search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:03
MENU CLOSE

Πάρτι για λίγους στις Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1857
25-03-2015
31.03.2015 03:00
pod_2503_026_cmyk.pdf_-_adobe_acrobat_pro_extended.jpg

Ένα απίστευτο μνημονιακό… πάρτι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας Κτηριακές Υποδομές Α.Ε. (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων και Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσοκομείων) σχετικά με τον τρόπο διοίκησης της εταιρείας και το έργο της. 

Σοβαρές καταγγελίες εργαζομένων κατά της διοίκησης

Ένα απίστευτο μνημονιακό… πάρτι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας Κτηριακές Υποδομές Α.Ε. (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων και Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσοκομείων) σχετικά με τον τρόπο διοίκησης της εταιρείας και το έργο της. 
 
Η αφορμή για την καταγγελία ήταν το ότι η διοίκηση της εταιρείας παρουσίασε το έργο της σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα.
 
Όμως το έργο αυτό, όπως λένε οι εργαζόμενοι, εκτός του ότι δεν είναι… σπουδαίο, οφείλεται πολύ περισσότερο στην προσφορά των εργαζομένων παρά στη διοίκηση. Ή τουλάχιστον όσων έχουν απομείνει. Και αυτό παρ’ ότι η διοίκηση είχε μεγάλη άνεση χρόνου, καθώς η μακροβιότητα του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου, Ηρακλή Δρούλια, π.χ., είναι πράγματι αξιοσημείωτη, καθότι «παραμένει αμετακίνητος για πέντε συναπτά έτη, ενώ έχουν αλλάξει τέσσερις κυβερνήσεις», όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους.
 
Για τους μη γνωρίζοντες, η εταιρεία Κτηριακές Υποδομές Α.Ε. είναι ο ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του ελληνικού κράτους για όλες τις δημόσιες κτηριακές υποδομές (νοσοκομεία, σχολεία, δικαστήρια, σωφρονιστικά καταστήματα κ.ά.). Με αφορμή λοιπόν τον απολογισμό του έργου της, τον οποίο έκανε η διοίκηση της εταιρείας, ας ρίξουμε μία ματιά – μέσα από τις καταγγελίες των εργαζομένων – στα όσα… δεν είπε!
 
Μνημονιακά και… ωραία
 
Τα τελευταία μνημονιακά χρόνια, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι της εταιρείας στο «Ποντίκι», έχουν υποστεί δραματική μείωση του προσωπικού, που ανέρχεται τουλάχιστον σε 75%. Αυτό φυσικά έγινε με τον γνωστό και μη εξαιρετέο μνημονιακό τρόπο: απολύσεις, εφεδρείες και πρόωρες εσπευσμένες συνταξιοδοτήσεις. 
 
Παράλληλα, όπως μας λένε, περίπου 70 εργαζόμενοι ταλαιπωρούνται ακόμη δικαστικά, παρά τις θετικές εφετειακές αποφάσεις που έχουν λάβει, εξ αιτίας της άρνησης της εταιρείας να τους επαναπροσλάβει. Πρόκειται για εργαζομένους οι οποίοι είναι απολύτως αναγκαίοι στην εταιρεία, αλλά η διοίκησή της επικαλείται «αδυναμία πληρωμής».
«Συνεχείς περικοπές μισθών και δικαιωμάτων, τοποθετήσεις προϊσταμένων με εντολή διευθύνοντος και χωρίς κανένα κριτήριο. Ημετεροκρατία και αδιαφάνεια. Η διοίκηση δεν αναφέρθηκε στο πρόστιμο της Επιθεώρησης Εργασίας για τους 26 συναδέλφους που απασχολούσε απλήρωτους και ανασφάλιστους για πάνω από δύο μήνες, ούτε στο πρόβλημα με την άδεια λοχείας στις εργαζόμενες που τη δικαιούνται (ύστερα από διαπραγματεύσεις έδωσε τέσσερις μήνες, ενώ παντού ισχύουν κατ’ ελάχιστον οι 6 μήνες)» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του Σωματείου των Εργαζομένων στις Κτηριακές Υποδομές. 
 
«Καμιά αναφορά δεν έγινε στο θέμα που δημιουργήθηκε με τις “μπάρες” – τουρνικέ στην είσοδο, που κόστισαν 24.000 ευρώ και η Πυροσβεστική έκρινε ως επικίνδυνες για την ασφάλειά μας, αλλά παραμένουν μέχρι σήμερα, ούτε στο σοβαρό θέμα με τις εκτός έδρας αποζημιώσεις, που για μας ισχύουν τα μισά ποσά από αυτά που ισχύουν για τους εργαζόμενους στο εποπτεύον υπουργείο» προσθέτουν οι εργαζόμενοι. 
 
Όπως λένε χαρακτηριστικά στο «Ποντίκι», η εταιρεία στηρίζει μεγάλο μέρος της χρηματοδότησής της στα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, γεγονός που θεωρείται από τη Διοίκηση «κατόρθωμα».
«Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι για το 2015 θα πρέπει η εταιρεία να καταβάλει μέσω του κρατικού προϋπολογισμού 62,8 εκατομμύρια για τοκοχρεολύσια και, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορέσει, θα ισχύσει (όπως αποφάσισε προηγούμενο Δ.Σ.) το αγγλικό δίκαιο» προσθέτουν.
 
Και συνεχίζουν: «Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο όλα τα σχολεία που έχουν γίνει με τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δεν μεταφέρονται ιδιοκτησιακά στους δήμους, αλλά μόνο παραχωρούνται για χρήση, αφού μέχρι την αποπληρωμή των δανείων είναι “υποθηκευμένα” στην ΕΤΕπ.
 
Επίσης η διαχείριση των έργων ΣΔΙΤ συνεχίζεται, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι σοβαρότατες επιπτώσεις, που τόσο το σωματείο μας όσο και άλλοι έγκριτοι φορείς έχουν παρουσιάσει (ΤΕΕ, ΑΣΓΜΕ). Σε όσα από αυτά τα έργα δεν καταργήθηκαν τελικά επειδή κρίθηκαν “ασύμφορα” από τους επιχειρηματικούς ομίλους, υπάρχουν καθυστερήσεις δεκαετίας και υψηλά κόστη, ενώ σπαταλήθηκαν εκατομμύρια σε συμβούλους ΣΔΙΤ, απρόοπτα κ.ά. που επιβαρύνουν το Δημόσιο».
 
Κόψε – ράψε και σπατάλη
 
Την ώρα που από τη διοίκηση προβάλλεται ως επίτευγμα η μείωση των λειτουργικών και μισθολογικών δαπανών (κυρίως λόγω των απολύσεων και των περικοπών στις αποδοχές των εργαζομένων), μας λένε οι εργαζόμενοι, συνεχίζεται η «απασχόληση» τουλάχιστον 9 συμβούλων και ειδικών συνεργατών και πάνω από 15 «συνεργατών» με ανάθεση έργου, ενώ γίνονται αναθέσεις χιλιάδων ευρώ που χαρακτηρίζονται προκλητικές. 
 
Ενδεικτικό είναι το ότι, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, μόνο για την «ασφάλεια» του κτηρίου έχουν σπαταληθεί μέχρι τώρα πάνω από 130.000 ευρώ για τη διετία και για την προβολή της εταιρείας έχουν σπαταληθεί πάνω από 60.000 ευρώ το τελευταίο εξάμηνο.
 
Σιγήν ιχθύος τηρείται και για τον Κανονισμό Λειτουργίας, που εκχωρεί στον διευθύνοντα σύμβουλο την απόλυτη εξουσία, λες και πρόκειται για το… μαγαζί του. «Για την απόφαση του Δ.Σ., η οποία τον εξουσιοδοτεί “εν λευκώ» να κάνει αναθέσεις μέχρι 60.000 ευρώ και να συνάπτει συμβάσεις μέχρι 200.000 ευρώ, των οποίων μόνο την αναγκαιότητα επικυρώνει το Δ.Σ., δεν έκαναν καμία αναφορά» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. 
 
«Όλα αυτά τα θέματα, και πολλά ακόμα, ήταν σε γνώση των υπουργών και αρμοδίων της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά “κώφευαν”. Η σημερινή πολιτική ηγεσία έχει ενημερωθεί πλήρως και αναμένουμε τις απαραίτητες ενέργειές της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων» σημειώνουν τέλος οι εργαζόμενοι. Για να δούμε…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48