσους πολλούς πολέμους αλλά ίσως βρουν έναν λόγο για να μην μου δώσουν το Νόμπελ Ειρήνης».

Η απόφαση έχει ήδη παρθεί

Την προηγούμενη Δευτέρα συνεδρίασε για τελευταία φορά η επιτροπή Νόμπελ. Η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ, που απονέμει το ομώνυμο βραβείο για την Ειρήνη, πραγματοποίησε την τελευταία της συνεδρίαση τη Δευτέρα, δήλωσε το Ινστιτούτο Νόμπελ σήμερα, μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση του νικητή για το 2025.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό υποδηλώνει ότι το όνομα του νικητή είχε επιλεγεί πολύ πριν από τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, που έγινε υπό την ισχυρή πίεση του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος ποθεί ανοικτά το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Το Ισραήλ και η ισλαμιστική οργάνωση κατέληξαν σε συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη Γάζα και για την απελευθέρωση των ομήρων, βασικό βήμα για να δοθεί τέλος στα δύο χρόνια καταστροφικού πολέμου στο παλαιστινιακό έδαφος.

«Η τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής Νόμπελ πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έρικ Οσχάιμ, εκπρόσωπος του νορβηγικού Ινστιτούτου Νόμπελ. Η πενταμελής επιτροπή του Νόμπελ λαμβάνει γενικώς την απόφασή της αρκετές ημέρες, ή ακόμα και εβδομάδες, πριν από την επίσημη ανακοίνωση, και συνεδριάζει μια τελευταία φορά στην τελική ευθεία πριν την ανακοίνωση. «Τα τελευταία βήματα έγιναν τη Δευτέρα αλλά ποτέ δεν λέμε πότε η επιτροπή Νόμπελ λαμβάνει την απόφασή της», δήλωσε ο Οσχάιμ.

Θα υπάρξει νικητής

Καμία νέα συνεδρίαση της επιτροπής δεν προβλέπεται πριν από την αποκάλυψη του ονόματος του νικητή, αύριο στις 12.00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με τον ίδιο. «Θα υπάρξει νικητής αυτή τη χρονιά», δήλωσε ο ίδιος, καθώς ορισμένοι ειδικοί εικάζουν πως υπάρχει η περίπτωση η επιτροπή Νόμπελ, λόγω της επιδείνωσης της γεωπολιτικής κατάστασης, να μην απομείνει βραβείο.

Διεκδικώντας ρόλο στην επίλυση πολλών συγκρούσεων, ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει, μετά την επιστροφή στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ότι «αξίζει» το Νόμπελ. Το να μην του δοθεί θα είναι «προσβολή» σε βάρος των ΗΠΑ, είχε δηλώσει πρόσφατα.

Η συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς «δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση» στην επιλογή του νικητή για το 2025 διότι «η επιτροπή Νόμπελ έχει ήδη λάβει την απόφασή της», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιστορικός Άσλε Σβέεν, ειδικός στα Νόμπελ.

«Ο Τραμπ δεν θα πάρει το βραβείο φέτος. Είμαι σίγουρος 100% γι’ αυτό», δήλωσε, τονίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εδώ και καιρό «έχει αφήσει ελεύθερο» τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να βομβαρδίζει τη Γάζα και παρείχε σημαντική στρατιωτική βοήθεια στον ισραηλινό στρατό.

Φέτος, 338 πρόσωπα και οργανισμοί έχουν προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο πέρυσι απονεμήθηκε στην ιαπωνική οργάνωση Nihon Hidankyo, ένα κίνημα των επιζώντων των ατομικών βομβών που έπεσαν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι το 1945.

Διαβάστε επίσης

Σε ισχύ η συμφωνία Χαμάς – Ισραήλ: Έπεσαν οι πρώτες υπογραφές για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων, το απόγευμα κατάπαυση πυρός

Αλέξης Τσίπρας: Η Ευγενία Φωτονιάτα εντάσσεται στο επιτελείο του – Οι νέες ισορροπίες στην Αμαλίας

Συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς: Ανακούφιση και ικανοποίηση από τη διεθνή κοινότητα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.10.2025 20:18