search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:21
MENU CLOSE

Η Τουρκία «βγάζει γλώσσα» στις ΗΠΑ: Δεν κάνουμε πίσω για τους S-400

11.02.2021 19:40
Σε αδιέξοδο ο Ερντογάν: Γιατί το «μοντέλο Κρήτης» δεν μπορεί να λειτουργήσει για τους S-400 (Photo) - Media
 
Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει σε ό,τι αφορά την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400, για την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην Άγκυρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT Haber ο Ιμπραήμ Καλίν είπε ότι η Άγκυρα θα επιδιώξει να επιλύσει τα όποια ζητήματα με τις ΗΠΑ, μια χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, μέσω του διαλόγου.
 

«Παρανοήθηκε» η πρόταση Ακάρ

Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των S-400 τον Δεκέμβριο. Την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ είπε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να προτείνει τη μερική ενεργοποίηση του συστήματος, στις διαπραγματεύσεις της με τις ΗΠΑ, στο μοντέλο των S-300 που είχε αγοράσει η Κύπρος.
 
Μιλώντας στο TRT Haber, ο Καλίν υποστήριξε ότι η δήλωση του Ακάρ «παρανοήθηκε», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Πρόσθεσε ότι διεξάγονται συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για τις διαφωνίες των δύο πλευρών, αλλά δεν θα πρέπει να αναμένονται γρήγορες λύσεις στα προβλήματα, σε μια σειρά ζητημάτων.
 

Οι ΗΠΑ απειλούν με νέες κυρώσεις

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι δηλώσεις Καλίν έρχονται μετά από εξαιρετικά σαφείς και σκληρές δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με το ζήτημα των S-400, κατά τις οποίες ουσιαστικά παρότρυνε την Τουρκία να το «βάλει στην αποθήκη» και να μην συνεχίσει δοκιμές.
 
«Προτρέπουμε την Τουρκία, καθώς και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ, να αποφύγουν τις μελλοντικές αγορές ρωσικού οπλισμού, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον των S-400, οι οποίοι φέρνουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή. Οποιεσδήποτε τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να υπόκεινται σε ξεχωριστές και επιπλέον κυρώσεις CAATSA πέρα από εκείνων που έχουν ήδη επιβληθεί», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
 
Πηγή φωτο: Wikipedia
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:19