search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:59
MENU CLOSE

Φωτιά στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων – Πληροφορίες για 10 νεκρούς στο Κουμάνοβο Σκοπίων – Αυστηρή προειδοποίηση από Σερβία

10.05.2015 06:22
Φωτιά στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων - Πληροφορίες για 10 νεκρούς στο Κουμάνοβο Σκοπίων – Αυστηρή προειδοποίηση από Σερβία - Media

Σποραδικά πυρά ακούγονται από το πρωί στην αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, μετά τις χθεσινές μάχες μεταξύ δυνάμεων της αστυνομίας της ΠΓΔΜ και ενόπλων Αλβανών στην πόλη αυτή.

Σποραδικά πυρά ακούγονται από το πρωί στην αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, μετά τις χθεσινές μάχες μεταξύ δυνάμεων της αστυνομίας της ΠΓΔΜ και ενόπλων Αλβανών στην πόλη αυτή.

Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών συγκρούσεων μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας» σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβo, οι οποίες διήρκεσαν πάνω από 15 ώρες. Οι τραυματίες αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο των Σκοπίων.

Σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου των Σκοπίων, ένας ακόμη αστυνομικός που μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος υπέκυψε στη διάρκεια της νύχτας στα τραύματα του, ανεβάζοντας σε έξι τον αριθμό των νεκρών αστυνομικών (πέντε σλαβικής και ένας αλβανικής εθνικής καταγωγής).

Ο αλβανόφωνος τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων «Alsat» μεταδίδει ότι κατά τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν και πέντε μέλη της ένοπλης ομάδας.

Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι κάποια από τα μέλη της τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας είναι από την ΠΓΔΜ και κάποια άλλα προέρχονται από «γειτονική χώρα». Η κ. Γιανκούλοφσκα δεν διευκρίνισε από ποια «γειτονική χώρα» εισήλθε στην ΠΓΔΜ μέρος των ενόπλων. Εικάζεται ωστόσο ότι είναι Αλβανοί που εισήλθαν από το Κόσοβο. Συμπλήρωσε ότι η ένοπλη ομάδα, τον αριθμό της οποίας δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει, είχε σκοπό να επιτεθεί σε αστυνομικά τμήματα και σε κρατικούς θεσμούς της ΠΓΔΜ. Η ίδια ανέφερε ότι υπάρχουν θύματα και από την μεριά της ένοπλης ομάδας. Όμως ο αριθμός τους για την ώρα παραμένει αδιευκρίνιστος.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, σε έκτακτη συνεδρίασή της το βράδυ του Σαββάτου, κήρυξε την σημερινή (Κυριακή 10η Μαΐου) και την αυριανή (Δευτέρα 11η Μαΐου) ημέρες εθνικού πένθους.

Ανησυχεί η ΕΕ

Τη βαθιά του ανησυχία για τα επεισόδια στην πόλη Κουμάνοβο εξέφρασε ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν. «Εκφράζω τη βαθιά μου ανησυχία για την εξελισσόμενη κατάσταση στην περιοχή του Κουμάνοβο και για πιθανούς τραυματισμούς και απώλειες ζωών. Καλώ τις αρχές (της ΠΓΔΜ) και όλους τους πολιτικούς ηγέτες, καθώς και τους ηγέτες των (εθνοτικών) κοινοτήτων να συνεργαστούν για να αποκατασταθεί η ηρεμία και να διερευνηθούν πλήρως τα γεγονότα κατά τρόπο αντικειμενικό και διαφανή, σύμφωνα με τους νόμους. Καλώ όλους τους παράγοντες σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση θα πρέπει να αποφευχθεί, αν μη τι άλλο προς όφελος της συνολικής σταθερότητας στη χώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Χαν.

Σύμφωνα με την αστυνομία της ΠΓΔΜ, πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια πολύωρων ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας» σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο. Ο αλβανόφωνος τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων Alsat μεταδίδει ότι στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν επίσης πέντε μέλη της ένοπλης ομάδας.

Αυστηρή προειδοποίηση από Σερβία

Αυστηρή προειδοποίηση προς εξτρεμιστικούς κύκλους να μην προσπαθήσουν να μεταφέρουν τις ένοπλες συγκρούσεις από το Κουμάνοβο στο έδαφος της Σερβίας απηύθυνε ο πρωθυπουργό της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. «Η Σερβία επιθυμεί να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα και να μην διανοηθεί κανείς να απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας, διότι η απάντηση θα είναι άμεση, αποφασιστική, δυναμική και αποτελεσματική, πολύ περισσότερο αποτελεσματική απ’ ό,τι αλλού» επισήμανε σε τηλεοπτική δήλωση του ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.

Απευθυνόμενος στον αλβανικό πληθυσμό της κοιλάδας του Πρέσεβο διεμήνυσε ότι «το σερβικό κράτος τους αντιμετωπίζει ως ισότιμους πολίτες, σέβεται τα δικαιώματα τους αλλά δε θα ανεχθεί πράξεις επιθετικότητας, βίας και τρομοκρατίας».

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας τόνισε ακόμη ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα από τις δυνάμεις ασφαλείας, κατά μήκος της συνοριογραμμής με την ΠΓΔΜ, για να αποφευχθεί επέκταση των συγκρούσεων στη νότια Σερβία. Ανέφερε επίσης ότι στη Σερβία, μέχρι αργά χθες το απόγευμα, ζήτησαν καταφύγιο 397 Αλβανοί από το Κουμάνοβο οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στην πόλη Πρέσεβο.

Το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες να μην επισκέπτονται την ΠΓΔΜ ενώ για όσους επιστρέφουν από την Ελλάδα – προτείνεται η Βουλγαρία ως εναλλακτική οδός. Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς επισκέφθηκε χθες το απόγευμα την βάση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στη νότια Σερβία και επιθεώρησε τα σώματα ασφαλείας που έχουν την ευθύνη διαφύλαξης των συνόρων. Η Σερβία ενίσχυσε τις μονάδες της αστυνομίας κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με την ΠΓΔΜ αναπτύσσοντας και άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Επίσης, ενισχύθηκαν με 450 άνδρες των ειδικών δυνάμεων και οι δυνάμεις ασφαλείας στα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο.

Η σερβική κυβέρνηση έλαβε έκτακτα μέτρα προκειμένου να αποτρέψει επανάληψη των ένοπλων επεισοδίων του 2001, όταν Αλβανοί εξτρεμιστές που συμμετείχαν σε συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ εισέβαλαν στη Σερβία και επιτέθηκαν στη σερβική αστυνομία.

Καταδικάζει η Αλβανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι καταδίκασε τις πράξεις βίας στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ και τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι ένοπλοι να ταυτοποιούνται εθνικά». Ζητώντας απο της αρχές της ΠΓΔΜ να διεξάγουν έρευνα για το επεισόδιο, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η γειτονική χώρα πρέπει να σεβαστεί τη Συμφωνία της Οχρίδας, για να εξασφαλιστεί η αρμονία των διεθνικών σχέσεων. Την ανησυχία του για την κατάσταση στο Κουμάνοβο εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, ο οποίος παρότρυνε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να σεβαστούν τις σχέσεις των εθνικών ομάδων.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας δήλωσε ότι παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση στο Κουμάνοβο και τις επιπτώσεις των εξελίξεων στη σταθερότητα της χώρας. Ο κ. Νισάνι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς όλους τους πολίτες, Αλβανούς ή “Μακεδόνες” – όπως είπε – , οι οποίοι έχασαν τους αγαπημένους τους ανθρώπους στης σημερινές ένοπλες συγκρούσεις.

Ο Αλβανός Πρόεδρος τονίζει επίσης σε ανακοίνωση του ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να αξιολογούν προσεκτικά και τις διεθνοτικές σχέσεις, με βάση τη συμφωνία της Οχρίδας, και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και δράσεις για την εξομάλυνση της κατάστασης, την διαλεύκανση της και την παραπομπή των υπευθύνων ενώπιον της δικαιοσύνης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:54