search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 06:10
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Ακόμα 62 θάνατοι και 937 νέα κρούσματα – Έκκληση Κικίλια για προσοχή στις γιορτές

23.12.2020 15:52
Κορωνοϊός: 599 νέα κρούσματα και 33 νεκροί - Στους 328 οι διασωληνωμένοι - Media

 

Επιπλέον 937 κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 133365, εκ των οποίων το 52.4% άνδρες.

Από τα συνολικά κρούσματα, 5267 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 39198 (29.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμη, 495 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 160 (32.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 832 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 62 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4402 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1776 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναφερόμενος στα στοιχεία που έδωσε ο ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική εικόνα την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Υγείας είπε «δεν είναι στατιστικά για εμάς», και συνέχισε «με πόνο ψυχής» «κάνουμε έκκληση αυτά τα Χριστούγεννα να τα γιορτάσουμε στενά οικογενειακά, με πολλή αγάπη αλλά και πολλή προσοχή». «Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας να προσέξουμε ιδιαίτερα» υπογράμμισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Στην «Επιχείρηση Ελευθερία» αναφέρθηκε στη συνέχεια ο υπουργός, κατά την ενημέρωση για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, την οποία χαρακτήρισε «μια υγειονομική επιχείρηση που ποτέ στο παρελθόν δεν έχει ξαναοργανωθεί σε τέτοιο βαθμό, με τέτοιο χρονοδιάγραμμα και καθολικά στον πληθυσμό της χώρας μας».

«Ποτέ σε παγκόσμια κλίμακα δεν έχει ξαναεπιχειρηθεί τέτοιο εγχείρημα» τόνισε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας ότι «και με βάση τις σημερινές ανακοινώσεις το υπουργείο Υγείας, όλα τα συναρμόδια υπουργεία, οι φορείς, η διακυβέρνηση του κράτους, οι υγειονομικοί μας, στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία ετοιμάζονται, οι επιστήμονες, άνθρωποι της ψηφιακής τεχνολογίας, άνθρωποι της ασφάλειας, οι ένοπλες δυνάμεις στα logistics, το σύνολο του κράτους εργάζεται έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιτύχει αυτή η προσπάθεια».

«Είναι προφανές ότι σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα θα υπάρχουν κάποια μικρά λάθη, κάποιες αστοχίες» καθώς πρέπει να συντονιστεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά όπως είπε ο υπουργός «με διαφάνεια, με ειλικρίνεια, καθημερινώς θα ενημερώνουμε, θα βελτιωνόμαστε και θα διορθώνουμε οτιδήποτε δεν πηγαίνει καλά».

«Θα ξαναπάρουμε σταδιακά τις ζωές μας πίσω» υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, ενώ υπογράμμισε ότι θα αυξάνονται και οι ποσότητες των εμβολίων, με βάση τις επιπλέον αδειοδοτήσεις εμβολίων.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση παρουσίασε το εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμών κατά του covid-19 με τίτλο «Ελευθερία», το οποίο έχει στόχο να διασφαλίσει γρήγορα την ανοσολογική προστασία των πολιτών έναντι της απειλητικής λοίμωξης και θα έχει οφέλη ατομικά και συλλογικά.

Οι βασικές αρχές του επιχειρησιακού σχεδίου εμβολιασμών είναι:

  • η υγειονομική ασφάλεια,
  • η ηθική και η ακεραιότητα,
  • η διαφάνεια,
  • η χρηστή διαχείριση,
  • ο συντονισμός και η συνεργασία
  • η εγρήγορση, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα

Σύμφωνα με το σχέδιο στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, οι διαμένοντες και το προσωπικό οίκων ευγηρίας, οι διαμένοντες, ασθενείς και το προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και το προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης.

Ο χάρτης του κορωνοϊού

Από το σύνολο των 937 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 15 είναι εισαγόμενα και 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Τα 261 από αυτα εντοπίστηκαν στην περιφέρεια Αττικής και τα 212 στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Η κατανομή των 922 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58