search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:49
MENU CLOSE

Κολοκυθόπιτα νηστίσιμη

04.03.2015 10:57
foto_kolokythopita_nistisimi.jpg

Εάν πέσει στα χέρια σας μια κολοκύθα, μη δυσανασχετήσετε. Φτιάξτε την μια κολοκυθόπιτα, πολύ θρεπτική και νόστιμη που θα εντυπωσιάσει με το πορτοκαλί της χρώμα. 

Εάν πέσει στα χέρια σας μια κολοκύθα, μη δυσανασχετήσετε. Φτιάξτε την μια κολοκυθόπιτα, πολύ θρεπτική και νόστιμη που θα εντυπωσιάσει με το πορτοκαλί της χρώμα.

Για τη γέμιση:

2 κιλά κολοκύθα κίτρινη τριμμένη στον τρίφτη

5 κ.σ. λάδι

5 κρεμμυδάκια φρέσκια ψιλοκομμένα

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο

Μισό ματσάκι δυόσμο

Αλάτι

Πιπέρι

Για το φύλλο:

½ κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

5 κ.σ. λάδι

3 κ.σ. ξύδι

1 κ.γ. αλάτι

Χλιαρό νερό όσο πάρει (περίπου 1 ποτήρι)

Έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου

 

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι και αφού κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο, βάζουμε το μπέικιν πάουντερ, το λάδι, το ξύδι και το αλάτι. Ανακατεύουμε με τον γάντζο για ζύμωμα και προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό, έως ότου αποκτήσουμε μια μαλακή κι εύπλαστη ζύμη που δε θα κολλάει στα χέρια.

Τη βάζουμε σε ένα μπολ, τυλίγουμε καλά με μεμβράνη και την αφήνουμε και την αφήνουμε για 1 ώρα στην άκρη να «ξεκουραστεί».

 

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε στο λάδι τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε την τριμμένη κολοκύθα και την αφήνουμε 5 λεπτά να πιει τα υγρά της, ανακατεύοντας τακτικά. Κατόπιν, προσθέτουμε τον άνηθο, το μαιντανό, τον δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε.  Αφήνουμε 1-2 λεπτάκια ακόμη και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Εάν η γέμιση έχει ακόμα αρκετά υγρά, μπορούμε να προσθέσουμε ένα φλυτζανάκι του καφέ ρύζι για σούπες ή τριμμένη φρυγανιά.

Κόβουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και ανοίγουμε δύο φύλλα στο μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε.

Βάζουμε λάδι στον πάτο του ταψιού, απλώνουμε προσεκτικά το φύλλο και το λαδώνουμε κι αυτό με ένα πινελάκι.

Στρώνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, το οποίο επίσης θα λαδώσουμε.

Διπλώνουμε προσεκτικά τις άκρες, ραντίζουμε με λίγο νερό και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, προσέχοντας να μην τρυπήσουμε μέχρι το κάτω φύλλο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180ο C για περίπου 1 ώρα. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48