Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε το βράδυ της Τρίτης, 3/2, συμμετέχοντας στην επιχείρηση διάσωσης της πολύνεκρης τραγωδίας ανοιχτά της Χίου, μετέφερε ο δύτης Βαγγέλης Κυρήθρας.
«Ζήσαμε τραγικές στιγμές. Μέσα στο σκάφος πολλά πτώματα, τα περισσότερα τα βγάλαμε εμείς. Η κατάσταση πολύ τραγική, δεν περιγράφεται με λόγια. Προσπαθούσαμε να δούμε αν υπάρχουν ζωτικές λειτουργίες σε κάθε έναν που βγάζαμε, δεν υπήρχε σε κανέναν. Συνεχίσαμε και ανασύραμε τα πτώματα. Πολλά πτώματα σε ένα σκάφος, παραμορφωμένα πρόσωπα, κεφάλια», ανέφερε μιλώντας στο chiosin.gr.
«Το σκάφος ήταν μικρό, 6 μέτρα, 40 άτομα στοιβαγμένα εκεί, δεν έχουμε τον ακριβή αριθμό. Εμείς βγάλαμε 12-13. Ήταν ημιβυθισμένο. Αν κάποιοι χτύπησαν και έμειναν αναίσθητοι στο σκάφος, μετά θα πνίγηκαν επειδή ήταν γεμάτο νερό», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Βαγγέλης Κυρήθρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για εικόνες πολέμου, με τον ίδιο να περιγράφει αναλυτικά το εφιαλτικό σκηνικό με το οποίο ήρθε αντιμέτωπος.
«Στις 9 μας ενημέρωσαν ότι έγινε ατύχημα, χωρίς να γνωρίζουμε τι έχει γίνει. Σπεύσαμε στο σημείο δύο δύτες και είδαμε ένα σκάφος χτυπημένο, μισοβουλιαγμένο και δυστυχώς πτώματα. Εμείς πήραμε 12 (πτώματα) στο σκάφος του Λιμενικού και τα πήγαμε στο κεντρικό λιμάνι», είπε αρχικά ο δύτης που επιχείρησε στον τόπο της τραγωδίας, με τη δημοσιογράφος να τον ρωτάει αν ήταν δύσκολες οι στιγμές και τον ίδιο να απαντά μονολεκτικά: «Πόλεμος».
«Εμείς βγάλαμε δύο κορίτσια και οι υπόλοιποι άνδρες. Τους τραυματίες τους είχε πάρει ήδη το σκάφος του Λιμενικού. Τα συναισθήματα δεν περιγράφονται, είναι πολύ άσχημο να βλέπεις άψυχα σώματα μπροστά σου, δεν κοιμηθήκαμε το βράδυ», συνέχισε συγκλονισμένος.
Ερωτηθείς εάν πρόλαβε να δει το σκάφος των διακινητών, ο ίδιος ανέφερε: «Προλάβαμε να το δούμε στην επιφάνεια. Και πάνω ήταν πτώματα. Αλλά ήταν στο μεταίχμιο να βουλιάξει. Ήταν ένα φουσκωτό, όπως αυτό που είμαστε τώρα. Επτά μέτρα σκάφος, κανονικά μια νόμιμη άδεια που θα έδινε ένας κατασκευαστής είναι για 10 άτομα, αυτοί ήταν 40 μέσα, είναι τραγικό».
Όπως εξήγησε, από την ώρα που έφτασε στο σημείο, η επιχείρηση διήρκεσε γύρω στα 45 λεπτά, ενώ ερωτηθείς για το πώς πιστεύει ότι διασώθηκαν όσοι διασώθηκαν, ο έμπειρος δύτης εκτίμησε ότι ίσως πρόλαβαν να βουτήξουν στη θάλασσα.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Βαγγέλης Κυρήθρας μίλησε και για το πώς έγινε η ανάσυρση των πτωμάτων, με τον ίδιο να περιγράφει: «Βουτήξαμε μέσα στη θάλασσα, γιατί τα σώματα βρίσκονταν σε ένα σκάφος μέσα που ήταν βυθισμένο, γεμάτο νερό. Είχαν εμφανείς κακώσεις προφανώς από τη σύγκρουση. Και στο κεφάλι και στο σώμα».
Απαντώντας, τέλος, στο εάν κάποιοι θα μπορούσαν να είχαν γλιτώσει εάν φορούσαν σωσίβια, είπε: «Δεν θα γλίτωνε κανείς, θεωρώ ότι ήταν ήδη νεκροί από τη σύγκρουση των δύο σκαφών».
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διεξάγεται από ανώτατα στελέχη του Λιμενικού σχετικά με τις συνθήκες του πολύνεκρου δυστυχήματος ανοικτά της Χίου, όπου 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.
Η Ακτοφυλακή ισχυρίζεται πως κατά τη διάρκεια περιπολίας, περιπολικό «εντόπισε ένα φουσκωτό ταχύπλοο (Τ/Χ) σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες να κινείται χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας προς τις ανατολικές ακτές της Χίου, στη θαλάσσια περιοχή Μυρσινιδίου», με τον χειριστή του ταχύπλοου να μη συμμορφώνεται «στα φωτεινά και ηχητικά σήματα του ΠΛΣ, αντιθέτως ανέστρεψε πορεία και ακολούθησε πρόσκρουση του Τ/Χ στην πλάγια δεξιά πλευρά του ΠΛΣ. Από την σφοδρότητα της πρόσκρουσης, το Τ/Χ ανετράπη και βυθίστηκε, με αποτέλεσμα την πτώση όλων των επιβαινόντων του στη θάλασσα».
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.