search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:03
MENU CLOSE

Θριαμβευτής των Βρετανικών εκλογών ο Κάμερον

08.05.2015 05:43
Θριαμβευτής των Βρετανικών εκλογών ο Κάμερον - Media

Ο Ντέιβιντ Κάμερον οδεύει στο να εξασφαλίζει ένα εντυπωσιακό εκλογικό θρίαμβο καθώς οι Τόρις κατάφεραν να κερδίσουν τις εκλογικές έδρες κλειδιά και από τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται ότι να εξασφαλίσουν απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

 

Ο Ντέιβιντ Κάμερον οδεύει στο να εξασφαλίζει ένα εντυπωσιακό εκλογικό θρίαμβο καθώς οι Τόρις κατάφεραν να κερδίσουν τις εκλογικές έδρες κλειδιά και από τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται ότι μπορεί να εξασφαλίσουν απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό για τους εργατικούς και φιλελεύθερους Δημοκράτες και η Σκωτία πλέον ελέγχεται από ένα κόμμα το Εθνικιστικό Κόμμα της Σκωτίας που πιθανώς θα αποτελέσει την μεγαλύτερη εκλογική έκπληξη σε εκλογικές αναμετρήσεις από το 1945.

Το βρετανικό συντηρητικό κόμμα βρίσκεται μία έδρα πριν από την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με πρόβλεψη του BBC που δίνει στους Τόρις 325 έδρες έπειτα από την ανακοίνωση του 70% των αποτελεσμάτων.

Οι Τόρις του πρωθυπουργού Κάμερον οδεύουν να εξασφαλίσουν 325 έδρες από τις 650 του κοινοβουλίου, γεγονός που ισοδυναμεί πρακτικά με απόλυτη πλειοψηφία καθώς τέσσερις βουλευτές του κόμματος Σιν Φέιν της Βόρειας Ιρλανδίας δεν θα ψηφίσουν.

Εξιτ πολ που διενεργήθηκε το βράδυ της Πέμπτης κατά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας έδινε στους Τόρις 316 έδρες στην κάτω βουλή και στους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς 239.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι ελπίζει να σχηματίσει κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς το συντηρητικό του κόμμα βίωσε μία “πολύ δυνατή βραδιά”.

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση ότι διατηρεί την έδρα του στο Οξφορντσιρ, ο Κάμερον είπε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς να προβλέψουμε το τελικό αποτέλεσμα αλλά ότι ελπίζει να κυβερνήσει για λογαριασμό όλων και να τηρήσει τη δέσμευσή του για τη μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο.

“Θέλω να συσπειρώσω το Ηνωμένο μας Βασίλειο εφαρμόζοντας τη μεταβίβαση εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό”, είπε ο Κάμερον.

Ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι το κόμμα του πέρασε μία “πολύ απογοητευτική” βραδιά μετά τα εκλογικά αποτελέσματα που το εμφανίζουν να χάνει έδρες και να έπεται των Συντηρητικών του Ντέιβιντ Κάμερον.

“Αυτή ήταν σαφώς μία πολύ απογοητευτική και δύσκολη βραδιά για το Εργατικό Κόμμα”, είπε στους υποστηρικτές του όταν έγινε γνωστό ότι ο ίδιος διατήρησε την έδρα του στο Ντονκάστερ της βόρειας Αγγλίας.

Ο Μίλιμπαντ παραδέχτηκε την ήττα του κόμματός του και δήλωσε ότι “θλίβεται βαθύτατα” για ό,τι συνέβη σε άλλες περιοχές της Βρετανίας κι ιδιαίτερα στη Σκωτία, όπου–όπως είπε–η άνοδος του εθνικισμού κατατρόπωσε το Εργατικό Κόμμα.

 

Ο Νικ Κλεγκ διατηρεί την έδρα του στο Σέφιλντ Χάλαμ (βόρεια Αγγλία), επιβεβαιώθηκε πριν από λίγο μετά την καταμέτρηση των ψήφων έπειτα από τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

“Τώρα είναι δυστυχώς προφανές ότι ήταν μία βραδιά σκληρή, ότι τιμωρήθηκαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες”, δήλωσε ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών έπειτα από την επανεκλογή του για τρίτη φορά με 22.215 ψήφους έναντι 19.862 του Εργατικού αντιπάλου του Ολιβερ Κόπαρντ.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσουν 10 έδρες από τις 56 που κατείχαν την τελευταία πενταετία. Το κόμμα έρχεται έτσι στην πέμπτη θέση, έπειτα από τους Τόρις που έρχονται πρώτοι με 316, τους Εργατικούς με 239 και τους Σκωτσέζους Εθνικιστές με 58.

 

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας διατήρησε τις οκτώ έδρες του στο βρετανικό κοινοβούλιο και ανακοίνωσε ότι ενδεχομένως να στηρίξει μία κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τους Συντηρητικούς με αντάλλαγμα ένα πακέτο από οικονομικές και πολιτικές παραχωρήσεις.

Έξιτ πολ δίνει στους Τόρις 316 από τις 650 έδρες στην κάτω βουλή, επτά λιγότερες από τις 323 που οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι απαιτούνται για να υπάρξει αυτοδυναμία, αφήνοντας στους Ενωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας πιθανό ρόλο ρυθμιστικού παράγοντα.

“Εχουμε μία μοναδική ευκαιρία στη Βουλή των Κοινοτήτων να αποκτήσουμε στα σοβαρά επιρροή στη Βόρεια Ιρλανδία. Θα αναγκαστούν να αναγνωρίσουν ότι η Βόρεια Ιρλανδία έχει ιδιαίτερα συμφέροντα και ανάγκες και αυτές θα πρέπει να διευθετηθούν”, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ιρλανδίας Σάμι Ουίλσον στους υποστηρικτές του κόμματος όταν έγινε γνωστό ότι διατηρεί την έδρα του στο Αντριμ Ιστ.

Οι Τόρις, σημειώνει το Ρόιτερς, ενδέχεται να επιχειρήσουν να κυβερνήσουν μόνοι τους αν πλησιάσουν σε αυτοδυναμία και οι εκλογολόγοι δεν αποκλείουν την πιθανότητα οι Συντηρητικοί να κερδίσουν περισσότερες από τις μισές κοινοβουλευτικές έδρες.

Πριν από τις εκλογές, το DUP παρουσίασε μία λίστα με 100 αιτήματα και ένας από τους βουλευτές του κόμματος δήλωσε ότι θα ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση ενός δισ στερλινων για την επαρχία.

“Αναμένω να υπάρξουν μερικές εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα”, δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Γκάβιν Ρόμπινσον στο BBC.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:02