search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:45
MENU CLOSE

Ομιλία στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ «έξω από τα δόντια»: Η συμφωνία της 20ης Φλεβάρη οδήγησε σε ολοκληρωμένο εφιάλτη!

09.04.2015 07:37
Ομιλία στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ «έξω από τα δόντια»: Η συμφωνία της 20ης Φλεβάρη οδήγησε σε ολοκληρωμένο εφιάλτη! - Media

Εφ όλης της ύλης σκληρότατη κριτική έκανε ο Αντώνης Νταβανέλλος, στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβερνητική πολιτική.

Εφ όλης της ύλης σκληρότατη κριτική έκανε ο Αντώνης Νταβανέλλος, στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβερνητική πολιτική.

Στην Πανελλαδική Συνάντηση του «Κόκκινου Δικτύου», ο Αντώνης Νταβανέλλος επιχείρησε μια κριτική προσέγγιση των πρώτων μηνών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Βλέπαμε από τη δική μας την πλευρά, με αίσθηση ότι αυτό είναι μειοψηφικό μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά επικοινωνώντας σε πολλά σημεία, το πώς π.χ. το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είχε ορίσει το στόχο της κυβέρνησης της Αριστεράς, βλέπαμε αυτήν την προοπτική.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι μετά τις εκλογές, δεν είμαστε πλέον σε αυτό το έδαφος. Κι αυτό έχει γίνει καθαρό, μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες που πήρε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και το πώς συγκρότησε μέχρι τώρα την κυβέρνηση.» τόνισε ανοίγοντας την ομιλία του, ο Αντώνης Νταβανέλλος, μέλος της ΔΕΑ μέχρι πριν την κατάργηση των συνιστωσών στο Συνέδριο του 2013. Πλέον, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, βαδίζει μαζί με την Αριστερή Πλατφόρμα.

Οι βασικοί προβληματισμοί της ομιλίας Νταβανέλλου:

Η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, λέει χαρακτηριστικά: «παρόλο που παρουσιάστηκε σαν υποχρεωτική η συγκυβέρνηση με του ΑΝΕΛ, δεν ήταν. Υπήρχε διέξοδος, -η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και η απαίτηση ψήφου εμπιστοσύνης ή ανοχής κατευθείαν από τη Βουλή

Η σοσιαλδημοκρατική-σοσιαλφιλελεύθερη κυριαρχία στην κυβέρνηση

Λέει χαρακτηριστικά, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ «δεύτερο ζήτημα είναι η εμφάνιση ενός ισχυρού σοσιαλδημοκρατικού-σοσιαλφιλελεύθερου κύκλου και μέσα στην κυβέρνηση  σε ισχυρά υπουργεία και ακόμα περισσότερο στον κυβερνητικό μηχανισμό όπου εμφανίζονται κρίσιμες αναθέσεις σε πολιτικά στελέχη τα οποία προκαλούν με την ιστορία τους όλο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και βάζουν ισχυρές αμφιβολίες για το τι θα γίνει παρακάτω.» 

Ο Αντώνης Νταβανέλλος, αναφέρει συγκεκριμένα, την Ελένη Παναρίτη για την οποία σημειώνει: «Σύμβουλος μιας νεοφιλελεύθερης δικτατορίας του Φουχιμόρι στο Περού, σύμβουλος πάνω σε θέματα ιδιωτικοποίησης της γης –όπου κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε τι σήμαινε, δεν υπήρξε δημιουργική ασάφεια στο Περού- εξοντωθήκανε οι άνθρωποι. Και ανάμεσα σε αυτήν την πολιτική που εισηγούταν η Παναρίτη και στο τι έγινε, υπήρξε αίμα…

…αλλά και άλλοι. Χριστοδουλάκης στις τράπεζες, Ρουμπάτης στην ΕΥΠ.»

Η επιλογή του Πρ. Παυλόπουλου για ΠτΔ

Για το ζήτημα της επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αντώνης Νταβανέλλος, σημειώνει: «Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ένα κεντρικό πολιτικό στέλεχος της δεξιάς και δίνει περιθώρια στο χώρο της δεξιάς για πολιτικές πρωτοβουλίες. Αυτό που ακολουθεί δείχνει μια περίεργη ευαισθησία από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προς την Καραμανλική ΝΔ. Η διάθεση μεταξύ  Σαμαρικής δεξιάς και καραμανλικής Νέας Δημοκρατίας μοιάζει να έχει προοπτικές στο μέλλον».

Οι ενστάσεις για τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη

«Η συμφωνία της 20ης Φλεβάρη ήταν μια ήττα της ριζοσπαστικής αριστερής πολιτικής. Σ’ αυτήν την συμφωνία η κυβέρνηση έδωσε δυο βασικές δεσμεύσεις και πήρε μια υπόσχεση.

Έδωσε τη δέσμευση ότι το χρέος θα πληρωθεί στο ακέραιο και εγκαίρως. Ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει το κομμάτι του προγράμματος, το οποίο μιλούσε για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και για μια διεκδίκηση αποπληρωμής του υπόλοιπου με μια διαδικασία.

Η δεύτερη δέσμευση ήταν ότι θα αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες. Θα αποφύγει δηλαδή πολιτικές πρωτοβουλίες στο εσωτερικό που θα υλοποιούσαν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις βδομάδες που έχουν περάσει από τότε, το πρόγραμμα με τη μορφή που εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον Αλέξη τον Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, οι δεσμεύσεις της ΔΕΘ, μοιάζει ήδη παρελθόν. {…}

Το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων έτσι όπως τις υποσχεθήκαμε, το ζήτημα της κατάργησης της φοροεπιδρομής, το ζήτημα της φορολόγησης των πλουσίων, το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων {…} μοιάζουν ήδη πολύ μακρινά.

Τι πήρε δίνοντας τις δύο δεσμεύσεις. Την υπόσχεση της χρηματοδότησης των πληρωμών του χρέους, από τώρα μέχρι τον Ιούνιο.»

Σύμφωνα με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, η συμφωνία αθετήθηκε άμεσα από τους ίδιους τους εταίρους, ενώ σημειώνει: «ο Βαρουφάκης έκανε λόγο για μια δημιουργική ασάφεια. Η κυβέρνηση πληρώνει τις δόσεις προς το ΔΝΤ και ταυτόχρονα μισθούς και συντάξεις από εσωτερικούς πόρους και όχι μόνο. Έχει οδηγηθεί σε μια πολύ δύσκολη θέση που υποχρεώνεται να σαρώσει ό,τι διαθέσιμα υπάρχουν σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια κλπ για να αποφύγει πιστωτικό γεγονός. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο εφιάλτη».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:40