search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:24
MENU CLOSE

Άκρως επικίνδυνα τα κέντρα διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1868
11-06-2015
12.06.2015 03:00
2309721.jpg

Τοξικές «βόμβες» άκρως επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον αλλά και την… τσέπη μας αποτελούν τα Κέντρα Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), και το υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες για να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο.

 
Τοξικές «βόμβες» άκρως επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον αλλά και την… τσέπη μας αποτελούν τα Κέντρα Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), και το υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες για να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο.
 
Τα μειωμένα αντανακλαστικά που υπέδειξε αρχικά το ΥΠΑΠΕΝ στο θέμα της τοξικής φωτιάς στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου, καλό θα είναι να αναστραφούν, μια και θα πρέπει να γίνει άμεσα εξονυχιστικός έλεγχος στα «χρυσωρυχεία» της ανακύκλωσης σε ολόκληρη τη χώρα και να μην περιοριστούν οι όποιες ενέργειες της πολιτείας μόνο στο θέμα του Ασπροπύργου.
 
Όπως σημειώνουν άτομα που γνωρίζουν τα της ανακύκλωσης, η πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε ελέγχους για να διαπιστώσει εάν πράγματι τηρούνται οι όροι ασφαλείας και πυρασφάλειας αυτών των μονάδων αφού πρόκειται για δραστηριότητες με μεγάλη επικινδυνότητα, που σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς η επιχείρηση κατάσβεσης είναι εξαιρετικά δύσκολη.
 
Παράλληλα, θα πρέπει να ξεσκονίσει όλες τις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν παράλληλες, κρυφές δραστηριότητες με παράνομη μεταφορά σύμμεικτων απορριμμάτων. Άλλωστε, ο επιχειρηματίας που εκμεταλλευόταν την εγκατάσταση στον Ασπρόπυργο έχει καταγγελθεί στο παρελθόν για παράνομη μεταφορά σύμμεικτων σκουπιδιών από κάθε γωνιά της Ελλάδας ως δήθεν υπολείμματα ανακύκλωσης με το αζημίωτο και με μεγάλο κύκλο εμπλεκομένων στο χρυσοφόρο κόλπο.
 
Όπως σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), Greenpeace και Δίκτυο Μεσόγειος SOS, η φωτιά στον Ασπρόπυργο ήταν η δεύτερη καταστροφική σε εγκατάσταση ανακύκλωσης στην Αττική τα τελευταία δυο χρόνια και γι’ αυτό πρέπει να διερευνηθούν άμεσα τα πραγματικά αίτια για τα οποία οι μονάδες είτε δεν λειτουργούν είτε υπολειτουργούν. Το θέμα αυτό, όπως επισημαίνουν, σχετίζεται άμεσα και με την πτώση των ποσοστών ανακύκλωσης στην Αττική.
 
Και για να μην ξεχνιόμαστε και υποτιμάται το θέμα της προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, να υπενθυμίσουμε ότι από τη φωτιά στον Ασπρόπυργο εκλύθηκαν και εισπνεύσαμε τοξικές χημικές ουσίες, μεταξύ των οποίων και διοξίνες που είναι καρκινογόνες. 
 
Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής να ζητήσει από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» να προχωρήσουν σε μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων και άλλων δεικτών ρύπανσης είναι θετική, μια και άμεσα διαπιστώθηκε ότι, τουλάχιστον όσον αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια, οι συγκεντρώσεις κοντά στην εγκατάσταση ήταν πολύ υψηλότερες από αυτές που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:24