search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:25
MENU CLOSE

Τι πραγματικά συμβαίνει με τις καταθέσεις, την ΕΚΤ και τον ELA

27.05.2015 12:28
Τι πραγματικά συμβαίνει με τις καταθέσεις, την ΕΚΤ και τον ELA - Media

Σταθεροποιείται η κατάσταση στο μέτωπο των καταθέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκροές των καταθέσεων έχουν περιοριστεί σημαντικά και μάλιστα στις αρχές τις εβδομάδας παρατηρήθηκαν και περιορισμένες εισροές.

Σταθεροποιείται η κατάσταση στο μέτωπο των καταθέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκροές των καταθέσεων έχουν περιοριστεί σημαντικά και μάλιστα στις αρχές τις εβδομάδας παρατηρήθηκαν και περιορισμένες εισροές.

Συνακόλουθα, οι εξελίξεις αυτές περιορίζουν την ανάγκη για αύξηση του ELA. Έτσι σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε από την ΕΚΤ να αυξηθεί το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τα 80,2 δις.ευρω.

Βέβαια η κατάσταση παραμένει οριακή καθώς από το Νοέμβριο έως και το τέλος Απριλίου οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά περίπου 25 δις.ευρω. Συγκεκριμένα από τα 164,4 δις.ευρω έχουν υποχωρήσει στα 138,5 δις.ευρω στο τέλος του πρώτου τετραμήνου. Προκειμένου να αντισταθμιστεί η απώλεια αυτή οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν σημαντικά την εξάρτηση τους από τους μηχανισμούς χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA είχε φθάσει στο τέλος Απριλίου τα 74,3 δις.ευρω.

Επιπροσθέτως απευθείας από την ΕΚΤ στο ίδιο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες είχαν αντλήσει άλλα 38,4 δις.ευρω. Επομένως η συνολική τους εξάρτηση από το ευρωσύστημα ήταν στα 112,7 δις.ευρω.

Για να μπορέσουν οι τράπεζες να δανειστούν το ποσό αυτό είναι αναγκασμένες να προσφέρουν στην ΕΚΤ και την ΤτΕ εγγυήσεις (τα επονομαζόμενα collaterals).

Το ζήτημα των εγγυήσεων αποτελεί σημείο αιχμής καθώς αρκετά μέλη της ΕΚΤ ζητούν να γίνει πιο αυστηρό το πλαίσιο, με αποτέλεσμα να μειωθεί η δυνατότητα άντλησης πρόσθετων κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA. Μέχρι στιγμής το διοικητικό συμβούλιο έχει αποκρούσει τα συγκεκριμένα αιτήματα τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Γερμανία.

Ωστόσο ο κίνδυνος να καμφθούν οι αντιστάσεις αυτές στο μέλλον είναι ορατός. Σε κάθε περίπτωση όμως εκτιμάται ότι ακόμη και με αλλαγή του πλαισίου που διέπει τις εγγυήσεις οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επαρκή απόθεμα.

Στο τέλος Απριλίου οι τράπεζες είχαν καταθέσεις εγγυήσεις ονομαστικής αξίας 145 δις.ευρω για την χρηματοδότηση τους από τον ELA, και άλλα 40 δις.ευρω (ομόλογα του EFSFF). για την χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:24