search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:46
MENU CLOSE

Σόιμπλε: Δεν είναι σίγουρο ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί – Είχα προειδοποιήσει τον Τσίπρα και τώρα δεν τον εμπιστεύομαι

01.07.2015 12:57
Σόιμπλε: Δεν είναι σίγουρο ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί - Είχα προειδοποιήσει τον Τσίπρα και τώρα δεν τον εμπιστεύομαι - Media

Λάβρος κατά της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Λάβρος κατά της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ο Σόιμπλε ανέφερε ότι είχε προειδοποιήσει προεκλογικά τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις εντός του ευρώ, ενώ σημείωσε ότι πλέον δεν εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση.

Υπεραμύνθηκε της σκληρής στάσης της γερμανικής πλευράς, λέγοντας πως χωρίς αυστηρούς κανόνες το ευρώ δεν μπορεί να σταθεί, ενώ εκτίμησε ότι «δεν είναι ξεκάθαρο» αν εν τέλει θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Σόιμπλε:

Είχα πει στον Τσίπρα πριν τις εκλογές, ότι είναι αδύνατο με τις προεκλογικές σας υποσχέσεις να μείνετε στο ευρώ, χωρίς δομικές μεταρρυθμίσεις.

Είναι εντελώς λάθος να αντιμετωπιζόμαστε σαν να εξαναγκάζουμε τους Έλληνες: Υπέγραψαν το πρόγραμμα και αυτοί είναι οι όροι του.

Πρέπει δε να σας υπενθυμίσω ότι κανείς δεν επέβαλε το πρόγραμμα. Προέκυψε μετά από διαπραγματεύσεις.

Όλες οι πολεμικές ιαχές ενάντια σε εμένα και τη Μέρκελ είναι εκτός τόπου και χρόνου. Για να διατηρηθεί το ευρώ βιώσιμο και σταθερό τα μέλη του πρέπει να εφαρμόζουν τους κανόνες.

Από οικονομικής άποψης, πολλοί έχουν εναντιωθεί στο Ευρώ, αλλά πολιτικά ήταν δύσκολο να διαφωνίσει κανείς όταν δημιουργήθηκε.

Για την ιστορία, πρέπει να πω ότι δεν ήμασταν εμείς αυτοί που μπλόκαραν το δημοψήφισμα του Παπανδρέου. Εμείς είχαμε συμφωνήσει. Εκδιώχθηκε από την ίδια του την κυβέρνηση.

Ήμουν εκεί και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι συμφωνήσαμε πως το δημοψήφισμα του Παπανδρέου πρέπει να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατό. Και το διακύβευμα ήταν η παραμονή στο ευρώ.

Η Ελλάδα βρισκόταν στον σωστό δρόμο πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, αλλά έκτοτε η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη.

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ως προς το αν μπορούμε να βρούμε μία βιώσιμη λύση κάτω από τόσο δυσχερείς συνθήκες. Είναι κάτι που θα αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολο.

Αν θέλουμε να ενδυναμώσουμε την Ευρώπη, πρέπει να αποκτήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Μια νομισματική ένωση στην οποία ο εταίρος λέει «δεν θα κάνω καμία μεταρρύθμιση», και όπου δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, δεν μπορεί να σταθεί.

Ξέρω την αντίρρηση, ότι δεν υπάρχει νομισματική ένωση χωρίς πολιτική ενότητα. Όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η Ευρωζώνη δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν εμπιστευόμαστε έναν εταίρο.

Πάντως πια δεν είναι ξεκάθαρο αν το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:45