search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:51
MENU CLOSE

Τι θα γίνει με τις προθεσμίες της ρύθμισης των 100 δόσεων

23.04.2015 05:04
Εφορία: Πώς ρυθμίζονται τα χρέη σε 24 και 48 δόσεις- Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα στο taxisnet - Media

Με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, πρακτικά οι οφειλέτες έχουν δύο δυνατότητες: ή να εντάξουν το χρέος τους στο καθεστώς το δόσεων, ή να δώσουν «μπροστά» ένα μέρος της οφειλής προκειμένου να διαγράψουν ισόποσες προσαυξήσεις. 

 

Με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, πρακτικά οι οφειλέτες έχουν δύο δυνατότητες: ή να εντάξουν το χρέος τους στο καθεστώς το δόσεων, ή να δώσουν «μπροστά» ένα μέρος της οφειλής προκειμένου να διαγράψουν ισόποσες προσαυξήσεις. 

Η πρώτη διαδικασία, μπορεί να διαρκέσει μέχρι τις 26 Μαίου. 

Η δεύτερη διαδικασία – η οποία και «καίει» το δημόσιο καθώς θέλει να βάλει ζεστό χρήμα στο ταμείο μέσα στον Απρίλιο, εκπνέει στις 27 Απριλίου. 

Πρακτικά λοιπόν, όσοι θέλουν να «κουρέψουν» προσαυξήσεις μέσα από τη διαδικασία της προκαταβολής έχουν τρεις εργάσιμες στη διάθεσή τους: σήμερα Πέμπτη, αύριο και την Δευτέρα. 

Μάλιστα, έτσι όπως είναι διατυπωμένη η υπουργική απόφαση, οι τελευταίοι θα πρέπει μέχρι τη Δευτέρα όχι μόνο να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση αλλά να πληρώσουν και την πρώτη δόση.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, δίνεται η δυνατότητα παράτασης στην προθεσμία της 27ης Απριλίου η οποία αφορά τη διαδικασία της προκαταβολής. Ωστόσο, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν έχει ψηφιστεί ακόμη που σημαίνει ότι τυπικά, δυνατότητα παράτασης δεν υπάρχει καθώς δεν υπάρχει νόμος. 

Αν το νομοσχέδιο δεν δημοσιευτεί στο ΦΕΚ άμεσα τότε δεν θα μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να υπογράψει την υπουργική απόφαση που απαιτείται για την παράταση της προθεσμίας της 27ης Απριλίου. Που σημαίνει ότι αν ακολουθηθεί το γράμμα του νόμου, η δυνατότητα για «προκαταβολή» (και κούρεμα προσαυξήσεων) θα κλείσει στις 27 Απριλίου και θα ξανανοίξει όποτε λυθούν τα νομικά ζητήματα. 

Όσοι λοιπόν θέλουν να πληρώσουν εδώ και τώρα ένα μέρος της οφειλής είτε για να διαγράψουν τις προσαυξήσεις τους είτε ακόμη και για να ρίξουν το χρέος κάτω από τα 5000 ευρώ προκειμένου αυτό να καταστεί άτοκο, καλό θα είναι να σπεύσουν. Αυτοί που έσπευσαν μέχρι τώρα να ρυθμίσουν είναι περίπου 100.000 άτομα. 

Δεν μπήκαν όλοι στη διαδικασία της προκαταβολής. Οι περισσότεροι δεν δίνουν ζεστό χρήμα και προτιμούν την ευκολία των δόσεων. Αυτό είναι ανησυχητικό δείγμα για το υπουργείο Οικονομικών καθώς αν συνεχιστεί αυτή η τακτική και δεν ενταθούν οι αιτήσεις για προκαταβολή μέσα στις τρεις ημέρες που απέμειναν, η ενίσχυση των εσόδων τουλάχιστον κατά τον τρέχοντα μήνα δεν θα είναι η αναμενόμενη. 

Βέβαια, δεδομένου ότι η αγωνία για την επίτευξη συμφωνίας θα παραταθεί και τον Μαίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα έσοδα της ρύθμισης θα είναι ευπρόσδεκτα και μέσα στον επόμενο μήνα. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:51