search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:10
MENU CLOSE

Τι σημαίνουν οι απαιτήσεις «σοκ» των δανειστών για την τσέπη μας

04.06.2015 04:45
«Βόμβα» από τον Συνήγορο του Πολίτη: Παράνομες οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις - Media

Απαιτήσεις που μόνο διάθεση για συμφωνία δεν καταδεικνύουν ενσωμάτωσαν στην πρότασή τους οι «θεσμοί».

 

Απαιτήσεις που μόνο διάθεση για συμφωνία δεν καταδεικνύουν ενσωμάτωσαν στην πρότασή τους οι «θεσμοί».

Ο πρωθυπουργός άκουσε χθες τη νύχτα από τον κ. Γιούνκερ ότι οι δανειστές επιθυμούν την κατάργηση εδώ και τώρα του ΕΚΑΣ ώστε να εξοικονομηθούν αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και να επιβληθούν δύο συντελεστές ΦΠΑ: 11% και 23%.

Μόνο που αυτό το σενάριο για τον ΦΠΑ οδηγεί σε ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10%. Και όχι μόνο. Στο 23%, έτσι όπως είναι διατυπωμένη η πρόταση, οδηγείται ολόκληρο το τουριστικό πακέτο. Δηλαδή η εστίαση επανέρχεται στο 23% (σ.σ.: οι δανειστές φαίνεται ότι δεν χώνεψαν την επαναφορά στο 13%), ενώ δεδομένες είναι οι ανατιμήσεις και για τις ξενοδοχειακές υπηρεσίες (άγνωστο είναι προς το παρόν αν, με βάση την πρόταση των δανειστών, τοποθετούνται από το 6,5% στο 11% ή στο 23%.

Ανατιμήσεις προκύπτουν και για τα φάρμακα (καθώς με βάση την πρόταση των θεσμών θα φορολογούνται με 11% αντί για 6,5%), ενώ τα τρόφιμα (τουλάχιστον ορισμένες βασικές κατηγορίες) είναι τα μόνα στα οποία μπορεί να υπάρξει μια μικρή μείωση των δύο ποσοστιαίων μονάδων (από 13% σήμερα στο 11%).

Μεγάλες ανατιμήσεις κρύβουν επίσης οι απαιτήσεις των θεσμών σε εισιτήρια και νερό, καθώς σήμερα αυτά φορολογούνται με 13% και φαίνεται να ζητείται η μετάταξη στο 23%.

Η πρόταση απορρίφθηκε από τον πρωθυπουργό, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις που έκανε λίγο μετά τις 2.00 τα ξημερώματα.

Η ελληνική πλευρά υπερασπίζεται τη δική της πιο ήπια πρόταση με τους τρεις συντελεστές που εξασφαλίζουν καλύτερη φορολογική μεταχείριση σε τρόφιμα, ρεύμα και φάρμακα. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, εξαιρετικά αμφίβολη θεωρείται πλέον η διατήρηση της έκπτωσης για τα νησιά. 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:08