search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:29
MENU CLOSE

Μάχη μέχρις εσχάτων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1862
30-04-2015
01.05.2015 03:00
pod_3004_034_cmyk.jpg

Επιμένουν για αλλαγές στο ασφαλιστικό οι δανειστές. Αντιστέκεται η κυβέρνηση

 

Κονταροχτυπιούνται κυβέρνηση και δανειστές για το ασφαλιστικό… Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει το εισόδημα από τις συντάξεις ως μια από τις απαράβατες «κόκκινες γραμμές» πίσω από τις οποίες δεν μπορεί να υποχωρήσει, ενώ οι δανειστές εμμένουν στον περιορισμό του ύψους των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση. 
 
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιδιώκει να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να διορθώσει τα κακώς κείμενα και τις περικοπές του 2011 ή του 2012. Όπως είναι η απάλειψη των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος) και η επαναφορά του βασικού μισθού στα επίπεδα του 2012.
 
Ωστόσο, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, εκτός από την πολιτική θύελλα που θα προκαλέσουν, αναμένεται να τροποποιήσουν τόσο το θεσμικό πλαίσιο και να αλλάξουν καθιερωμένες αντιλήψεις και θεσμικές λειτουργίες όσο και τα καθιερωμένα, από δεκαετίες, δικαιώματα. 
 
Τα οποία είτε ήταν κατοχυρωμένα είτε βρίσκονταν «μια ανάσα» από την εκπλήρωσή τους. Και διά αυτών να εκπληρωθούν έτσι και τα «σχέδια μιας ζωής» για πολλούς ασφαλισμένους που αποταμίευαν εδώ και δεκαετίες και λίγο πριν από την ικανοποίηση του ονείρου βλέπουν να ανατρέπονται τα δεδομένα.
 
«Κλείδωσαν»
 
Σήμερα πάντως πλήρη σύνταξη στα 62 χωρίς να απαιτούνται 40 χρόνια εργασίας μπορούν να «κλειδώσουν» 12 κατηγορίες ασφαλισμένων όλων των Ταμείων μέσα στο 2015, χωρίς να κινδυνεύσουν να βρεθούν εγκλωβισμένοι σε μια αύξηση των ετών ασφάλισης και κυρίως σε μια αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67.
 
Με τις αλλαγές που έγιναν στο ασφαλιστικό η πλήρης σύνταξη στα 62 συνδυάστηκε με τα 40 έτη ασφάλισης, εφόσον συμπληρώνονται τα απαιτούμενα έτη για κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος από την 1.1.2013 και μετά.
 
Ωστόσο, υπάρχουν πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων του ΙΚΑ, του Δημοσίου, των Ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών, του ΟΑΕΕ αλλά και του ΕΤΑΑ, οι οποίοι μπορούν να βγουν ώς και 5 χρόνια νωρίτερα με πλήρη σύνταξη, δηλαδή στα 62 αντί για τα 67, ακόμη και χωρίς να έχουν 40ετία!
 
Περισσότεροι από 400.000 ασφαλισμένοι μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις διατάξεις.
 
Οι 12 κατηγορίες που κλειδώνουν πλήρη σύνταξη στα 62 χωρίς 40 χρόνια ασφάλισης είναι:
 
1. Άνδρες ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ που συμπληρώνουν τις 10.000 ημέρες ώς το 2010. Βγαίνουν στα 62 με πλήρη.
2. Γυναίκες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ που συμπλήρωσαν το 60ό έτος της ηλικίας τους το 2012. Βγαίνουν στα 62 με πλήρη σύνταξη, αρκεί να έχουν 4.500 ημέρες εργασίας.
3. Άνδρες ασφαλισμένοι στα βαρέα που συμπληρώνουν το 60ό έτος από το 2013 και μετά και έχουν 4.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων οι 3.600 στα βαρέα και από αυτές οι 1.000 μέσα στα 13 τελευταία χρόνια. Βγαίνουν στα 62 με πλήρη σύνταξη. Αν πρόκειται για βαρέα οικοδομικά ένσημα, τότε βγαίνουν στα 60 εφόσον συμπληρώνουν το 58ο έτος μετά το 2013.
4. Γυναίκες με 4.500 ημέρες, εκ των οποίων οι 3.600 στα βαρέα, μετά το 2013, παίρνουν πλήρη σύνταξη στα 62.
5. Άνδρες και γυναίκες με 10.500 ημέρες συνολικά, εκ των οποίων οι 7.500 στα βαρέα, το 2015 βγαίνουν στα 62 με πλήρη σύνταξη.
6. Άνδρες ασφαλισμένοι στο Δημόσιο πριν από το 1983 που συμπλήρωσαν την 25ετία το 2001. Βγαίνουν με πλήρη σύνταξη στα 62 εκτός και αν συμπληρώνουν σε μικρότερη ηλικία 34 έτη υπηρεσίας (μόνο στο Δημόσιο), οπότε αποχωρούν και χωρίς όριο ηλικίας.
7. Άνδρες και γυναίκες ασφαλισμένοι στο Δημόσιο με πρόσληψη μετά την 1.1.1983 που συμπληρώνουν την 25ετία τα έτη 2011 και 2012. Βγαίνουν με πλήρη σύνταξη στα 61, αν έχουν 25ετία το 2011 και στα 63 αν έχουν 25ετία το 2012.
8. Γυναίκες ασφαλισμένες σε Ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ, τραπεζών κ.ά.), οι οποίες συμπλήρωσαν το 60ό έτος της ηλικίας τους το 2012. Μπορούν να αποχωρήσουν στα 62 αρκεί να έχουν 25 έτη ασφάλισης είτε πριν από το 2012 είτε και μετά το 2013, καθώς η προϋπόθεση κατοχύρωσης του δικαιώματος συνταξιοδότησης συνδυάζεται με το έτος που συμπληρώθηκε η ηλικία των 60 ετών.
9. Γυναίκες ασφαλισμένες στα Ταμεία Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) και Νομικών (ΤΑΝ), οι οποίες συμπλήρωσαν το 60ό έτος της ηλικίας τους ώς το 2012. Βγαίνουν με πλήρη σύνταξη στα 62, αρκεί να έχουν 23 ώς 25 έτη ασφάλισης ανάλογα με το Ταμείο.
10. Γυναίκες ασφαλισμένες στο ΤΣΑ, οι οποίες συμπλήρωσαν το 60ό έτος της ηλικίας τους το 2012. Βγαίνουν με πλήρη σύνταξη στα 62 και με 25 έτη ασφάλισης.
 
Καμία ανησυχία
 
Χωρίς όριο ηλικίας μπορεί να συνταξιοδοτηθεί μια μικρή ομάδα περίπου 50.000 ασφαλισμένων, οι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται και ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά πριν από το 1983.
 
Είναι οι ασφαλισμένοι που με 35 έτη ασφάλισης μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, χωρίς να νοιάζονται για το όριο ηλικίας. Βάσει των κυβερνητικών δεσμεύσεων, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι δεν πρέπει να ανησυχούν ακόμη και αν υπάρξουν κάποιες παρεμβάσεις στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας με τους εκπροσώπους των θεσμών.
 
Ακόμα ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ισχύουν στο Δημόσιο κυρίως για έγγαμες γυναίκες και μητέρες ανηλίκων. Οι άνδρες μπορούν να αξιοποιήσουν διάταξη, που προβλέπει τη συνταξιοδότηση με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας. Για τον σκοπό αυτό μπορούν να εξαγοράσουν τον χρόνο της στρατιωτικής τους θητείας, όχι όμως άλλα πλασματικά έτη.
 
Εναλλακτικά οι άνδρες που έχουν συμπληρώσει 25ετία μπορούν να αποχωρήσουν στα 60 με μειωμένη σύνταξη και στα 65 με πλήρη. Για θεμελίωση μετά το 2013 ισχύει η γενική ρύθμιση, που προβλέπει έξοδο στα 67 με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.
 
Διαφορετικές ταχύτητες ισχύουν για τις γυναίκες ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση. Συγκεκριμένα:
 
– Οι γυναίκες που δεν είναι παντρεμένες και ασφαλίστηκαν πριν από το 1983 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας.
– Οι έγγαμες αλλά και οι μητέρες ανηλίκων μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση 24 ετών και 6 μηνών χρόνου ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας.
 
Ειδικότερη διάταξη υπάρχει για τους απασχοληθέντες στο Δημόσιο πριν από την 1η Ιανουαρίου 1983 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 30 έτη ασφάλισης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας.
 
Δικαίωμα για σύνταξη με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας από τα ειδικά ταμεία έχουν όσοι έχουν ασφαλιστεί πριν από το 1983. Μάλιστα η ασφάλιση μπορεί να είναι σε οποιοδήποτε ταμείο, αρκεί να έχει συμπληρωθεί έστω και μία ημέρα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1982. Για τη συμπλήρωση του εν λόγω χρόνου δεν μπορούν να εξαγοραστούν πλασματικά έτη. Μπορεί να γίνει χρήση μόνο της στρατιωτικής θητείας από τους άνδρες και υπό την προϋπόθεση πως ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας του.
 
Στις περιπτώσεις που δεν έχει συμπληρωθεί η 35ετία, το όριο ηλικίας συνδέεται με το έτος που γίνεται η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Για τους άντρες πρέπει η 25ετία να έχει συμπληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012 για να αποφευχθεί η αύξηση του ορίου ηλικίας. Για τις γυναίκες χρειάζεται τόσο το όριο ηλικίας όσο και ο απαραίτητος χρόνος ασφάλισης.
 
Ειδικά για τις γυναίκες λαμβάνονται υπόψη οι προϋποθέσεις που ισχύουν κατά την ημερομηνία συμπλήρωσης του 55ου έτους και της 25ετίας. Αντίστοιχα το δικαίωμα για πλήρη σύνταξη θεμελιώνεται για το όριο ηλικίας που κάθε φορά ισχύει.
 

Εκπτώσεις για τους συνεπείς φορολογούμενους

Μπόνους – έκπτωση στη συνολική οφειλή ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για τους συνεπείς φορολογούμενους που θα πληρώσουν εφάπαξ μέχρι το τέλος Ιουλίου τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει με την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής δήλωσης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μπόνους που θα έχει τη μορφή έκπτωσης φόρου θα κινείται στα επίπεδα 5% – 10% και θα δοθεί με συγκεκριμένα κριτήρια. Βασικό κριτήριο για τη χορήγηση του μπόνους είναι ο φορολογούμενος να είναι συνεπής στις φορολογικές υποχρεώσεις του κατά τα τελευταία χρόνια.

Να έχει, δηλαδή, υποβάλει εμπρόθεσμα όλες τις φορολογικές δηλώσεις (φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ), να έχει πληρώσει εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών τους φόρους, να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ακόμη και αν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δικαιούνται την έκπτωση φόρου όσοι έχουν καθυστερήσει την υποβολή κάποιας δήλωσης ή την πληρωμή κάποιου φόρου.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να «κλειδώσει» το ποσοστό της έκπτωσης φόρου και να κατατεθεί στη Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο φόρος εισοδήματος εξοφλείται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου. Σήμερα σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου δεν προβλέπεται καμία έκπτωση. 

Εν τω μεταξύ, σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται στη διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων και όπως όλα δείχνουν η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet αναμένεται να ανοίξει μετά τις 10 Μαΐου, αφού – σύμφωνα με πληροφορίες – αναμένεται να παραταθεί μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής του αρχείου βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων και της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος 2014, που λήγει κανονικά τη Δευτέρα 27 Απριλίου. 

Τα στοιχεία για τους μισθούς, τις συντάξεις και τις αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και για τους φόρους που παρακρατήθηκαν και αναλογούν στα συγκεκριμένα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2014, θα είναι προσυμπληρωμένα στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1 που θα υποβάλουν οι φορολογούμενοι. 

Οι σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται φέτος στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να φέρουν και παράταση της προθεσμίας, η οποία λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου.

Ήδη η υπουργός αναπληρώτρια Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη μιλώντας στη Βουλή έκανε λόγο για μια παράταση 10 ημερών, αλλά έμπειροι λογιστές – φοροτεχνικοί θεωρούν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αναγκαστεί να δώσει μεγαλύτερη παράταση, καθώς τα δεδομένα φέτος – σε ό,τι αφορά την υποβολή των δηλώσεων – είναι τελείως διαφορετικά σε σχέση με πέρυσι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:29