search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:20
MENU CLOSE

Κρούγκμαν: Η Ελλάδα και η Ευρώπη μπορεί να υποφέρουν από ένα φοβερό ατύχημα

21.04.2015 08:36
Κρούγκμαν: Η Ελλάδα και η Ευρώπη μπορεί να υποφέρουν από ένα φοβερό ατύχημα - Media

Καταστροφικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη χαρακτηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν το σενάριο εξόδου της Ελλάδα από το ευρώ και προτείνει λύση για την άρση του αδιεξόδου.

 

Καταστροφικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη χαρακτηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν το σενάριο εξόδου της Ελλάδα από το ευρώ και προτείνει λύση για την άρση του αδιεξόδου.

Δείτε το κείμενο του Κρούγκμαν:

«”Δεν νομίζεις ότι αυτοί θέλουν να αποτύχουμε;”. Αυτή ήταν η ερώτηση που άκουγα συνεχώς κατά τη διάρκεια σύντομης επίσκεψής μου στην Αθήνα.

Η απάντησή μου ήταν ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει ομάδα αδυσώπητων πιστωτών που προτιμά να υπάρξει χρεοκοπία και έξοδος στο ευρώ αντί να δει να επιτυγχάνει μια αριστερή κυβέρνηση, ότι υπάρχει περισσότερη καλή θέληση στην άλλη πλευρά του τραπεζιού από ό,τι πιστεύουν πολλοί Έλληνες.

Μπορεί όμως να καταλάβει κανείς γιατί σκέφτονται έτσι οι Έλληνες. Έφυγα φοβούμενος ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη μπορεί να υποφέρουν από ένα φοβερό ατύχημα, μία μη απαραίτητη ρήξη που θα αποτελέσει βαριά σκιά για το μέλλον.

Υποτίθεται ότι οι τεράστιες θυσίες των Ελλήνων θα οδηγούσαν σε ανάπτυξη. Τελικά οι Έλληνες δεν άντεξαν άλλο και ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, έναν γνήσιο αριστερό συνασπισμό. Μπορεί λοιπόν τώρα να αποφευχθεί μία έξοδος από το ευρώ;

Ναι μπορεί. Η ειρωνεία της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ήλθε ακριβώς στο σημείο όπου θα μπορούσε να είναι πιθανή μία εξεύρεση λύσης. Μία έξοδος από το ευρώ θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα και θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην Ευρώπη. Πρέπει λοιπόν να αποφευχθεί αν υπάρχει τουλάχιστον αξιοπρεπής λύση. Και υπάρχει, ή θα έπρεπε να υπάρχει.

Αυτή όμως δεν δείχνει να είναι έτοιμη να επιτευχθεί. Ίσως είναι αλήθεια αυτό που λένε οι πιστωτές ότι είναι δύσκολο να υπάρξει συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Τι να περιμένει όμως κανείς όταν κόμματα που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία από διακυβέρνηση αναλαμβάνουν την εξουσία από ένα καθεστώς που έχει χάσει την αξιοπιστία του; Επιπλέον οι πιστωτές απαιτούν μέτρα – όπως περικοπές συντάξεων και απασχόληση στο δημόσιο- τα οποία μία νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορεί να δεχθεί.

Δεν χρειάζεται να γίνουν έτσι τα πράγματα. Είναι αλήθεια ότι για να αποφευχθούν τα χειρότερα οι πιστωτές θα πρέπει να δώσουν ένα σημαντικό ποσό χρημάτων, το οποίο θα ανακυκλωθεί άμεσα σε αποπληρωμές χρέους. Ας αναλογιστούμε όμως την εναλλακτική. Το τελευταίο που θέλει η Ευρώπη είναι να χαθεί η ψυχραιμία και να επέλθει ακόμη μία καταστροφή, μία που θα είναι εντελώς αδικαιολόγητη.

 

Πηγή: Τα Νεα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:19