search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:04
MENU CLOSE

Το χρήμα περιμένει συμφωνία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1863
07-05-2015
12.05.2015 03:00
pod_0705_010_cmyk.pdf_-_adobe_acrobat_pro_extended.jpg

Πώς βλέπουν την «επόμενη μέρα» Έλληνες και ξένοι κεφαλαιούχοι που αναζητούν ευκαιρίες

Πώς βλέπουν την «επόμενη μέρα» Έλληνες και ξένοι κεφαλαιούχοι που αναζητούν ευκαιρίες

Κάθε αναφορά σήμερα σε επενδύσεις στην Ελλάδα ακούγεται σε πολλούς σαν ένα σύντομο ανέκδοτο. Ο λόγος είναι το ότι η διαπραγμάτευση κορυφώνεται ύστερα από μήνες στασιμότητας και η αβεβαιότητα εξακολουθεί να πλανάται. 
 
Σχεδόν άπαντες βλέπουν τη «μικρή» εικόνα των ημερών και των εξελίξεων και ελάχιστοι είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι υπάρχει… ζωή και μετά τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία και ότι τα πράγματα είναι δυνατόν να αλλάξουν. Ίσως ευκολότερα απ’ όσο οι περισσότεροι πιστεύουν. 
 
Τα μηνύματα που φτάνουν από πολλές πλευρές αναφέρουν ότι ελληνικοί και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι έτοιμοι να ρίξουν χρήμα στη χώρα, είτε για να χρηματοδοτήσουν σχέδια που έμειναν πίσω λόγω των πολιτικών εξελίξεων είτε για να προχωρήσουν άλλα που τώρα εμφανίζονται σαν ευκαιρίες. 
 
Μοναδική προϋπόθεση για όλους αυτούς είναι να υπάρξει θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και να επισφραγιστεί μια συμφωνία ώστε να επιστρέψει η ομαλότητα στην οικονομία. Σε μια τέτοια περίπτωση, μάλιστα, λένε οι ίδιοι κύκλοι, υπάρχει και διαθέσιμο ξένο χρήμα που μπορεί να διοχετευθεί μέσω funds και ξένων τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα αλλάζοντας άρδην τη σημερινή εικόνα. 
 
Μια προσεκτική ματιά στα πράγματα δείχνει ότι όντως η κατάσταση μπορεί να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη. Οι κεντρικοί τομείς του επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι τρεις:
1 Η δραστηριότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών, όπως και των ξένων που έμειναν στην Ελλάδα, και οι οποίοι, παρά τη σιωπή αναμονής, είναι έτοιμοι να προχωρήσουν τους σχεδιασμούς τους.
2 Οι στοχοποιήσεις που έχουν κάνει μεγάλοι ξένοι όμιλοι, οι οποίοι είτε αποχώρησαν προσωρινά είτε ετοιμάζουν «κάθοδο» στην Ελλάδα μόλις υπάρξει «πράσινο φως» από τις εξελίξεις.
3 Η τεράστια ποσότητα χρήματος που έχει συσσωρευτεί σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια και αναζητεί τη διέξοδο σε ευκαιρίες υψηλών αποδόσεων, όπως – πολλοί υπολογίζουν ότι μπορεί να είναι – τα ελληνικά ομόλογα ύστερα από μια συμφωνία που θα σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία.
 
Οι εντός χώρας
 
Ίσως η πρώτη απτή ένδειξη του επενδυτικού ενδιαφέροντος να έρχεται από τους ξένους που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ορισμένοι μάλιστα από τους οποίους δείχνουν να μη «φρενάρονται» από τη σημερινή εικόνα αβεβαιότητας.
 
Το πρώτο τέτοιο παράδειγμα είναι ο ΟΠΑΠ. Ο οργανισμός, που ελέγχεται από τους Τσέχους Ίρσζι Σμετς και Κάρελ Κομάρεκ της EMMA Delta, είναι ο πρώτος που προχώρησε σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το Ιπποδρομιακό Στοίχημα, το οποίο σκοπεύει να αναπτύξει το επόμενο διάστημα. Ο ΟΠΑΠ έχει ήδη ιδρύσει τη θυγατρική Ιπποδρομίες Α.Ε. με επικεφαλής τον πρόεδρο του οργανισμού Καμίλ Ζίγκλερ και ήδη στελεχώνει την εταιρεία ώστε το ιπποδρομιακό στοίχημα να αρχίσει να «τρέχει» το ταχύτερο δυνατόν. 
 
Πρώτο μέλημα θα είναι η μετατροπή του στοιχήματος σε ένα σύγχρονο, ενδιαφέρον και ελκυστικό προϊόν. Απώτερος στόχος είναι η αύξηση των ελληνικών ιπποδρομιών. 
 
Ακόμη πιο σημαντική για τον ΟΠΑΠ είναι η ανάπτυξη των βιντεολόττο, που επίσης «τρέχει» με στόχο να λειτουργούν από τον Ιούνιο τα πρώτα από τα λεγόμενα gaming halls (δηλαδή οι ειδικοί χώροι στους οποίους θα στεγάζονται και θα λειτουργούν τα μηχανήματα) με την επωνυμία Play. Από τα 35.000 βιντεολόττο που θα αναπτυχθούν στην Ελλάδα, τα 16.500 θα λειτουργήσουν μέσω του ΟΠΑΠ και του δικτύου πρακτόρων ή ανεξάρτητων επιχειρηματιών. Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα και για τον οργανισμό, που στηρίζει στην επιτυχία των δυο εγχειρημάτων σημαντικό μέρος του τζίρου και της κερδοφορίας του για το 2016. 
 
Το επενδυτικό του πλάνο προχωρεί κανονικά και ο ΟΤΕ, ο οποίος – να μην ξεχνάμε – είναι θυγατρική της γερμανικής Deutsche Telekom. Για φέτος αναμένεται να δαπανηθούν σε πάγια περιουσιακά στοιχεία περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ το ευρύτερο επενδυτικό πλάνο του Οργανισμού προβλέπει μέχρι το 2017 συνολικές επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ, κυρίως σε δίκτυα νέας γενιάς σταθερής και κινητής. 
 
Ο ΟΤΕ παραμένει όμως και στην κούρσα για τη διεκδίκηση της Nova από τη Forthnet. Και στην περίπτωση αυτήν, το ξεκαθάρισμα της εικόνας θα δώσει το «πράσινο φως» για την υποβολή μιας τελικής προσφοράς. 
Ο Καναδός επιχειρηματίας Πρεμ Γουάτσα του fund Fairfax επέμεινε στην επένδυσή του στην Eurobank, παρά τις «μαύρες ημέρες» για τις τράπεζες, και δηλώνει «παρών» για τη συνέχεια της «ελληνικής περιπέτειάς» του. Έτσι, παράλληλα, προχωρεί τα σχέδιά του για την Grivalia (πρώην Eurobank Properties), ενώ μέσα στη γενικότερη αβεβαιότητα ενίσχυσε τη συμμετοχή του στον όμιλο Μυτιληναίου, που αποτελεί τον στρατηγικό του συνεργάτη επί ελληνικού εδάφους. 
 
Ο τελευταίος επίσης φέρεται έτοιμος για σημαντικές επενδυτικές κινήσεις βοηθούμενος και από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που ανακοίνωσε μεσούσης της κρίσης, με κύριο στοιχείο τον περιορισμό του δανεισμού και την ενίσχυση του «ταμείου» του.
 
Στο ποντάρισμά του επιμένει και το York Capital, που διατηρεί τη συμμετοχή και τη συνεργασία του με τον όμιλο της ΤΕΡΝΑ και ιδιαίτερα την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα στις ΑΠΕ έχοντας δαπανήσει 56,4 εκατ. ευρώ το 2014. Διόλου τυχαίο το πιθανολογούμενο deal του ελληνικού ομίλου με την κινεζική Silio Mydro Corp, αλλά και οι πληροφορίες που φέρουν τους Κινέζους να ενδιαφέρονται για τον ευρύτερο τομέα των ελληνικών αιολικών πάρκων. 
 
Στο επενδυτικό ενδιαφέρον εντάσσονται βέβαια και τα δύο προγράμματα αποκρατικοποιήσεων των τομέων τουρισμού και υποδομών, που, όπως έγραψε πρόσφατα το «Π», παραμένουν ακόμη ζεστά: το πρόγραμμα του Αστέρα, με τους Άραβες της Jermyn Street να θέλουν την ανάπτυξη της περιοχής της Βουλιαγμένης μέσω οικιστικών επενδύσεων και τα περιφερειακά αεροδρόμια, για τα οποία οι Γερμανοί της Fraport έχουν ήδη δεσμευθεί σε επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια για την αναβάθμιση των αερολιμένων της περιφέρειας, εφόσον τελικά πέσουν οι υπογραφές με το ΤΑΙΠΕΔ.
 
Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και το διεθνές ενδιαφέρον γα το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης. Τον διεθνή αερολιμένα (μια επένδυση της τάξης των 750-900 εκατ. ευρώ) «γλυκοκοιτάζουν» σε συνεργασία με Έλληνες συνεργάτες ξένα μεγάλα ονόματα, όπως οι γαλλικές Vinci και Bouygues, η ισπανικής ACS αλλά και η ελληνική ΜΕΤΚΑ.
 
Τουρισμός – ξενοδοχεία
 
Με τον τουρισμό να παραμένει η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, ο ευρύτερος τομέας παρουσιάζει επίσης επενδυτικό ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους.
Από ελληνικής πλευράς ξεχωρίζει το επενδυτικό πρόγραμμα της Aegean, που συνεχίζει χωρίς να επηρεάζεται από τις συνθήκες με τις δαπάνες για την ανανέωση του στόλου αεροσκαφών. Την τρέχουσα διετία αναμένεται να ολοκληρωθεί η παραλαβή επτά νέων Airbus A320CEO (μέχρι το 2016), για τα οποία ο όμιλος Βασιλάκη έχει δαπανήσει αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. 
 
Παιχνίδι Ελλήνων και ξένων παίζεται ήδη στα ξενοδοχεία. Το ιστορικό Athens Ledra (πρώην Ledra Marriott) αναμένεται σύντομα να αλλάξει χέρια. Μετά την αποχώρηση της Marriott και τη διαφαινόμενη απόφαση της οικογένειας Παρασκευαΐδη να «αφήσει σε άλλα χέρια» την τύχη του ξενοδοχείου, ήδη έχουν γίνει κρούσεις από αμερικανικά και βρετανικά κεφάλαια, που θα ήθελαν να το αποκτήσουν, σε συνεργασία με γνωστούς διαχειριστές. 
 
Αλλαγή ιδιοκτησίας φέρεται να επίκειται και για το ξενοδοχείο Καψής της Ρόδου, για το οποίο η ιδιοκτήτρια Eurobank έχει ήδη στα χέρια της προτάσεις από Έλληνες και ξένους επενδυτές με μεγάλη ξενοδοχειακή εμπειρία. Κατά πληροφορίες πρόκειται για την οικογένεια Λασκαρίδη (των Grande Bretagne και King George) και την οικογένεια Ανδρεάδη, που συνεργάζεται ήδη με το Oaktree σε ξενοδοχειακά επενδυτικά προγράμματα στη Χαλκιδική. 
 
Εξελίξεις πιθανολογούνται και για το Club Hotel Loutraki, που μαζί με το καζίνο του έχουν χτυπηθεί από την κρίση. Οι πληροφορίες αναφέρουν τουρκικό επενδυτικό ενδιαφέρον, αν και δεν διευκρινίζεται εάν οι Ισραηλινοί ιδιοκτήτες αναζητούν κεφάλαια συνεργασίας ή και την πώληση της υπερπολυτελούς μονάδας. 
 
Σε επαφές για αλλαγή ιδιοκτησίας βρίσκεται και το Hilton Αθηνών, το οποίο εδώ και δύο χρόνια τελεί υπό προσφορά από την Ιονική Ξενοδοχειακή του ομίλου της Alpha Bank. Έχοντας δεχθεί διάφορες προτάσεις που δεν τελεσφόρησαν, η εισηγμένη έχει θέσει πλαφόν για την πώληση – επένδυση τα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία φέρεται να συζητούν κεφάλαια από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. 
 
Σε όλο το φάσμα
 
Ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει όμως και για πληθώρα άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε τομείς από όλο το φάσμα. Κάτι που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν είναι μια επενδυτική «μαύρη τρύπα», όπως κάποιοι επιχειρούν να την παρουσιάσουν. Ανάμεσα στις συζητήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα για εμπλοκή ξένων κεφαλαίων σε δραστηριότητες ελληνικών ομίλων, μπορεί να σημειωθούν: 
 
◆ Το ενδιαφέρον αμερικανικών και βρετανικών κεφαλαίων για συμμετοχή στη «Λουξ» της οικογένειας Μαρλαφέκα. Η δυναμική βιομηχανία αναψυκτικών, που συνέχεια κερδίζει μερίδια απέναντι στις πολυεθνικές, αναζητεί κεφάλαια για το νέο εργοστάσιο στο Αίγιο, που θα της επιτρέψει να επεκτείνει την γκάμα των προϊόντων της, αλλά και στρατηγικό επενδυτή, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα. 
◆ Η πρόταση που «ακούγεται» ότι έχει γίνει στην Eλλάκτωρ από τη γαλλική Vinci (παραδοσιακό συνεργάτη της ελληνικής κατασκευαστικής) για την απόκτηση ποσοστού στην Aττική Oδό.
◆ Οι προτάσεις που έχουν γίνει από ξένα κεφάλαια για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου του ιατρικού ομίλου Ιασώ. 
◆ Η πρόταση του fund ΚΚR (γνωστού από την υπόθεση της Πειραιώς) για την εξαγορά του κλάδου υαλουργίας της Frigoglass, με την οικογένεια Δαυίδ να το «μελετά». 
 
Τα ομόλογα
 
Ίσως όμως «πολιτικά» πιο ενδιαφέρον να είναι το «παρών» που δηλώνουν ξένα funds και τράπεζες να τοποθετηθούν σε ελληνικά ομόλογα σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς και ομαλοποιηθεί το οικονομικό κλίμα. 
 
Οι ξένοι που πρωταγωνίστησαν στην «άνοιξη» του 2014 διαθέτοντας υπερπληθώρα ρευστού αναζητούν συμφέρουσας επιλογές για την τοποθέτησή τους. Η Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση της διαμόρφωσης σταθερού κλίματος, είναι μία από τις επιλογές που, σύμφωνα με τους διαχειριστές, μπορεί να συγκεντρώσει τοποθετήσεις μέχρι και 1,5 δισ. ευρώ. 
 
Κατά τους ίδιους, τα κεφάλαια αυτά μπορεί να «αυγατίσουν» με συμμετοχές σε ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις ή για την κάλυψη επιχειρηματικών συμφωνιών και αυξήσεων κεφαλαίου (όπως κάποιες που αναφέρθηκαν πιο πάνω) φτάνοντας ακόμη και τα 3 δισ. ευρώ. 
 
Πρωταγωνιστές σε τέτοιες κινήσεις φέρεται να είναι σημαντικά «σπίτια», όπως η Morgan Stanley και η Goldman Sachs, αλλά και κεφάλαια που πρόσφατα είχαν αποχωρήσει από την Ελλάδα, όπως το Fidelity, και άλλα που είχαν τηρήσει ενδιάμεση στάση, όπως το Third Point και η BlackRock.
 
Σε κάθε περίπτωση, το «ελληνικό παιχνίδι» δεν έχει χαθεί επενδυτικά και, όπως όλα δείχνουν, θα έχει ενδιαφέρον…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:01