Λεμονόπιτα σιροπιαστή, με φύλλο κρούστας, σε φόρμα
Μια λεμονάτη εκδοχή της κλασικής πορτοκαλόπιτας, εύκολη στην παρασκευή της, απλή και εντυπωσιακή, που αποτελεί το ιδανικό επιδόρπιο για το κλείσιμο ενός γιορτινού γεύματος.
Υλικά για τη Συνταγή
Για το σιρόπι
300 ml νερό
2 λεμόνια ακέρωτα (τον χυμό και το ξύσμα)
180 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
4 σπόροι κάρδαμου (προαιρετικά)
Για την πίτα
225 γραμμάρια φύλλα κρούστας
2 αυγά μέτρια (σε θερμοκρασία δωματίου )
90 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
1 πρέζα αλάτι
125 γραμμάρια σπορέλαιο + λίγο επιπλέον
125 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά, σε θερμοκρασία δωματίου
10 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ, κοσκινισμένο
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
1. Αρχικά προθερμάνετε τον φούρνο στους 120° C στις αντιστάσεις. Ανοίξτε τα φύλλα κρούστας και τσαλακώστε τα, ένα – ένα, διπλώνοντάς τα σαν ακορντεόν, ξεκινώντας από τη στενή πλευρά. Αφού τσαλακώσετε κάθε φύλλο, τοποθετήστε το σε ένα λαδωμένο ταψί και συνεχίστε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα.
2. Ψήστε τα για 1 ώρα περίπου, ώστε να στεγνώσουν καλά. Αποσύρετέ τα από τον φούρνο, αφήστε τα να κρυώσουν και θρυμματίστε τα σε χοντρά κομμάτια.
3. Ετοιμάστε το σιρόπι. Βάλτε τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα σε μια κατσαρόλα και φέρτε σε βρασμό τα υλικά. Μόλις αρχίσει το σιρόπι να κοχλάζει, προσθέστε τους σπόρους κάρδαμου (μπορείτε να τους παραλείψετε), χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 20 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
4. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε τα αυγά, τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι. Χτυπήστε τα με ένα σύρμα μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού, το σπορέλαιο, το γιαούρτι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά και προσθέστε σταδιακά τα θρυμματισμένα φύλλα κρούστας, διπλώνοντάς τα με μια σπάτουλα μέσα στο μίγμα.
5. Αλείψτε μια φόρμα για κέικ 24-25 εκατοστών (ή ένα ταψί), με σπορέλαιο και αλευρώστε την ελαφρά, αδειάστε το μίγμα και ισιώστε την επιφάνεια της πίτας.
6. Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στην κάτω θέση του φούρνου, στις αντιστάσεις, στους 180° C για 30-35 λεπτά. Ελέγξτε αν έχει ψηθεί, βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του γλυκού.
7. Βγάλτε το από τον φούρνο και, όσο είναι ακόμα ζεστό, τρυπήστε το σε αρκετά σημεία με μια οδοντογλυφίδα. Περιχύστε με το κρύο σιρόπι, αφαιρώντας τους σπόρους του κάρδαμου. Αφήστε στην άκρη, αν θέλετε, λίγο από το σιρόπι για το τελικό σερβίρισμα. Η λεμονόπιτα θα πρέπει να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 8 ώρες ώστε να εμποτιστεί καλά με το σιρόπι και να γίνει ζουμερή.
8. Αναποδογυρίστε το γλυκό σε μια πιατέλα σερβιρίσματος, περιχύστε με περισσότερο σιρόπι και στολίστε με επιπλέον ξύσμα λεμονιού.
Διαβάστε επίσης:
Χριστουγεννιάτικοι λαχανοντολμάδες
Χριστουγεννιάτικο λευκό μοχίτο
Η αυθεντική συνταγή για τους φημισμένους κουραμπιέδες Ν. Καρβάλης και όλα τα μυστικά τους