search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 07:23
MENU CLOSE

Επέλαση της Αριάδνης σε όλη την Ελλάδα-Σε ποιές περιοχές θα χτυπήσει σήμερα ο χιονιάς

10.01.2017 12:11
Επέλαση της Αριάδνης σε όλη την Ελλάδα-Σε ποιές περιοχές θα χτυπήσει σήμερα ο χιονιάς - Media

Χάος προκαλεί το πέρασμα της «Αριάδνης» από την Ελλάδα. Ολόκληρη η χώρα ντύθηκε στα λευκά. Και δεν είναι μόνο οι περιοχές που… παραδοσιακά δέχονται μεγάλες ποσότητες χιονιού. Αυτή τη φορά το χιόνι έφτασε ακόμα και στις παραλίες. Στην Εύβοια πολλά χωριά βρίσκονται αποκλεισμένα και θαμμένα κάτω από δυο μέτρα χιόνι. Η ίδια εικόνα και στη Σκόπελο και την Αλόνησο που βρέθηκε στο «μάτι» της χιονοεισβολής.  Στη Φλώρινα το θερμόμετρο  έδειξε μέχρι και -20 βαθμούς κελσίου και σε πολλές περιοχές της χώρας ο παγετός ήταν κάτι περισσότερο από έντονος.

Εύβοια: Έντονα προβλήματα από νέες χιονοπτώσεις

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, τα προβλήματα σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται αξεπέραστα για την Εύβοια, αφού πλέον και το νέο κύμα κακοκαιρίας χτυπά τη συγκεκριμένη περιοχή.

Ήδη, από σήμερα το πρωί υπάρχουν ενισχύσεις σε εκχιονιστικά μηχανήματα, ώστε να έχει αποκατασταθεί ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Κύμης και ορισμένα ορεινά χωριά να αποκτήσουν πρόσβαση στο οδικό δίκτυο. Σοβαρό πρόβλημα ωστόσο υπάρχει στην κυκλοφορία εσωτερικά στα χωριά, αφού το χιόνι, μαζί με τη νέα χιονόπτωση, έχει αποκτήσει τρομακτικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Κύμης, αλλά και της Λίμνης Ευβοίας, ενώ στο δρόμο Χαλκίδας – Αιδηψού, από το 68ο έως το 87ο χλμ, έχει διακοπεί η κυκλοφορία για φορτηγά αυτοκίνητα.

Ακόμη, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους Σταυρού-Αγ. Σοφίας, Στενής-Στροπώνων, Αγ. Αθανασίου-Γλυφάδας και Ροβιών-Δρυμώνα. Ακόμα, σε ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου είναι αναγκαίες οι αλυσίδες.

Εξάλλου, από χθες το βράδυ, με απόφασή του, ο περιφερειάρχης Στερεάς, Κώστας Μπακογιάννης, έθεσε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και την δημοτική ενότητα Διρφύων, του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που προκλήθηκαν από τη χιονόπτωση.

Ήδη, από σήμερα το πρωί, ένα ειδικό όχημα της πυροσβεστικής παρεμβαίνει σε διάφορες περιπτώσεις, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για θέματα υγείας.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, τα συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο. Χθες τη νύχτα αποκαταστάθηκε η βλάβη στην παραλία Κύμης και στους Καλημεριάνους, ενώ σήμερα τα συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται στον Μισόκαμπο, Πετισούνα και στο Κάτω Κουρούνι. Περιμένουν να αποκτήσουν πρόσβαση για να φτάσουν στην Χηλή και στην γύρω περιοχή, ενώ χωρίς ρεύμα παραμένουν ακόμη οι περιοχές Μετόχι, Κούτουρλα και η Παραλία Χιλιαδούς, αναμένοντας την αποκατάσταση της πρόσβασης.

Με ελικόπτερα

Παρά το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής προσπάθησαν με κάθε τρόπο να προσεγγίσουν τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις στον ορεινό όγκο της Κύμης, αλλά και στον ορεινό όγκο της Λίμνης, κάτι τέτοιο στάθηκε αδύνατο.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, ούτε με ειδικά πέδιλα που περπατούν πάνω στο χιόνι δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν, κυρίως λόγω του ύψους του χιονιού, αφού άλλωστε σε περιοχές που είχε 1 μέτρο χιόνι, προστέθηκε και νέο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φτάσουν μέχρι τους στάβλους.

Ήδη, η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της περιοχής επεξεργάζεται σενάρια και δεν αποκλείεται μέχρι το βράδυ να ζητηθούν ελικόπτερα με τα οποία να μπορέσουν να πετάξουν για να ρίξουν ζωοτροφές σε αποκλεισμένα ποιμνιοστάσια στον ορεινό όγκο.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, όλα τα σχολεία της περιοχής, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν αύριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Χαλκιδέων.

Στην υπόλοιπη Στερεά, από νωρίς το πρωί σημειώθηκαν νέες χιονοπτώσεις στη Φθιώτιδα και ιδιαίτερα στην περιοχή του Δομοκού και στο κέντρο του νομού. Οι χιονοπτώσεις ήταν μικρής κλίμακας, ωστόσο δημιούργησαν προβλήματα λόγω των πολικών θερμοκρασιών που επικρατούν, καθώς μέσα στην πόλη της Λαμίας η θερμοκρασία διατηρείται στους -5 βαθμούς Κελσίου.

Η αστυνομία προληπτικά σταμάτησε την κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων από τη Λαμία προς στο Δομοκό. Από τις 10 το πρωί επέτρεπε την κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων, μόνο στην περίπτωση που είχαν τοποθετήσει αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς υπήρχε ένα κρίσιμο σημείο, από το 14ο χιλιόμετρο του δρόμου από Δομοκό προς Καρδίτσα και Τρίκαλα έως το 22ο χλμ, όπου το οδόστρωμα ήταν ιδιαίτερα ολισθηρό, λόγω παγετού.

Τα σχολεία στην περιοχή του Δομοκού δεν θα λειτουργήσουν ούτε αύριο, ενώ αναμένονται αποφάσεις και για τους υπόλοιπους δήμους.

Εξάλλου, κλειστά θα παραμείνουν και αύριο τα σχολεία και στον δήμο Λιβαδειάς.

Λάρισα: Έντονη χιονόπτωση στην πόλη. Αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού με περισσότερο χιόνι
 

Η χιονόπτωση συνεχίζεται με έντονους ρυθμούς στη Λάρισα, ενώ από χθες το βράδυ γίνεται ρίψη αλατιού σε όλο το οδικό δίκτυο. Ο δήμος έδωσε εντολή να επιχειρήσουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα και μέσα στην πόλη, σήμερα, καθώς υπάρχει πολύ χιόνι στους δρόμους. Επίσης, 11 μηχανήματα της Περιφέρειας επιχειρούν σε όλον τον νομό, καθώς σε ορισμένα σημεία η κίνηση διεξάγεται με αρκετή δυσκολία.

 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του περιφερειακού μετεωρολογικού σταθμού του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, το φαινόμενο του χιονιά αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες ώρες, ενώ και αύριο, Τετάρτη, το χιόνι που θα πέσει στον νομό θα είναι έντονο.

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση της αστυνομίας, κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι στο επαρχιακό δίκτυο Ελάφου-Σκλήθρου Αγιάς Λάρισας Καλλιπεύκης, στα όρια με τον νομό Πιερίας, του δήμου Τεμπών, ενώ οι δρόμοι όπου η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες είναι οι εξής: Αγιάς-Λάρισας, Αγιάς-Αγιόκαμπου, Αγιάς-Μελιβοίας, Αγιάς-Μεγαλοβρύσου, Δήμητρας-Ανατολής, Καλαμακίου-Ελάφου, Καλλιθέας-Καρυάς, Αγιονερίου-Βερδικούσας, Συκουρίου-Σπηλιάς, Τεμπών-Αμπελακίων, Γόννων-Καλλιπεύκης, Κόκκινου Νερού-Στομίου-Ομολίου-ΠΑΘΕ, Πυργετού-Κρανιάς-Ραψάνης, Περιοχή Καρυτάσα δήμου Αγιάς, Τυρνάβου-Μελούνας, Τυρνάβου-Βλαχογιάννη-Μικρού Ελευθεροχωρίου, Τυρνάβου-Ροδιάς-Συκαμινέας.

Μυτιλήνη: Αποκλεισμένα είναι σήμερα τα χωριά στον ορεινό όγκο του Λεπέτυμνου στη βόρεια Λέσβο
 

Μεγάλα προβλήματα δημιούργησε η χθεσινή σφοδρή χιονόπτωση που έπληξε τη Λέσβο. Σήμερα οι βροχές έλιωσαν τα χιόνια μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης, έξω από αυτήν όμως κι ιδιαίτερα στα ορεινά οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται οξύνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Αποκλεισμένα είναι σήμερα τα χωριά στον ορεινό όγκο του Λεπέτυμνου στη βόρεια Λέσβο και συγκεκριμένα η Συκαμνιά και η Σκάλα Συκαμνιάς, η Άργενος, η Πελόπη, η Κάπη, η Κλειού, το Υψηλομέτωπο, ο Λεπέτυμνος. Αποκλεισμένα είναι και τα ορεινά χωριά του Πλωμαρίου, Μεγαλοχώρι, Νεοχώρι, Ακράσι και Αμπελικό. Σύμφωνα με το σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ τα περισσότερα από τα χωριά αυτά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, εδώ και 15 περίπου ώρες. Επίσης, στον ορεινό όγκο του Λεπέτυμνου βρίσκονται εδώ και δύο ημέρες εγκλωβισμένοι στις στάνες τους έξι κτηνοτρόφοι, ενώ έχει ζητηθεί από τις περιοχές αυτές και η μεταφορά ασθενών και ιδιαίτερα νεφροπαθών που χρήζουν αιμοκάθαρσης.

Ανάλογα προβλήματα αποκλεισμών αντιμετωπίζουν και τα χωριά στον ορεινό όγκο της Αγιάσου στον Όλυμπο και στη δυτική Λέσβο όπου το χιόνι σε κάποια σημεία ξεπέρασε το 1,5 μέτρο. Προβλήματα συνεχόμενων διακοπών στην ηλεκτροδότηση λόγω βλαβών σε μονάδες παραγωγής ενέργειας καταγράφονται από χθες σε όλη τη Λέσβο. Σε αυτές γίνεται προσπάθεια οι βλάβες να αποκατασταθούν σε μεγάλο βαθμό όμως και σήμερα το απόγευμα θα υπάρξουν προγραμματισμένες εκ περιτροπής διακοπές. Χθες το βράδυ υπήρξε βλάβη και στη γραμμή της ΔΕΗ από Καλλονή προς Πέτρα και Μόλυβο με αποτέλεσμα να είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και χωρίς νερό όλη η περιοχή. Σταδιακά η βλάβη αυτή αποκαταστάθηκε.

Όλα τα διαθέσιμα μέσα του Δήμου Λέσβου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Στρατού, βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση για τη διάνοιξη των δρόμων σε ολόκληρη τη Λέσβο. «Καταβάλλοντας, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Λέσβου, το μέγιστο των προσπαθειών τους, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση το συντομότερο δυνατό».

Θεσσαλονίκη: Προβλήματα από την έντονη χιονόπτωση και στο κέντρο της πόλης

Έντονη είναι η χιονόπτωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά τις 11 το πρωί, με το οδόστρωμα ακόμη και κεντρικών οδών, όπως η παραθαλάσσια Λεωφόρος Νίκης, να έχει καλυφθεί το μεσημέρι από χιόνι, με αποτέλεσμα τα οχήματα να κινούνται με σχεδόν μηδενικές ταχύτητες. Με πολύ χαμηλές ταχύτητες κινούνται τα οχήματα και στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, ενώ η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην οδό Κατσιμίδη και στην επαρχιακή οδό Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου.

Πρόβλημα παρουσιάζεται στην ανατολική είσοδο της Θεσσαλονίκης, όπου τα ΙΧ αυτοκίνητα που κατευθύνονταν προς το κέντρο της πόλης από τις ανατολικές περιοχές της Θεσσαλονίκης και τη Χαλκιδική ήταν το μεσημέρι “μπλοκαρισμένα” στο ύψος των “Πράσινων Φαναριών” επί περίπου μιάμιση ώρα. Στην Εγνατία Οδό, από το ύψος των διοδίων του Προφήτη μέχρι και το Δερβένι, τα οχήματα κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, καθώς η αριστερή λωρίδα δεν χρησιμοποιείται και λειτουργούν κανονικά μόνο η μεσαία και η δεξιά.

Προβλήματα υπάρχουν και στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, όπου λόγω της χαμηλής ορατότητας και των ανέμων, κάποιες πτήσεις εκτρέπονται προς άλλους αερολιμένες. Καθυστερήσεις παρουσιάζονται στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ, εξαιτίας του αποδυναμωμένου στόλου του, καθώς δεκάδες λεωφορεία παραμένουν κατ’ ανάγκη στα αμαξοστάσια, λόγω των προβλημάτων που προκαλεί ο παγετός στο σύστημα χειρισμού των θυρών τους.

 Κλειστά από το πρωί είναι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) στην περιοχή της Θέρμης, ενώ και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ) τα μαθήματα διακόπηκαν μετά τη μία το μεσημέρι λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού. Κλειστά παραμένουν και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ κάποιοι Θεσσαλονικείς, κυρίως στ’ ανατολικά του πολεοδομικού συγκροτήματος, συλλέγουν αλάτι από τους δρόμους, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν για τον αποχιονισμό των εξωτερικών χώρων των κατοικιών τους.

Αναλυτικότερα, καθυστερήσεις παρατηρούνται στα δρομολόγια των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, καθώς περίπου 60 λεωφορεία είναι παροπλισμένα στα αμαξοστάσια. Το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι το ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα χειρισμού θυρών των οχημάτων παγώνει σε θερμοκρασίες κάτω από τους -5 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό το άνοιγμα και κλείσιμο των πορτών για την επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών. Από το πρόβλημα επηρεάζονται όλες οι γραμμές, εκτός αυτών του κέντρου, ενώ προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία και τα υπόλοιπα λεωφορεία, γίνονται συχνότερες επισκέψεις στα αμαξοστάσια, ώστε να ανακτούν θερμοκρασία.

Στο αεροδρόμιο Μακεδονία, η χαμηλή ορατότητα και οι άνεμοι είχαν προκαλέσει μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι την εκτροπή του δρομολογίου τεσσάρων πτήσεων, που επρόκειτο να προσγειωθούν στη Θεσσαλονίκη, αλλά χρειάστηκε να κατευθυνθούν προς την Αθήνα. Πρόκειται για τρεις επιβατικές πτήσεις, από Ντίσελντορφ, Στουτγάρδη και Άμστερνταμ και μία εμπορευματική από Αθήνα. Οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης είναι πάντως πλήρως λειτουργικοί, αφού πραγματοποιήθηκε απο-παγοποίησή τους με ειδικά υγρά.

Ο ολικός παγετός των τελευταίων 24ωρων είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν σωλήνες και να υπάρξουν προβλήματα υδροδότησης σε περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ενώ προβλήματα καταγράφονται και στη θέρμανση νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Στον νομό Θεσσαλονίκης επιχειρούν αυτή τη στιγμή 30 εκχιονιστικά μηχανήματα-αλατιέρες.

Έντονη χιονόπτωση στην Κεντρική Μακεδονία

Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται στην Κεντρική Μακεδονία και ειδικότερα στη Χαλκιδική, την ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, την Πέλλα και την Ημαθία. Προς το παρόν έντονα προβλήματα δεν υπάρχουν, ωστόσο στα ορεινά των παραπάνω περιοχών και στους δρόμους που οδηγούν στα χιονοδρομικά κέντρα της περιφέρειας η κίνηση των οχημάτων γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στους δρόμους βρίσκονται 60 οχήματα- αλατιέρες που εργάζονται σε όλα τα δίκτυα της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και 25 βοηθητικά οχήματα. Τα παραπάνω ανέφερε ο Διευθυντής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης, κατά τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας.

Ο κ. Στεργιάδης επισήμανε ότι στόχος είναι να παραμείνουν ανοιχτές οι εθνικές οδοί, η περιφερειακή οδός, οι δρόμοι που οδηγούν σε νοσοκομεία και στο αεροδρόμιο, και στη συνέχεια οι επαρχιακές οδοί ενώ τόνισε ότι από το απόγευμα και μετά αναμένεται ύφεση των καιρικών φαινομένων και την Τετάρτη και την Πέμπτη θα σημειωθούν και πάλι αντίστοιχα φαινόμενα αλλά όχι τόσο έντονα. Από τη Δευτέρα εξάλλου ξεκινά καινούριος χιονιάς και δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει. “Όλος ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας και οι τεχνικές υπηρεσίες βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία επί 24ωρου βάσεως. Λειτουργούν όλα τα μηχανήματα και θα λειτουργούν όλο το 24ωρο” πρόσθεσε.

Για το αλάτι που χρησιμοποιείται στους δρόμους είπε ότι τις προηγούμενες μέρες αξιοποιήθηκε ποσότητα 5.000 τόνων και τώρα γίνονται οι ενέργειες ώστε να προμηθευτεί η περιφέρεια άμεσα ακόμη 4.000 τόνους. Ο κ. Στεργιάδης ανέφερε ακόμη ότι η περιφέρεια βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το περασμένο Σάββατο 7 Ιανουαρίου ενώ απευθυνόμενος στους οδηγούς συνέστησε να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, να έχουν πάντα αλυσίδες μαζί τους και σε περίπτωση που κινηθούν σε ορεινά τμήματα να έχουν φορτισμένα τα κινητά τους και γεμάτο το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου.

Κατά τη συζήτηση που έγινε στην οικονομική επιτροπή ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Περιφέρεια Πρωταθλήτρια Θανάσης Μπασδάνης, ανέφερε ότι η περιφέρεια έπρεπε να προχωρήσει πιο γρήγορα με τους διαγωνισμούς και να πάμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος από την Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα σχολίασε δεν μπορούμε να ισχυροιστούμε ότι έχουν γίνει όλα, ο προγραμματισμός και οι προμήθειες, όπως θα έπρεπε ωστόσο αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει δραματική περικοπή δαπανών, υπάρχει απενεργοποίηση των μηχανημάτων που έχει η περιφέρεια γιατί δεν υπάρχουν χειριστές, δεν υπάρχουν καύσιμα και υπάρχει μια πολιτική από την κεντρική διοίκηση που εκχωρεί την πολιτική προστασία σε ιδιώτες.

Δριμύ ψύχος και πρωτοφανής χιονιάς σε ολόκληρη την ανατολική Μακεδονία

Σε λευκό κλοιό για δεύτερη συνεχόμενη μέρα βρίσκονται οι περισσότερες περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας, ενώ από τις επτά το πρωί επικρατεί έντονη χιονόπτωση μέσα στις πόλεις της Καβάλας και της Δράμας. Με αποφάσεις των κατά τόπους δημάρχων και στις δυο Περιφερειακές Ενότητες, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν κλειστά, ενώ με τις υφιστάμενες καιρικές συνθήκες θεωρείται σχεδόν αδύνατον να λειτουργήσουν αύριο, όπως υπήρχε η αρχική εκτίμηση από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Κλειστό είναι το αεροδρόμιο, αλλά και το ΤΕΙ ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ τα δρομολόγια από και προς το νησί της Θάσου εκτελούνται μόνο από το λιμάνι της Κεραμωτής. Λιγοστά είναι επίσης είναι τα δρομολόγια των υπεραστικών ΚΤΕΛ κυρίως προς τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Η Εγνατία Οδός παραμένει ανοιχτή και η διέλευση των αυτοκίνητων γίνεται χωρίς προβλήματα.

Ωστόσο, λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης, που σε ένταση είναι μεγαλύτερη από τη χθεσινή, απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο σύνολο σχεδόν του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Καβάλας και της Δράμας. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τα συνεργεία των δήμων και της αντιπεριφέρειας είναι να κρατηθούν ανοιχτοί οι κεντρικοί οδικοί άξονες. Στην Καβάλα ο δήμος ρίχνει θαλασσόνερο, προκειμένου να κρατήσει ανοιχτούς τους δρόμους, ενώ στη Δράμα οι υπηρεσίες του Δήμου έριχναν πάνω από 30 τόνους αλάτι για να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους στο κέντρο της πόλης και τις γειτονιές.

Μέσα στις επόμενες ώρες, λόγω αδυναμίας να κρατηθεί ανοιχτό μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου, το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας θα εκδώσει απόφαση διακοπής κυκλοφορίας των οχημάτων.

Κάτω από αυτές τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, αίσθηση προκαλεί η σύλληψη με τη διαδικασία του αυτόφωρου ενός κατοίκου της Δράμας, ιδιοκτήτη οικόσιτου ζώου (σκύλου), γιατί δεν μερίμνησε να το προστατέψει από το δριμύ ψύχος, με αποτέλεσμα το ζώο να βρει τραγικό θάνατο. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο σύλλογος «Φίλοι των Ζώων Δράμας» και με φωτογραφία που ανήρτησαν στο διαδίκτυο, το ζώο βρέθηκε νεκρό, παγωμένο σαν στήλη άλατος επάνω στο σύρμα περίφραξης σε κτήμα στη Δράμα. «Ήταν δεμένο και αβοήθητο στο να προφυλάξει τον εαυτό του από τις τραγικές μείον θερμοκρασίες. Θάνατος πέραν του τραγικού» σχολιάζουν μέλη του συλλόγου.

Χιονίζει στον νομό Ιωαννίνων. Στους δρόμους τα μηχανήματα αποχιονισμού

Πυκνό χιόνι πέφτει την τελευταία ώρα στον νομό Ιωαννίνων, από τα Τζουμέρκα μέχρι την Κόνιτσα και το Πωγώνι.. Στην πόλη και τα προάστια των Ιωαννίνων το έχει ήδη στρώσει, ενώ επί ποδός βρίσκεται η Πολιτική Προστασία.

Τα μηχανήματα αποχιονισμού βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να καθαριστεί το οδόστρωμα και να μην πιάσει πάγο καθώς η θερμοκρασίες είναι είναι υπό του μηδενός. Παράλληλα γίνονται και ρίψεις αλατιού, ωστόσο είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε τμήματα της Εγνατίας, άλλα και στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο.

 Νέα απαγόρευση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Πατρών και την παλαιά εθνική οδό Κορίνθου–Πατρών στα όρια της Αχαϊας

Νέα απαγόρευση στην κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Πατρών και την παλαιά εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών, στα όρια του νομού Αχαΐας, θα τεθεί σε ισχύ από τις 17:00, σήμερα, λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού.

 Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, θα απαγορευθεί η κυκλοφορία για οχήματα άνω των 3,5 τόνων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Πατρών από τη χιλιομετρική θέση 159,630, στον κόμβο Πούντας Καλαβρύτων, έως τη χιλιομετρική θέση 205,300, στο ύψος των διοδίων του Ρίου.

 Στην παλαιά εθνική οδό θα απαγορευθεί η κυκλοφορία για τις ίδιες κατηγορίες οχημάτων από τη χιλιομετρική θέση 60, στα Μαύρα Λιθάρια, έως το ύψος του κόμβου Ακταίου, στο Ρίο της Αχαΐας. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύσει έως αύριο, στις 8:00.

Χιονίζει από τα ξημερώματα στους Παξούς. Κλειστά τα σχολεία

Στα άσπρα ντύθηκαν οι Παξοί μετά και την έντονη χιονόπτωση που ξεκίνησε στο νησί από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Παξών Σπύρος Βλαχόπουλος, «το νησί είχε να ζήσει παρόμοια φαινόμενα χιονόπτωσης εδώ και δεκαπέντε χρόνια, από το 2002». Οι πυκνές νιφάδες χιονιού έχουν καλύψει μέχρι και τις ακτές στους Παξούς, αλλά και στους Αντίπαξους, ενώ στα άσπρα έχει ντυθεί και ο Γάιος.

Τα σχολεία στους Παξούς θα παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο, μετά από απόφαση του δημάρχου, λόγω ολισθηρότητας στους δρόμους. Όπως επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος, μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν εντοπιστεί προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ κανονικά διεξάγονται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Χανιά: Παραμένουν σε επιφυλακή λόγω του καιρού οι υπηρεσίες του Δήμου

Σε επιφυλακή εξακολουθούν να βρίσκονται οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας του Δήμου Χανίων για την πρόληψη πιθανών ατυχημάτων ή έκτακτων γεγονότων μέχρι και την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου οπότε και προβλέπεται από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξασθένηση των καιρικών φαινομένων.

Όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο λόγω των καιρικών συνθηκών το νυχτερινό καταφύγιο αστέγων του Δήμου εξακολουθεί να λειτουργεί σε 24ωρη βάση μέχρι και την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου. Οι πολίτες για τη γνωστοποίηση έκτακτων συμβάντων μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 28213-41799, που βρίσκεται στον Πυροσβεστικό Σταθμό του Δήμου Χανίων, ενώ συνιστάται σε αυτούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους, που προέρχονται από την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων.

Λάρισα: Κλειστά θα παραμείνουν, Τετάρτη και Πέμπτη, όλα τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν για Τετάρτη και Πέμπτη όλα τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στη Λάρισα, λόγω της έντονης χιονόπτωσης που επικρατεί τις τελευταίες ώρες, αλλά και της κατάστασης των καιρικών φαινομένων που αναμένεται να ενταθούν. 

Κλειστό θα παραμείνει επίσης και το ΤΕΙ Θεσσαλίας σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη με απόφαση του προέδρου της σχολής. 

Τι καιρό θα κάνει σήμερα και αύριο 

Με χιόνια, ισχυρό παγετό και θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο συνεχίζεται το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα.

Ειδικότερα, σήμερα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και κατά περιόδους στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και σταδιακά στις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ τοπικά θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο.

Παγετός κατά τόπους ισχυρός θα επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις, οι οποίες στα βόρεια θα είναι κατά τόπους πυκνές. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα και βελτίωση από το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα γίνουν δυτικοί βορειοδυτικοί και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -02 (μείον 2) έως 04 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές και βελτίωση τη νύχτα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -06 (μείον 6) έως -02 (μείον 2) βαθμούς κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 και πιθανώς 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από -11 (μείον 11) έως -02 (μείον 2) βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές τις πρωινές ώρες στην Πελοπόννησο. Στις νοτιότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές τοπικές βροχές η χιονόνερο και τις πρωινές ώρες στη νότια Πελοπόννησο σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από -04 (μείον 4) έως 07 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο.

Σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες στα νότια. Εξασθένηση των φαινομένων στα δυτικά και νότια από το απόγευμα και βελτίωση το βράδυ.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ που βαθμιαία θα γίνουν δυτικοί βορειοδυτικοί και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: από -05 (μείον 5) έως 04 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές. Σποραδικές καταιγίδες στην Κρήτη και σταδιακά και στις Κυκλάδες. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.

Ανεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία από τα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -01 (μείον 1) έως 07 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές, ενώ βαθμιαία θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 7 και πιθανώς πρόσκαιρα 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα ανατολικοί νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ που βαθμιαία θα γίνουν δυτικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 02 έως 08 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για αύριο Τετάρτη 

Καιρός: νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και βόρεια. Τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στις υπόλοιπες περιοχές.

Άνεμος: στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα νότια νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 πιθανόν 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο. Παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 07:21