search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:21
MENU CLOSE

Ο Σαμαράς πήρε τρεις μήνες παράταση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1856
19-03-2015
23.03.2015 04:00
pod_1903_011_cmyk.jpg

Οι δελφίνοι κήρυξαν ανακωχή με παρέμβαση Καραμανλή

«Να επιβιώσει ο Σαμαράς μέχρι τον Ιούνιο» ζήτησε ο Καραμανλής από τους δικούς του έχοντας κατά νου ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα σε αδιέξοδο και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να βρίσκεται η παράταξη σε αναταραχή.

Όλες οι πλευρές, καθώς δεν μπορούν να συνεννοηθούν οι δελφίνοι, κήρυξαν ανακωχή μέχρι να επιλυθεί το μείζον θέμα, που είναι η οικονομία της χώρας και η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Οι διαφορετικές στρατηγικές όσων αμφισβητούν τον Σαμαρά ουσιαστικά τον διευκολύνουν, αφού μπαίνει σφήνα και επιχειρεί να τους διασπάσει προσφέροντας κομματικά οφίτσια. Το θέμα ηγεσίας έκλεισε προσωρινά χωρίς να ανοίξει, αφού συνολικά οι αμφισβητίες βουλευτές δεν ξεπερνούν τους 23 ενώ χρειάζονται 26 υπογραφές και πολύ περισσότερες, πάνω από 40, για να τον ανατρέψουν.

Οι αμφισβητίες θα επιμείνουν σε «λευκή απεργία και αποχή» από τα κομματικά όργανα, αν και ο Καραμανλής είπε, σε όσα στελέχη τον ρώτησαν τι να κάνουν αν ο Σαμαράς τους προτείνει θέσεις στα κομματικά όργανα, να τις αποδεχθούν. Στο μεσοδιάστημα, μέχρι να αποσαφηνιστεί το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, οι αμφισβητίες θα περιορίσουν τις δημόσιες παρεμβάσεις τους για τα εσωκομματικά και δεν θα ανακινούν με οξύτητα το θέμα ηγεσίας.

Άλλωστε ο ίδιος ο Δένδιας, που ήταν επιθετικός έναντι του Σαμαρά, φρόντισε να χαμηλώσει τους τόνους και περιόρισε την ανοικτή κριτική. Όσοι από τους δελφίνους, πρωτοκλασάτους πρώην υπουργούς, συνομιλούν με τους Ευρωπαίους δηλώνουν πως το κλίμα «είναι ανησυχητικό» και πως «όλα είναι ανοικτά λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης».

«Μποϊκοτάζ»

Η απουσία συμφωνίας μεταξύ Τσίπρα και εταίρων κρατάει τον Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος, κάτι που και ο ίδιος γνωρίζει. Σε κάθε περίπτωση, ο Σαμαράς επιχειρεί να εδραιωθεί στο εσωτερικό του κόμματος, ώστε, εάν προκύψει συμφωνία, να έχουν περιοριστεί οι φωνές που θα τον αμφισβητήσουν. Επιχειρώντας να δείξει ότι άλλαξε και πως το κόμμα αποκτά πιο συλλογικές διαδικασίες, άφησε «ελεύθερες» τις διαδικασίες για την ανάδειξη των στελεχών που θα συμμετέχουν στα όργανα χάραξης και άσκησης πολιτικής.

Ωστόσο, οι κορυφαίοι πρώην υπουργοί που ανήκουν στην ομάδα των δελφίνων «μποϊκοτάρισαν» τη διαδικασία και δεν έθεσαν υποψηφιότητα. Στελέχη που πρόσκεινται στον Σαμαρά θεωρούν πως οι πρωτοκλασάτοι που δεν έθεσαν υποψηφιότητα φοβήθηκαν την αποδοκιμασία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας καθώς υπάρχουν και ανοικτά θέματα από την περίοδο που ήταν υπουργοί και δεν συνεργάζονταν με την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Βασική επιδίωξη των αμφισβητιών του Σαμαρά είναι να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο, όπου υποστηρίζουν ότι θα μπορέσει να εκφραστεί η δυναμική που υπάρχει στη βάση του κόμματος και η οποία είναι ενάντια στην ηγεσία του Σαμαρά. Η βάση αντιλαμβάνεται ότι το κόμμα συρρικνώνεται με την παραμονή του Σαμαρά στην ηγεσία και μπορεί να εκφράσει την αγωνία της και τις θέσεις της μόνο σε ένα συνέδριο, λένε στελέχη που συνομιλούν με κεντρικά στελέχη του πυρήνα των αμφισβητιών.

Πάντως, ο Σαμαράς έχει διαμηνύσει ότι δεν θα ανεχθεί περαιτέρω εσωστρέφεια και γι’ αυτό με κάθε ευκαιρία τονίζει πως το θέμα ηγεσίας, όπως άνοιξε, έκλεισε. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., τονίζουν συνεργάτες του, δεν θα επιτρέψει ενέργειες ή δηλώσεις που υπονομεύουν την ενότητα του κόμματος. Μάλιστα σημειώνουν ότι η διαφορετική άποψη είναι αποδεκτή στα δημοκρατικά οργανωμένα κόμματα, αλλά η μειοψηφία πρέπει να σέβεται τις αποφάσεις της πλειοψηφίας.

Έτσι, μέσω των οργάνων παραγωγής πολιτικής και χάραξης στρατηγικής, ο Σαμαράς επιχειρεί να αφοπλίσει τους δελφίνους.

Ο Μεϊμαράκης

Μετά τη συμπλήρωση των οργάνων με τις εκλογές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο Σαμαράς θέλει να εντάξει στην ηγετική ομάδα μέσω της πλήρωσης των δυο θέσεων αντιπροέδρων κορυφαία στελέχη που είναι αποστασιοποιημένα. Αν και όλοι στη Συγγρού θεωρούν ότι τη μία από τις δύο θέσεις θα την προσφέρει στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, παρ’ ότι ως πρώην πρόεδρος της Βουλής συμμετέχει στο άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει νύξη.

Ο Μεϊμαράκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του επιτείνοντας την αβεβαιότητα της Συγγρού για τις προθέσεις του και επιμένει να εμφανίζεται αποστασιοποιημένος. Ο τέως πρόεδρος της Βουλής είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη θέση εάν η δεύτερη θέση αντιπροέδρου δοθεί από τον Σαμαρά σε στέλεχος που είναι εκτός της δικής του πολιτικής λογικής.

Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα για τη Ν.Δ. και τη στρατηγική της ηγεσίας της παραμένει ο πολιτικός λόγος που αρθρώνει το κόμμα και η αντιπολίτευση που ασκεί στην κυβέρνηση. Ακόμη η Ν.Δ. δεν έχει συνειδητοποιήσει, καθώς ο Σαμαράς είναι εγκλωβισμένος στη στρατηγική της δικαίωσης της καταστροφολογίας, ότι οι πολίτες δεν ανοίγουν τα αυτιά τους στον πολιτικό λόγο και τις πολιτικές που καταδίκασαν με την ψήφο τους, λένε οι αμφισβητίες.

Μπορεί ο Σαμαράς να δηλώνει ότι δεν συμμερίζεται τη θεωρία του ώριμου φρούτου ούτε τη θεωρία της αριστερής παρένθεσης, αλλά είναι προφανές ότι έχει επενδύσει πολιτικά σε αυτές. «Θέλουμε η κυβέρνηση να φύγει επειδή εξαπάτησε προεκλογικά τους πολίτες και οδήγησε τη χώρα σε χειρότερη μοίρα και όχι ως θύμα των πιέσεων των εταίρων» λένε στη Ν.Δ., αλλά εμμέσως έτσι παραδέχονται ότι έχουν επιλέξει να στηρίζουν τη στρατηγική της αποδόμησης της κυβέρνησης επενδύοντας στην αποτυχία της.

Ακόμη και πρόωρες εκλογές να γίνουν, με την κυβέρνηση να έχει αποτύχει στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, η Ν.Δ. δεν πρόκειται να κερδίσει, αφού ο Σαμαράς και η πολιτική που εκφράζει ως ο τιμωρός των εχθρών του μνημονίου και της λιτότητας είναι αποκρουστική.

Πάντως, ο Σαμαράς γνωρίζει ότι, εάν υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους, από την επόμενη μέρα θα μετρά αντίστροφα ο χρόνος, αφού οι δελφίνοι θα έχουν αποδεσμευτεί από το βαρύ πολιτικό και οικονομικό – κοινωνικό περιβάλλον που τους επιβάλλει να κηρύξουν προσωρινή ανακωχή.

Τότε ίσως και ο ίδιος θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλία και να ανοίξει τις διαδικασίες αιφνιδιάζοντας τους αντιπάλους του, όπως λένε συνεργάτες του, με στόχο να είναι στην κούρσα και να την κερδίσει, καθώς οι δελφίνοι ακόμη παραμένουν χωρισμένοι σε πολυκερματισμένα στρατόπεδα και δεν μπορούν να βρουν πρόσωπο να τους εκφράσει. Στην περίπτωση πάντως που ο Σαμαράς παραμείνει στην εξουσία, πολλά στελέχη που εμφανίζονται ως διεκδικητές της θα αποχωρήσουν από το κόμμα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:21