search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:11
MENU CLOSE

Τον Μάρτιο η νέα… διακυβέρνηση των Βρυξελλών

05.02.2011 08:24
Τον Μάρτιο η νέα... διακυβέρνηση των Βρυξελλών - Media

Σκληρό πόκερ, στο οποίο απ΄ό,τι φαίνεται ανακηρύχθηκε νικητής ο γαλλο-γερμανικός άξονας παίχτηκε στις Βρυξέλλες, όπου αποφασίστηκε ότι στην σύνοδο κορυφής του Μαρτίου θα πρέπει να είναι εφικτή η λήψη τελικών αποφάσεων με στόχο τη σύγκλιση των οικονομικών πολιτικών για να επιτευχθεί ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Σκληρό πόκερ, στο οποίο απ΄ό,τι φαίνεται ανακηρύχθηκε νικητής ο γαλλο-γερμανικός άξονας παίχτηκε στις Βρυξέλλες, όπου αποφασίστηκε ότι στην σύνοδο κορυφής του Μαρτίου θα πρέπει να είναι εφικτή η λήψη τελικών αποφάσεων με στόχο τη σύγκλιση των οικονομικών πολιτικών για να επιτευχθεί ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Μέρκελ και Σαρκοζί θα παρουσιάσουν με λεπτομέρειες το σχέδιό τους για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» -το οποίο θα οδηγήσει σε έναν «διακυβερνητικό χαρακτήρα» αλλαγών όπως η λήψη αποφάσεων στις Βρυξέλλες για το συνταξιοδοτικό, την αγορά εργασίας, τη φορολογία και τον έλεγχο δημόσιου ελλείμματος- σε μία έκτακτη συνάντηση των ηγετών της ευρωζώνης, μάλλον στις 4 Μαρτίου.

Στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι 17 κάλεσαν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να διασφαλίσουν την απαραίτητη ευελιξία και την ικανότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να παράσχει ικανοποιητική στήριξη.

Παράλληλα καθορίζουν τέσσερα βήματα ώστε οι αποφάσεις να ολοκληρωθούν εντός του Μαρτίου:

Πρώτον, «την εφαρμογή των υπαρχόντων προγραμμάτων με την Ελλάδα και την Ιρλανδία».

Δεύτερον, «την εφαρμογή των μέτρων που έχουν στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής κατάστασης και τη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης», υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα αξιολογούν την επιτευχθείσα πρόοδο.

Τρίτον, «το Eurogroup θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), κατά τρόπο που θα εξασφαλίζεται η αναγκαία ελαστικότητα του Ταμείου και η ικανότητά του να παρέχει την κατάλληλη στήριξη».

Τέταρτον, «ολοκλήρωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας », σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την «οικονομική κατάσταση», οι 27 ηγέτες της ΕΕ ζητούν, εντός του Μαρτίου, μία «γενική προσέγγιση» στη βάση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «οικονομική διακυβέρνηση».

Τονίζουν ακόμη ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή των όσων έχει προτείνει η Ομάδα Δράσης, ούτως ώστε να επιτευχθεί μία τελική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έως το τέλος του Ιουνίου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα «την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και την εφαρμογή ενός νέου μακροοικονομικού πλαισίου.

 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και τις άλλες αρμόδιες Αρχές να διενεργήσουν «φιλόδοξα τεστ αντοχής» για τις τράπεζες. Παράλληλα, καλεί τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν, με συγκεκριμένα σχέδια, τα οποία θα συνάδουν με τους κοινοτικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, ότι θα είναι σε θέση να χειριστούν τις τράπεζες οι οποίες ενδεχομένως αποδειχθούν «αδύναμες».

Τέλος, αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα αποφασίσει την περιορισμένη μεταρρύθμιση της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία είναι αναγκαία για τις αποφάσεις σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:11