search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:26
MENU CLOSE

Τι γράφει η Φώφη Γεννηματά στην επιστολή που έστειλε στον Τσακαλώτο;

27.07.2015 11:25
Τι γράφει η Φώφη Γεννηματά στην επιστολή που έστειλε στον Τσακαλώτο; - Media

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονμιών Ευκ. Τσακαλώτο από τη Φώφη Γεννηματά. Τι αναφέρει για την αγορά, και τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί.

 

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο με προτάσεις αντιμετώπισης του θέματος που έχει δημιουργηθεί στην αγορά με τις επιταγές, τις συναλλαγματικές και τα γραμμάτια.

Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Δ. Μάρδα, στην Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας κ. Λ. Κατσέλη και στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Στουρνάρα.

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Κύριε Υπουργέ,

Όπως ήδη γνωρίζετε οι αρνητικές συνέπειες της «τραπεζικής αργίας», στην οικονομία και την αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Η Κυβέρνηση που με τους χειρισμούς της οδήγησε στην κρίση αυτή, οφείλει να λάβει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα σοβαρά προβλήματα για την οικονομία, τις επιχειρήσεις (και ειδικά τις μικρομεσαίες) και το εμπόριο.

Χαρακτηριστικό είναι το θέμα με τις επιταγές, τις συναλλαγματικές και τα γραμμάτια.

Από τις 20 Ιουλίου και εάν δεν πληρωθούν, σφραγίζονται και μετά την περίοδο 30 ημερών γίνεται η σχετική αναγγελία από τις Τράπεζες στον «Τειρεσία».

Όμως οι βίαιες αλλαγές των όρων λειτουργίας της αγοράς αυτό το διάστημα, έχουν οδηγήσει πολλούς πολίτες σε αδυναμία πληρωμής. Γεγονός όμως που οφείλεται στους απρόβλεπτους και εξωγενείς παράγοντες που επέφερε το capital control και δεν αποτελεί παραβίαση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και των κανόνων της συναλλακτικής πίστης.

Για τους λόγους αυτούς και λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις συνέπεις που έχουν δημιουργηθεί, σας προτείνω την υιοθέτηση της παρακάτω «ρύθμισης»:

«Ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτες κατά την λήξη τους, συναλλαγματικές και γραμμάτια σε διαταγή, των οποίων η έκδοση/λήξη τους είναι μέχρι τις 31/10/2015, εφόσον εξοφληθούν μέχρι τις 31/12/12015, δεν αναγγέλονται και κατά συνέπεια δεν καταχωρούνται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, που λειτουργούν για λογαριασμό των Τραπεζών».

Η ρύθμιση αυτή, την ποία ζητά και το σύνολο των φορέων της αγοράς, θα δώσει μια σημαντική «ανάσα» στην λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων.

Θα τις βοηθήσει –μέχρι την επάνοδο στην «κανονικότητα»- να ανταπεξέλθουν στα μεγάλα προβλήματα της περιόδου, χωρίς άλλες δυσάρεστες συνέπειες γι’ αυτές και για την απασχόληση των εργαζομένων τους.

Πιστεύω ότι η Κυβέρνηση θα κατανοήσει επί τέλους την αναγκαιότητα αυτή και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές θα υιοθετήσει την πρότασή μου.

Επισημαίνω όμως ότι η ρύθμιση για να έχει αποτέλεσμα, πρέπει να είναι ουσιαστική σε χρονική διάρκεια και να μην αποτελεί μια πολύ μικρή –και χωρίς περιεχόμενο- μόνο παράταση.

Με εκτίμηση

Φώφη Γεννηματά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48