search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:25
MENU CLOSE

Ο Μιχάλης Ιγνατίου αποκαλύπτει

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1868
11-06-2015
13.06.2015 03:00
ignatiou.jpg

Στο νέο του βιβλίο «Τρόικα, ο δρόμος προς την καταστροφή» ξεσκεπάζει ΓΑΠ – Παπακωνσταντίνου

 

Αυτό κι αν είναι επιτυχία δημοσιογραφική, να γίνεται τόσος ντόρος για το βιβλίο σου πριν καν κυκλοφορήσει – και ο Μιχάλης Ιγνατίου το κατάφερε. 
 
Το βιβλίο του με τίτλο «Τρόικα, ο δρόμος προς την καταστροφή» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη και η προδημοσίευση ενός αποσπάσματος που αφορούσε πληροφορίες για χειρισμούς του Γιώργου Παπανδρέου τους πρώτους μήνες μετά τις εκλογές του 2009 προκάλεσε πάταγο το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα δημοσιογράφος και πρώην πρωθυπουργός να ανταλλάξουν βαριές εκφράσεις. 
 
Για όσους δεν πήραν είδηση τον «πόλεμο» και ενδιαφέρονται για την πορεία της χώρας προς τα μνημόνια ο Ιγνατίου στο βιβλίο του περιλαμβάνει μια αποκλειστική πληροφορία, άγνωστη στο ευρύ κοινό, που αφορά μια πενταμερή συνάντηση τον Νοέμβριο του 2009 μεταξύ τού τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που ήταν ο οικοδεσπότης, πρόεδρος τότε του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, του τότε επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, του τότε αρμόδιου επιτρόπου Χοακίμ Αλμούνια και του διοικητή της ΤτΕ Γιώργου Προβόπουλου. 
 
Χαμένη παρτίδα
 
Η ευρωπαϊκή πηγή, λοιπόν, του Ιγνατίου υποστηρίζει ότι μετά την τρίωρη συνάντηση ο Παπακωνσταντίνου έφυγε με ένα πεντασέλιδο κείμενο – πρoιόν πολυήμερης μελέτης της διεύθυνσης DGECFIN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο δεν έφερε καμία σφραγίδα. Επικεφαλής της ομάδας που το συνέγραψε ήταν ο Κάρλος Μαρτίνεζ και, σύμφωνα με το βιβλίο, εμπεριείχε προτάσεις για δημοσιονομικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα απέτρεπαν τον κίνδυνο οι αγορές να κλείσουν την πόρτα στην Ελλάδα. 
 
Σύμφωνα με τη διήγηση της ανώνυμης πηγής που καταγράφει ο Ιγνατίου, ο Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει στον πρωθυπουργό το κείμενο με τις προτάσεις και θα απαντούσε άμεσα. Αντ’ αυτού, όπως σημειώνει ο συγγραφέας, δεν υπήρξε καμία απάντηση και ο Παπανδρέου στο Ζάππειο ανακοίνωσε αυξήσεις στους συνταξιούχους. 
 
Το γεγονός, όπως επισημαίνεται στο βιβλίο, εξόργισε τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών μηχανισμών. «Όταν το ψάξαμε με τους ανθρώπους μας στην Αθήνα πληροφορηθήκαμε ότι ο πρωθυπουργός δεν επέτρεψε στον υπουργό του να μας απαντήσει. Αρχικά τον άφησε εκτεθειμένο απέναντί μας, αλλά εμείς γνωρίζαμε μετά την αλήθεια. Πιστεύουμε ότι εκείνη την ημέρα χάθηκε η παρτίδα. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η άρνηση απάντησης στο κείμενο του Λουξεμβούργου ήταν η αφετηρία του ναυαγίου της Ελλάδας. Πιστεύω ότι η χώρα σας έχασε μία μοναδική ευκαιρία και τολμώ να υποστηρίξω ότι ήταν η τελευταία ευκαιρία να αποφύγει την κρίση χωρίς περιπέτειες» επισημαίνει η πηγή, όπως καταγράφεται στο βιβλίο. 
 
Ο Ιγνατίου επισημαίνει ακόμα ότι ο Παπακωνσταντίνου ρωτήθηκε για τη συνάντηση αυτήν και την επιβεβαίωσε, ενώ, όπως επισημαίνεται στο βιβλίο, «οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούσαν τότε ότι είχε αντίληψη του προβλήματος και θα μπορούσε να βοηθήσει με σκληρά μέτρα, αλλά αφέθηκε ανυπεράσπιστος από τον Παπανδρέου στις επιθέσεις που δεχόταν από μέλη του υπουργικού συμβουλίου και συνδικαλιστές». 
 
Η δημοσιοποίηση λοιπόν αυτής της μυστικής συνάντησης προκάλεσε μεγάλο θόρυβο στα Μέσα Ενημέρωσης, με την πλευρά Παπανδρέου αρχικά μέσω δήλωσης του εκπροσώπου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού να επιτίθεται με σφοδρότητα στον δημοσιογράφο λέγοντας ότι ο Ιγνατίου χρησιμοποίησε τον Παπακωνσταντίνου χωρίς να τον ενημερώσει ευθέως για τις πληροφορίες που είχε, για να πουλήσει το βιβλίο του με δήθεν αποκαλύψεις: «Σκοπίμως ο συγγραφέας δεν ρώτησε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου αν οι εταίροι παρέδωσαν πακέτο – μίνι μνημόνιο με τη σημείωση να υπάρξει απάντηση από τον τότε Πρωθυπουργό. Για το λόγο αυτό, αν και υπάρχει στο βιβλίο Ιγνατίου η επιβεβαίωση της συνάντησης καθώς και το περιεχόμενο της συζήτησης που αφορούσε τη λήψη μέτρων, δεν υπάρχει ερώτηση και απάντηση επί της δήθεν πρότασης για πακέτο – μίνι μνημόνιο. Γιατί; Γιατί ο κ. Ιγνατίου δεν ήθελε να υπάρχει από τότε απάντηση από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου επί αυτού του σκέλους των δήθεν πληροφοριών που είχε από άγνωστη, χωρίς όνομα πηγή, ώστε να μπορεί σήμερα να “πουλήσει” με το βιβλίο του τη δήθεν αποκάλυψη». 
 
Στην επίθεση ο ΓΑΠ
 
Όμως επειδή ο θόρυβος συνεχίστηκε μέσα στο προηγούμενο Σαββατοκύριακο και τα δημοσιεύματα πλήθυναν, αναγκάστηκε ο ίδιος ο Παπανδρέου να εκδώσει ανακοίνωση εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά του Μιχάλη Ιγνατίου, έχοντας τη μόνιμη επωδό ότι συκοφαντείται για να βγει λάδι η υπεύθυνη για τον εκτροχιασμό της χώρας κυβέρνηση Καραμανλή: «Όσο συνεχίζεται αυτή η εύκολη συνωμοσιολογία, η λάσπη και η συκοφαντία, τόσο ο τόπος θα χάνει τον προσανατολισμό του και θα κρύβονται άνομα συμφέροντα πίσω από μυθοπλασίες, τόσο θα υποφέρει ο Ελληνικός λαός που θέλει ουσιαστικές αλλαγές στον τόπο. Μια Ελλάδα χτισμένη πάνω στην αλήθεια και όχι σε δεκανίκια. Ο κ. Ιγνατίου προστίθεται σε όσους προστατεύουν συγκεκριμένα πρόσωπα και τις εγκληματικές τους πολιτικές, που είχαν τεράστιες ευθύνες για την κρίση. Και συγκεκριμένα, τις κυβερνήσεις Καραμανλή. Ψεύτες, συκοφάντες, πληρωμένοι κονδυλοφόροι, προπηλακισμοί, στημένα δημοσιεύματα και δήθεν αποκαλύψεις δεν με αγγίζουν και, το κυριότερο, δεν με πτοούν. Θα με βρίσκουν πάντα απέναντί τους».
 
Ο… εξοχότατος
 
Η απάντηση σε πολύ σκληρούς τόνους ήταν άμεση και καίρια από τον Ιγνατίου, ο οποίος σημειώνει ότι απαντά στον «εξοχότατο Γ. Παπανδρέου» και επισημαίνει ότι, παρ’ ότι ζήτησε συνάντηση μαζί του, δεν τον δέχτηκε. «Οι απαντήσεις για τους μοιραίους πρωθυπουργούς και πολιτικούς που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση, βρίσκονται μέσα στο βιβλίο, το οποίο θα το κρίνουν οι αναγνώστες, όχι όσοι ευθύνονται για την εξαθλίωση του ελληνικού λαού, περισσότερο από κάθε βιβλίο, από κάθε δημοσίευμα, από κάθε αποκάλυψη, σημασία έχει η γνώμη του ίδιου του ελληνικού λαού, ο οποίος κρίνει και τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους» επισημαίνει ο Ιγνατίου. Και προσθέτει: «Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ πήρε μια γεύση στις τελευταίες εκλογές. Εκτός αν δεν αντιλήφθηκε ούτε αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα. Ο ελληνικός λαός έκρινε την πρωθυπουργία του. Αυτή είναι η τελευταία μου απάντηση στον κ. Παπανδρέου για το συγκεκριμένο θέμα. Υποστηρίζω κάθε γραμμή του βιβλίου μου με πάθος, είτε οι αναφορές γίνονται για τον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ, είτε για τον κ. Καραμανλή και τον κ. Σημίτη».
 
* Ο εκδοτικός οργανισμός Λιβάνη παρουσιάζει τη Δευτέρα 15 Ιουνίου το νέο βιβλίο του Μιχάλη Ιγνατίου με τίτλο «Τρόικα – Ο δρόμος προς την καταστροφή». Θα μιλήσουν ο αρθρογράφος Αθανάσιος Έλλις και οι δημοσιογράφοι Αθανάσιος Κουκάκης και Νίκος Μελέτης. Η παρουσίαση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13, πλατεία Κολοκοτρώνη, Αθήνα).
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:21