search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:21
MENU CLOSE

Πήγε ταγματάρχης έφυγε… φαντάρος

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1866
στις 28-05-2015
28.05.2015 03:00
pn2805glykos.jpg

Όσοι πιστεύουν ότι ο νέ­ος διευθύνων σύμβου­λος της ΕΡΤ Λάμπης Ταγ­ματάρχης… δεινοπάθησε έχοντας απέναντί του τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ίσως θα πρέπει να το ξα­νασκεφτούν.

 

Όσοι πιστεύουν ότι ο νέ­ος διευθύνων σύμβου­λος της ΕΡΤ Λάμπης Ταγ­ματάρχης… δεινοπάθησε έχοντας απέναντί του τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ίσως θα πρέπει να το ξα­νασκεφτούν.

Αρκεί μόνο να φανταστούν τις δακτυλογράφους της Βουλής, που παρέδωσαν 320 σελίδες (!) απομα­γνητοφωνημένων πρακτικών, αλλά και τους δημοσιογράφους, που χρει­άστηκαν πολλαπλές δόσεις καφεΐνης για να παρακολουθήσουν τη δεκάωρη συνεδρίαση.

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι είχε στο μυαλό του ο Ταγματάρχης όταν περνούσε το κατώφλι της αίθουσας όπου συνεδρίασε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όμως το «ύποπτο» – κατά τη Ζωή Κωνσταντοπούλου – παρελθόν του στην ΕΡΤ θα έπρεπε να τον ψυλλιάσει ότι δεν θα περάσει ένα εύκολο απόγευμα…

Η πολύωρη και επίπονη, για όλους, διαδικασία της συνεδρίασης της Επι­τροπής Θεσμών και Διαφάνειας με αντικείμενο τη γνωμοδότηση για το νέο διοικητικό συμβούλιο της δημό­σιας ραδιοτηλεόρασης, που κράτησε από το μεσημέρι της Δευτέρας μέχρι τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας και προ­βλήθηκε σε ζωντανή μετάδοση από το Κανάλι της Βουλής, είχε πολλές ξεχωριστές στιγμές: «ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα, ένταση, ενστάσεις και διαφωνίες, μπηχτές, «καρφώματα» και «μηνύματα»…

Ερωτήσεις

Εκ μέρους της κυβέρνησης προτά­θηκαν για το Δ.Σ. της ΕΡΤ ως πρόεδρος ο Διονύσης Τσακνής, ως διευθύνων σύμβουλος ο Λάμπης Ταγματάρχης και ως μέλη οι Μιχάλης Γρηγορίου, Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου και Νίκος Τρανός και τα πρόσωπα αυτά κλήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για ακρόαση. Και δέχτηκαν ερωτήσεις – κυρίως ο Λάμπης Ταγμα­τάρχης – για πολλά και διάφορά…

Από το τι έκαναν από τη νύχτα του «μαύρου» στην ΕΡΤ μέχρι σήμερα έως και αν κάποιος έχει πνευματική σχέ­ση, αν είναι βαφτιστήρι δηλαδή κά­ποιου άλλου από το διοικητικό συμ­βούλιο. Διάβασαν, ακόμη, λέξη προς λέξη, όπως τους ζητήθηκε, άρθρα που έχουν γράψει για το τι οδήγησε στο «μαύρο». Εντοπίστηκαν μέχρι και λάθη στα βιογραφικά τους, τα οποία έβγαλαν και αβίαστο γέλιο. Όπως αυ­τό που βρήκε η Όλγα Κεφαλογιάννη στο βιογραφικό του Ταγματάρχη:

«Θα ήθελα επίσης να σας πω ότι προφανώς εκ παραδρομής στην αί­τηση πρόσκλησης ενδιαφέροντος στο φύλο έχετε καταγράψει τον εαυ­τό σας ως γυναίκα. Προφανώς εκ παραδρομής» σημείωσε η «γαλάζια» βουλευτής, με τον Γιάννη Τραγάκη να λέει «ήταν σύντομο το χρονικό δι­άστημα», τον Λάμπη Ταγματάρχη να απαντά «για το σφάλμα ζητώ συγγνώ­μη, έγινε βιαστικά» και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να παίρνει μέρος στον διάλογο λέγοντας: «αναβάθμιση θα ήταν, αλίμονο»…

Πολλοί έκαναν λόγο για μια δια­δικασία – «Ιερά Εξέταση», άλλοι για «ανάκριση» και άλλοι για «δικαστή­ριο», επιμένοντας να στέκονται στις «διαθέσεις» της Ζωής Κωνσταντο-πούλου, η οποία, επί της ουσίας, «ξετίναξε» τον Ταγματάρχη αργά το βράδυ και επί σχεδόν ένα δίωρο. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς πα­ρατηρητές, η πρόεδρος της Βουλής ήταν άρτια προετοιμασμένη, με ου­σιαστικές τοποθετήσεις και ερωτή­σεις, σε αντίθεση με την πλειονότη­τα όσων προηγήθηκαν εκείνης, ενώ, όπως τονίζεται, η κοινοβουλευτική πρακτική δεν επιβάλλει να απευθύνει πρώτος ερωτήσεις ο πρόεδρος της επιτροπής…

«Πινγκ – πονγκ» Παππά – Ζωής

«Προσωπικά έχω υποστεί κριτική, δι­ότι δεν επέλεξα πρόσωπα με κριτήριο την εγγύτητα στις δικές μου ιδεολογι­κές αρχές ή στο δικό μου κόμμα. Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε αυτό να είναι το κριτήριο» σημείωσε στην αρχική του τοποθέτηση ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και συμπλήρωσε:

«Θα σας έλεγα δε ότι, εάν γίνονταν τέτοιες επιλογές, θα ήταν η κυβέρνηση πολύ “ανοιχτή” και πολύ ευάλωτη σε τέ­τοιου τύπου κριτικές. Νομίζω, είναι μια πρακτική την οποία μπορούμε, έχουμε την ιστορική ευκαιρία, έχουμε τη δυνα­τότητα να την αφήσουμε πίσω και σε αυτήν την κατεύθυνση θα θέλαμε ειλικρινώς να συμβάλουμε», με την ανα­φορά του αυτήν να εκτιμάται ως έμμε­ση «απάντηση» στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είχε ταχθεί κατά της επιλογής του Λάμπη Ταγματάρχη.

Μερικές… ώρες αργότερα, αλλά πάντως την ίδια ημέρα, στην ίδια δια­δικασία και παρουσία του υπουργού Επικρατείας, έφτασε και η απάντηση εκ μέρους της προέδρου της Βουλής: «Φυσικά, εκεί όπου υπάρχει διαφω­νία, αυτή η διαφωνία δεν σηματο­δοτεί, όπως κάποιοι θα ήθελαν, μια μείζονα σύγκρουση που υποκρύπτει στρατηγικές ή βαθιά ρήγματα. Πολύ θα το ήθελαν οι ειδήσεις του Mega των 8 και ο κ. Πρετεντέρης, αλλά δεν θα του κάνουμε αυτήν τη χάρη» δή­λωσε η Κωνσταντοπούλου λίγο πριν ξεκινήσει τη δική της σειρά ερωτήσε­ων προς τον Ταγματάρχη.

Πρόσθεσε μάλιστα, στέλνοντας αυ­τήν τη φορά το δικό της μήνυμα, πως «για αυτούς που επιλέγουν να δημι­ουργούν δήθεν ίντριγκες, σπέκουλες και συγκρούσεις μεταξύ του πρωθυ­πουργού και της προέδρου της Βου­λής ή του υπουργού Επικράτειας και της προέδρου της Βουλής, θέλω να πω ότι είναι αδιαμφισβήτητα κοινή αγωνία και επιθυμία να ξανανοίξει η ΕΡΤ. Ευκταίο θα ήταν να λειτουρ­γούσε η ΕΡΤ από τις 26 Ιανουαρίου ή έστω από τις 27, με μια Κοινή Υπουρ­γική Απόφαση που θα καταργούσε την προηγούμενη. Εκείνο το οποίο προκρίθηκε με ευθύνη από πλευράς του αρμόδιου υπουργού και με πο­λύ συγκροτημένη νομική συμβουλή ήταν να επιδιωχθεί κάτι πιο ολοκλη­ρωμένο, μια ολοκληρωμένη πρότα­ση επαναλειτουργίας της ΕΡΤ».

…Και το «καρφί» Μητρόπουλου

Στην αποτύπωση της – τύπου… «Μπεν Χουρ» από άποψης χρόνου, όπως είπαν κάποιοι – συνεδρίασης δεν μπορούσε να λείψει η… διαφωνία, για να το πούμε κομψά, που κατεγρά­φη μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπού­λου και του Αλέξη Μητρόπουλου.

«Πιστεύω ότι δεν είναι απαραίτητη η βασανιστική διαδικασία και είμαι από τους νομικούς που λένε ότι μετά από διαγωνιστική διαδικασία και έκφραση γνώμης δεν είναι απαραίτητη και η δική μας γνώμη εδώ στη Βουλή, αλλά μας εκλάβατε ως ανακριτική Επιτρο­πή. Δεν είμαστε ούτε δευτεροβάθμια ούτε ανακριτική Επιτροπή. Έχετε την ιστορία σας, τη διαδρομή σας, την αξιοπρέπειά σας. Δεχθήκατε και ανα­ξιοπρεπείς ερωτήσεις, στις οποίες δεν οφείλατε να απαντήσετε» σημείωσε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής.

«Θα σας παρακαλέσω να μην επα­ναλάβετε τα περί βασανισμού. Είναι, νομίζω, με μεγάλη άνεση η διαδικασία. Επειδή διήρκεσε και αρκετή ώρα, φρο­ντίσαμε να έχουν και τον καφέ τους οι προτεινόμενοι για τις διάφορες θέσεις. Δεν είναι κάποιος βασανιζόμενος, αλλά υπάρχει αυτονόητη υποχρέωση όλων μας, επειδή δεν είναι ιδιωτική μας υπό­θεση αλλά δημόσια και συλλογική, να συμπράξουμε σε αυτήν τη διαδικασία διαφάνειας» ήταν η απάντηση της Ζω­ής Κωνσταντοπούλου…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01