search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:02
MENU CLOSE

«Αερομαχίες» για τα Ρ-3 Orion

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1859
08-04-2015
09.04.2015 03:00
«Αερομαχίες» για τα Ρ-3 Orion - Media

Στα ύψη ανέβηκαν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης ύστερα από την απόφαση του ΚΥΣΕΑ που προβλέπει τον εκσυγχρονισμό πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού P-3 Orion, έναντι 500 εκατ. δολαρίων, στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, με την αντιπολίτευση να «ξεσπαθώνει» και να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το… τάιμινγκ της έλλειψης ρευστότητας.

 

Στα ύψη ανέβηκαν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης ύστερα από την απόφαση του ΚΥΣΕΑ που προβλέπει τον εκσυγχρονισμό πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού P-3 Orion, έναντι 500 εκατ. δολαρίων, στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, με την αντιπολίτευση να «ξεσπαθώνει» και να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το… τάιμινγκ της έλλειψης ρευστότητας.

 
Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη που έκανε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στη διάρκεια της εκπομπής «Στον Ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου. Ο υπουργός παρουσίασε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο η απόφαση για τον εκσυγχρονισμό των πέντε πολεμικών αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού ελήφθη επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 13 Οκτωβρίου 2014. 
Το έγγραφο που παρουσίασε ο Καμμένος αναφέρει ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας αποδέχεται ομόφωνα την εισήγηση του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και εγκρίνει: 
  • Τη μεμονωμένη ενεργοποίηση υποπρογράμματος «Εκσυγχρονισμός Μέσης Ζωής – ΕΜΖ και αναβάθμιση / ολοκλήρωση νέων επιχειρησιακών συστημάτων για την επιχειρησιακή εκμετάλλευση έως πέντε αεροσκαφών ΑΦΝΣ P-3Β του ΠΝ» κατά τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 3978/11 και του άρθρου 76 του Ν. 3883/10. 
  • Το τελικό κόστος του υποπρογράμματος μαζί με την εν συνεχεία υποστήριξη να καθοριστεί στο στάδιο των διαπραγματεύσεων, συναρτήσει του βαθμού ενσωμάτωσης / ολοκλήρωσης νέων αισθητήρων καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για τη μέγιστη συμπίεση των τιμών κάτω από τα 350.000.000 ή / και μέσω της επέκτασης του προγράμματος.
Η απόφαση μάλιστα φέρει τις υπογραφές των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Γκίκα Χαρδούβελη, Αργύρη Ντινόπουλου, Νίκου Δένδια και Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Αποτελούσε μια σωστή απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης και ήρθαμε να την υπογράψουμε» ανέφερε ο Καμμένος συμπληρώνοντας ότι «δεν αποτελεί απευθείας ανάθεση, αλλά διακρατική συμφωνία. Η απόφαση αυτή πείραξε τους εμπόρους όπλων, διότι είναι μια συμφωνία που δεν έχει μίζα. Δεν υπάρχει ενδιάμεσος, μεσάζοντας». Τόνισε μάλιστα ότι η χώρα μας δεν μπορούσε να μην έχει αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας και δεν μπορούσε να επιτρέπει τουρκικά αεροσκάφη να πετάνε πάνω από το Αιγαίο με ΝΑΤΟϊκή σημαία. 
 
«Μάτι» στο Αιγαίο
Τα αεροσκάφη αυτά είχαν αποκτηθεί δωρεάν από τις ΗΠΑ την περίοδο 1991-1992, είναι σήμερα ηλικίας 25 ετών και ο εκσυγχρονισμός τους θα τους δώσει παράταση ζωής για ακόμα 15.000 ώρες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Όπως τονίζεται από την κυβέρνηση, ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών θα γίνει από τη Lockheed Martin στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και άλλες ελληνικές εταιρείες ως υποκατασκευαστές κρίσιμων συστημάτων που θα ενσωματωθούν στα παλιά αεροσκάφη. Με την ανάθεση της δουλειάς στην ΕΑΒ εξασφαλίζεται εργασία για 7 χρόνια. 
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα αεροπλάνα P-3 Orion πετούσαν κανονικά μέχρι το 2009. Με απόφαση του τότε υπουργού Άμυνας Ευ. Μεϊμαράκη τα αεροπλάνα καθηλώθηκαν λόγω παλαιότητας, αν και είχαν ακόμα ώρες πτήσης. Αν ο εκσυγχρονισμός τους γινόταν εκείνη την εποχή, δεν θα κόστιζε τόσα χρήματα, ενώ οι σκέψεις για αγορά καινούργιων αεροσκαφών δεν προχώρησαν λόγω της οικονομικής κρίσης που ερχόταν. 
Κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι από το 2009 μέχρι σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό έμεινε χωρίς αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Το κάθε αεροσκάφος P -3 μπορεί να πετά επί 12 ώρες συνεχώς και να ελέγχει τεράστιες περιοχές του Αιγαίου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου συμπεριλαμβανομένων από κινήσεις υποβρυχίων και πλοίων μέχρι μεταναστευτικές ροές, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα δεν είναι κυρίως «ελληνικό», αλλά ΝΑΤΟϊκό.
Δηλαδή το NATO θέλει σε καθημερινή βάση για τις δικές του ανάγκες εναέρια επιτήρηση σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Όπως επισημαίνεται, χωρίς αεροπλάνα αυτό δεν μπορούσε να γίνει σωστά. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκαν τα C-130, έπειτα τα… πυροσβεστικά αεροσκάφη και στη συνέχεια πλοία! Και στη συνέχεια τη ΝΑΤΟϊκή επιτήρηση ανέλαβαν οι Τούρκοι, που έχουν νέα αεροσκάφη, τα CN-235. Οι Τούρκοι, λοιπόν, άρχισαν να πετούν με «ΝΑΤΟϊκό καπέλο» και πηγαίνοντας προς Νοτιοανατολική Μεσόγειο περνούν απ’ όλο το Αιγαίο με τις ευλογίες του NATO. 
Κρίθηκε λοιπόν απαραίτητος, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, καθώς το κόστος ανακατασκευής τους δίνει δουλειά σε εκατοντάδες εργαζομένους, ενώ υπάρχει και έλεγχος των συνόρων. Παράλληλα τα χρήματα θα δοθούν τμηματικά και μεσομακροπρόθεσμα ενώ η ανακατασκευή τους θα επιφέρει μειώσεις στον συνολικό προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. 
 
Οι αντιδράσεις
«Την ώρα που η οικονομία βρίσκεται στον αέρα, η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει άμεσα χρήματα για εξοπλιστικά προγράμματα, που δεν είναι απόλυτης προτεραιότητας» δήλωσε ο Κώστας Τασούλας ως συντονιστής της Ομάδας Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Ν.Δ. «Και όλα αυτά τη στιγμή που έχουν κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών. Υποκρισία χωρίς όρια». 
«200 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της “ανθρωπιστικής κρίσης” – 500 εκατομμύρια δολάρια για εξοπλιστικά. Με την υποσημείωση βέβαια ότι τα 200 εκατομμύρια δόθηκαν με τυμπανοκρουσίες, ενώ τα 500 δόθηκαν χωρίς κανείς – ούτε η Βουλή ούτε καν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – να ενημερωθεί» ανέφερε, μεταξύ άλλων, το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του. 
Εξηγήσεις για τους λόγους που «η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της παρούσας Βουλής» ζητά το ΠΑΣΟΚ διερωτώμενο «πώς δικαιολογείται να διαθέτεις 500 εκατ. δολ. για εκσυγχρονισμό παλιών ελικοφόρων αεροσκαφών επιτήρησης, υπό συνθήκες μεγάλης δημοσιονομικής στενότητας». 
Από την πλευρά του το ΚΚΕ ανέφερε πως «τη στιγμή που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ βάζει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα οργανισμών και προγραμμάτων, όπως του ΟΑΕΔ, των ασφαλιστικών ταμείων, των περιφερειών κ.ά., που όφειλαν να αξιοποιηθούν για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων και αντιθέτως κατευθύνονται στην αποπληρωμή των δόσεων του μνημονίου, μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί η απόφασή της να αναθέσει απευθείας σε εταιρεία των ΗΠΑ τον εκσυγχρονισμό πέντε πολεμικών αεροσκαφών, την οποία ο λαός θα πληρώσει 500 εκατομμύρια δολάρια».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:01