search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:25
MENU CLOSE

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στο debate (Videos)

09.09.2015 18:58
Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στο debate (Videos) - Media

Δείτε αναλυτικά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων αλλά και τις απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών στο ντιμπέιτ, ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.

 

1ος κύκλος-Οικονομία, ανάπτυξη, ανεργία

«Είναι σαφές ότι δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε μέρος των δεσμεύσεών μας, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε στο μέλλον», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση γιατί πρέπει να τον εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, καθώς δεν τήρησε τις δεσμεύσεις για τον ΕΝΦΙΑ, το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ κλπ.

Ο πρώην Πρωθυπουργός τόνισε ότι «όλοι γνωρίζουν ότι αυτό το εξάμηνο η κυβέρνηση έδωσε μεγάλη μάχη για να διεκδικήσει το δίκαιο το λαού. Είχαμε υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά με την διαπραγμάτευση εξοικονομήσαμε 20 δισ. ευρώ , καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίσαμε 35 δισ. από το πακέτο Γιούνκερ».

Σε ερώτηση για τον κ. Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «σε αυτή την μάχη που έδωσε η κυβέρνηση με ασύμμετρες δυνάμεις, υπήρξαν επιλογές που έδωσαν στην αρχή δυναμική και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην πορεία όμως υπήρξαν και λάθη και υπερβολές που όμως διορθώθηκαν την κρίσιμη στιγμή και βάλαμε το συμφέρον της χώρας πάνω από όλα.»

«Ζητάμε την ψήφο των πολιτών για να ολοκληρώσουμε ότι δεν προλάβαμε στην προηγούμενη θητεία» τόνισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων της ΝΔ. «Είναι αλήθεια ότι είπαμε πολλά το 2012. Πολλά τα πράξαμε και πολλά επιχειρήσαμε να τα πράξουμε» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης επισημαίνοντας πως «η ΝΔ δεν είχε αυτοδυναμία, ήμασταν σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ».

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ οι πολίτες είναι αυτοί που κρίνουν το πώς πήγε η χώρα. «Τον Ιανουάριο η χώρα πήγε πολύ καλύτερα, μειώθηκε η έκτακτη εισφορά, μειώθηκε ο φόρος στο πετρέλαιο, μειώθηκαν οι εισφορές» είπε, επισημαίνοντας ότι δε υλοποιήθηκαν όλα. «Αν είχαμε 4ετή θητεία και δεν διακοπτόταν βιαίως η θητεία θα τα είχαμε κάνει αυτά που είχαμε υποσχεθεί» δήλωσε επισημαίνοντας πως η ΝΔ έφερε επενδύσεις στη χώρα, την ώρα που ο κ. Τσίπρας όπως είπε τις κυνήγησε. Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο η ΝΔ να συνεργαστεί και πάλι με άλλα κόμματα για να σχηματίσει κυβέρνηση ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι «η ΝΔ ζητά κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας που να μπορεί να ολοκληρώσει το έργο της.»

«Το μνημόνιο είναι ο τρόμος και η καταστροφή. Όλα τα μνημόνια είναι καταστροφή και δεν υπάρχει καλό και κακό, αριστερό ή δεξιό νέο ή παλιό μνημόνιο» είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και προσέθεσε: «Το εθνικό νόμισμα χρησιμοποιείται σε 10 από τις χώρες της ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν είναι στην Ευρωζώνη. Και δεν δυστυχούν. Το εθνικό νόμισμα θα ενισχύσει την παραγωγή, τις εξαγωγές, θα μειώσει τις εισαγωγές και θα ενισχύσει τη ρευστότητα».

Απαντώντας στη συνέχεια στη δεύτερη ερώτηση της κ. Χούκλη, που ζήτησε από τον κ. Λαφαζάνη να αποσαφηνίσει αν μια μονομερής τέτοια ενέργεια θα ήταν καταστροφική για τα πιο αδύναμα στρώματα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, υποστήριξε ότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη αλλά εκτύπωση του νομίσματος. «Στην αρχή θα υπάρξει μια μικρή υποτίμηση, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Το 99% του πλανήτη χρησιμοποιεί εθνικό νόμισμα» κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.

Όταν είσαι ένα βήμα πριν το γκρεμό είσαι αναγκασμένος να παίρνεις δύσκολες αποφάσεις. Το ότι ψηφίσαμε τις δύσκολες αποφάσεις δεν σημαίνει ότι δεν θα σταθούμε στο πλευρό των χαμένων των μνημονίων, δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι το κόμμα του πήρε την πατριωτική απόφαση να ψηφίσει το μνημόνιο του κ.Τσίπρα.

Eάν δεν καταφέρουμε να αυξήσουμε την παραγωγή, αυτή η χώρα θα ξαναγυρνάει στα μνημόνια. Αυτή η χώρα έχει δυνατότητα να εξάγει, κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.

Η πρόταση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την πρόταση της Λαϊκής Ενότητας, διότι είναι άλλο να πάρεις την ιδιοκτησία του πλούτου που παράγεται με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και φιλολαϊκή ανάπτυξη και μέσα σε αυτόν τον δρόμο να δεις την αποδέσμευση από την ΕΕ και άλλο με τα μονοπώλια να έχουν την εξουσία και την ΕΕ παρούσα να φύγεις απλώς από το ευρώ. Αυτό σημαίνει νέα σκληρά μέτρα για τον λαό απάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ερώτηση της 1ης Ενότητας (Οικονομία-Ανάπτυξη-Ανεργία) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Σημείωσε ότι η πρόταση της ΛΑ.Ε συναντάται και στις προτάσεις άλλων ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, όπως στην Ελλάδα της Χρυσής Αυγής, καθιστώντας σαφές ότι δεν ταυτίζει τα δύο κόμματα.

Απαντώντας στην συμπληρωματική ερώτηση, αν με την πρόταση του ΚΚΕ, ο ελληνικός λαός θα πλουτίσει, είπε ότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες και έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό και σε μια οικονομία με κοινωνικοποιημένα τα μονοπώλια και μονομερή διαγραφή του χρέους, μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή ανάπτυξη με σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, και ένα καλύτερο μέλλον.

Η βαριά φορολογία σταματά την ανάπτυξη και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πιστεύουμε στη χαμηλή φορολόγηση αλλά και στα κίνητρα της χαμηλής φορολόγησης, δήλωσε ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Καμμένος, παραδέχθηκε ότι η μεγαλύτερη αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήταν ότι δεν καταργήσανε τον ΕΝΦΙΑ, καθώς ο ΕΝΦΙΑ σκοτώνει την οικονομία. 

Εμείς έχουμε την εμπειρία, έχουμε την γνώση και ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε σκληρά, δήλωσε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ενώ πρόσθεσε ότι αν υπήρχε «χρυσό βατόμουρο» για την οικονομία ο Τσίπρας θα ήταν νικητής. Τέλος η Φώφη Γεννηματά, επισήμανε ότι το κόμμα της έχει συκοφαντηθεί για πολλά πράγματα, αλλά κανείς δεν μπορεί να το κατηγορήσει ότι  έχει βάλει το  κομματικό συμφέρον πάνω από την πατρίδα. 

 

 

2ος κύκλος-Δημόσια Διοίκηση και κοινωνική πολιτική

Την πρώτη ερώτηση υπέβαλε ο Aντώνης Σρόιτερ στην Φώφη Γεννηματά και αφορούσε στο πόρισμα για τα οικονομικά και την κακοδιαχείριση στο ΠΑΣΟΚ. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε πως το πόρισμα είναι στα χέρια του εισαγγελέα ο οποίος κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και διόρθωσε τον δημοσιογράφο λέγοντας πως η συγκεκριμένη ερώτηση δεν αφορά τον ελληνικό λαό.

Στη συνέχεια η Μαρία Χούκλη απηύθυνε ερώτηση προς τον Πάνο Καμμένο εάν θα ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους. «Είμαστε το μόνο κόμμα που δεν είχε απώλειες από την υπογραφή της συμφωνίας» απάντησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και συνέχισε λέγοντας πως εκείνη τη νύχτα έπρεπε να επιλέξουμε αν θα πυροβολήσουμε τη χώρα ή τα πόδια μας. Πρόσθεσε ότι στήριξε την πρόταση αυτή που κατάφερε ορισμένα πράγματα όπως τη ρύθμιση του χρέους.

Η Μάρα Ζαχαρέα ρώτησε τον Δημήτρη Κουτσούμπα ποια είναι η ευθύνη του ΚΚΕ για τη διόγκωση του δημοσίου τομέα. Ο κ. Κουτσούμπας απάντησε πως «έχουμε μάθει να ζούμε με ένα καπιταλιστικό δημόσιο τομέα που έχει διαφθαρεί και σαπίσει όχι μόνο λόγω του μεγέθους του, αλλά κυρίως γιατί είναι συνυφασμένος με την παράπλευρη εξουσία των μονοπωλιακών ομίλων που είναι οι διαφθορείς». Τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν μιλά για έναν καπιταλιστικό δημόσιο τομέα αλλά για ένα κρατικό τομέα που θα ανήκει σε ένα άλλο κράτος όπου η εργατική τάξη θα είναι στην εξουσία και θα ασκεί σε αυτόν εργατικό έλεγχο μέσα από διάφορες μορφές εργατικής εξουσίας.

Η Σία Κοσιώνη απηύθυνε ερώτηση στον Σταύρο Θεοδωράκη για τον αν θα αποτρέψει ή θα ενθαρρύνει απολύσεις στο δημόσιο.Ο επικαφελής του Ποταμιού τόνισε ότι στόχος είναι να «μειώσουμε το κόστος στα ρετιρέ της εξουσίας». Ανέφερε ότι τα κόμματα έχουν το δημόσιο ως αποκούμπι για να ικανοποιούν τα κομματικά τους στελέχη και πως το Ποτάμι στοχεύει να «χτυπήσει» τη γραφειοκρατία και στην αξιολόγηση των υπαλλήλων και των δομών.

Ο Μάκης Γιομπαζιολιάς ρώτησε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη αν θέλει δημόσια διοίκηση αστικού κράτους, αξιοκρατικά δομημένου, που να εξυπηρετεί πολίτες και επιχειρήσεις, ή θέλετε μια δημόσια διοίκηση κρατικού κεντρικού σχεδιασμού, που να ποδηγετεί πολίτες και επιχειρήσεις. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας απάντησε: «Νομίζω ότι δεν έχω μπερδέψει κανέναν, μπορεί κανείς να διαφωνεί, είναι θεμιτό, αλλά άλλο η διαφωνία και άλλο μπέρδεμα.

Θέλουμε ένα κράτος που να υπηρετεί τον πολίτη το λαό και την ανάπτυξη. Και βεβαίως, αυτό το κράτος, σε τελική ανάλυση θα είναι ένα σοσιαλιστικό κράτος. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι και στα σημερινά πλαίσια μέχρι να κάνουμε αυτή τη μετάβαση, δεν αγωνιζόμαστε για τον εκδημοκρατισμό αυτού του κράτους, για τη βελτίωση και την αποδοτικότητά του για την αναβάθμιση της συμμετοχής, μέσα από το ρόλο των δημοσίων υπαλλήλων. Θέλουμε ένα κράτος που δεν θα είναι κομματικό φέουδο, ούτε κράτος πελατειακών σχέσεων, δεν θα είναι ένα κράτος της διαπλοκής, αλωμένο από τα μεγάλα συμφέροντα, κάτι που συμβαίνει επί δεκαετίες στη χώρα μας και πρέπει επιτέλους να βάλουμε τέρμα. Αυτό το κράτος όμως, δε μπορεί να γίνει με μνημόνια».

Στη συνέχεια η Όλγα Τρέμη ρώτησε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για το ασφαλιστικό και τις περικοπές στις συντάξεις και τα εφάπαξ. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως είναι αυτός που έφερε τα μέτρα αυτά. «Είναι το μόνο νέο που μας έφερε αυτούς τους μήνες» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνοντας πως «μία συμφωνία κρίνεται από το αποτέλεσμα». Όπως ανέφερε το νέο μνημόνιο είναι πολύ επώδυνο και τόνισε πως τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν ο κ. Τσίπρας έφερνε τη συμφωνία νωρίτερα. « Δεν είμαι εδώ για να δώσω υποσχέσεις» είπε ο κ. Μεϊμαράκης ο οποίος και επεσήμανε πως « για να προχωρήσουμε στο ασφαλιστικό χρειάζονται επενδύσεις, να δούμε την αδήλωτη εργασία, το δημογραφικό». Όπως τόνισε, η ΝΔ πιστεύει ότι μπορεί να δημιουργήσει δουλειές , τις οποίες όπως είπε διώχνει ο κ. Τσίπρας. « Αν ο ελληνικός λαός μου δώσει την εντολή θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβω να σχηματίσω κυβέρνηση συνεργασίας, αντίθετα με τον κ. Τσίπρα που δεν θέλει να με δει. Εγώ κατάφερα ως πρόεδρος της Βουλής να συνθέσω απόψεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Την τελευταία ερώτηση της θεματικής ενότητας υπέβαλε ο Αντώνης Σρόιτερ στον Αλέξη Τσίπρα. Στην ερώτηση σχετικά με μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία και πλήττουν τα ασθενέστερα στρώματα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η συμφωνία έχει και αναγκαίους συμβιβασμούς. Ωστόσο, πρόσθεσε ο λαός θυμάται τι έχει φέρει η κυβέρνηση Σαμαρά και τι κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην ρύθμιση των 100 δόσεων, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ όπως είπε η κυβέρνησή του άφησε ανοιχτό το παράθυρο για τις συλλογικές συμβάσεις και δεν καταργήθηκε το ΕΚΑΣ.

Ακούω τη ΝΔ και τον κ. Μεϊμαράκη, ότι εμείς άλλα υποσχεθήκαμε και άλλα κάναμε, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι η ΝΔ δεν έκανε καν διαπραγμάτευση. Στην ερώτηση για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι όταν η οικονομία προχωρήσει σωστά, ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί γιατί είναι άδικος νόμος, ενώ στην ερώτηση αν πλήρωσε τον ΕΝΦΙΑ όταν νομοθετήθηκε , ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν ξέφυγε από την υποχρέωση.

 

 

3ος κύκλος-Παιδεία και Υγεία

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους ερευνητές να μην φεύγουν στο εξωτερικό. Δεν θέλουμε όμως να παραδώσουμε την παιδεία στην αγορά».

Ερωτηθείς για τον νόμο Μπαλτά σημείωσε ότι «στα θέματα της Παιδείας χρειάζεται διάλογος και δεν μπορείς να απομονώσεις τους καλούς μαθητές».

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι «θέλουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος, να υπάρχουν μη κρατικά πανεπιστήμια και να μην πηγαίνουν τα παιδιά στο εξωτερικό. Ο νόμος Μπαλτά θεωρεί «ρετσινιά» την αριστεία. Ο κ. Τσίπρας μισεί ό,τι ιδιωτικό ακούει, θέλει να το φορολογήσει».

Ερωτηθείς για τους εκπαιδευτικούς που παίρνουν απόσπαση στα πολιτικά γραφεία απάντησε: «Είχαμε περιορίσει τις αποσπάσεις. Αν οι εκπαιδευτικοί δεν αναπληρωθούν, θα υπάρχει ζήτημα με τα σχολεία».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επεσήμανε ότι «χρειάζεται επανάσταση τόσο στην υγεία, όσο και στην Παιδεία». «Επανάσταση όμως δεν σημαίνει ιδιωτικά πανεπιστήμια. Χρειάζεται να δώσουμε χρήματα στην παιδεία. Αν θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε υγεία και παιδεία, πρέπει να φύγουμε από το μνημόνιο», είπε και συνέχισε: «Το ρίσκο και η καταστροφή της χώρας, είναι το μνημόνιο. Δεν είναι διέξοδος, χρειάζεται εναλλακτική λύση. Αν χρειαστεί και έξω από την Ευρωζώνη».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι «στην Παιδεία έχουμε πρόβλημα με τους “σαμποτέρ”. Θέλουμε να καταργηθούν οι κομματικές παρατάξεις στα πανεπιστήμια. Αρνηθήκαμε να φτιάξουμε τέτοια παράταξη. Είναι εξωφρενικά όσα έκαναν αυτούς τους επτά μήνες οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να προστατεύσουμε την Παιδεία από τον Μπαλτά. Σε λίγες μέρες τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς δασκάλους». «Χρειάζεται μία εθνική επιλογή στην παιδεία. Θέλουμε έναν υπουργό παιδείας έξω από τα κόμματα, για να υπάρξει ρεαλιστική, ευρωπαϊκή προοπτική» πρόσθεσε.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι «το ΚΚΕ ψήφισε όχι σε όλα τα προαπαιτούμενα, άρα και στον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση. Και πάλι πλήττεται η λαϊκή οικογένεια, με την κατάσταση που επικρατεί στην παιδεία, πολλοί γονείς πηγαίνουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια. Υπάρχουν εργαζόμενοι επίσης. Πρέπει να καταργηθεί, είναι άδικο μέτρο».

Ερωτηθείς ποια είναι η διαφορά αναφορικά με την Παιδεία με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη απάντησε: «Με τον κ. Λαφαζάνη μπορούμε να έχουμε πολλές διαφορές, η άποψη του κόμματός του δεν οδηγεί σε μία νέα κοινωνία όπου την εξουσία θα την έχει ο λαός».

Ο Πάνος Καμμένος υπογράμμισε ότι «διαφωνήσαμε σε πολλά, και σε σχέση με τους αιώνιους φοιτητές. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν πρότυπα σχολεία σε κάθε νομό. Δεν θα έχουμε κενά στα σχολεία, όπως ενημερώθηκα σήμερα από την κ. Κιάου». «Είναι απαράδεκτο το 23% ΦΠΑ στην παιδεία. Κάποια μέτρα θα τα διαπραγματευτούμε ξανά. Θα βρούμε εναλλακτικές, ίσως φόρο στα τσιγάρα» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για την Υγεία, η Φώφη Γεννηματά απάντησε ότι «το μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με το φάρμακο έχει να κάνει με το κόστος. Η δαπάνη εκτοξεύτηκε από το 2004 μέχρι το 2009, κατέρρευσε το εθνικό σύστημα υγείας. Εμείς παλέψαμε, πρέπει να προσπαθήσουμε κι άλλο. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο ανθρώπινο δυναμικό και πρέπει φυσικά να στηριχθεί η φαρμακοβιομηχανία».

 

4ος κύκλος-Μεταναστευτική πολιτική

Για επτά μήνες είδαμε μία κυβερνητική αδράνεια, δήλωσε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στην ενότητα του debate για την μεταναστευτική πολιτική. Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ελλάδα θα πρέπει  να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι εθνικό, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστέρηση.

Όταν μίλησαν οι ΑΝΕΛ για κατάργηση του Δουβλίνο 2, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μας είπαν επικίνδυνους, τόνισε ο Πάνος Καμμένος αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και συμπλήρωσε ότι το πρόβλημα  δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες αλλά και οι λαθρομετανάστες. Πρέπει να μπουν παραπάνω πλοία και να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα νησιά, κατέληξε ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Θα πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα ώστε οι πρόσφυγες να μεταφερθούν στις χώρες του προορισμού τους, δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, διευκρινίζοντας ότι την μεταφορά των προσφύγων θα πρέπει να αναλάβει η Κομισιόν.

Η κατάσταση στα νησιά είναι τραγική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναλάβει τον ρόλο της και η Ελλάδα να έρθει σε συνεννόηση με την Τουρκία ώστε να σταματήσει η έλευση των προσφύγων από τα τουρκικά παράλια, επισήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι είναι μεγάλη η ευθύνη της Ευρώπης και ότι οι εικόνες αυτές την προσβάλλουν.

Η Ευρώπη είναι υπεύθυνη για αυτήν την τραγωδία. Το ευρωπαϊκό κατεστημένο, δημιούργησε το πρόβλημα με τους μετανάστες, δήλωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και πρόσθεσε ότι χρειάζονται μεγάλα κονδύλια για να ανακουφιστεί η κατάσταση .

Το μεταναστευτικό είναι μεγάλο πρόβλημα και δεν πρόεκυψε τώρα. Με έκπληξη άκουσα τον Πρωθυπουργό να λέει ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Υπάρχουν και πρέπει  να τα φυλάξουμε, σημείωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αναφερόμενος στους μετανάστες.

Μη χάσουμε και κανένα νησάκι, επειδή ο κ. Τσίπρας αγνοεί ότι έχουμε θαλάσσια σύνορα, συμπλήρωσε Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Φτάνει με την επίθεση στην κυβέρνηση που είχε την προνοητικότητα να φτιάξει χαρτοφυλάκιο για τη μεταναστευτική πολιτική. Μας κατηγορούσαν τα κόμματα ότι ανοίξαμε τα σύνορα, ενώ είχαμε ήταν παγκόσμιο θέμα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για απραξία και σημείωσε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση κινείται επάνω ακριβώς στα βήματα της κυβέρνησης του. 

 

 

5ος κύκλος-Εξωτερική πολιτική και άμυνα

Την πρώτη ερώτηση της 5ης θεματικής ενότητας υπέβαλε η Σία Κοσιώνη στον Αλέξη Τσίπρα και αφορούσε το ταξίδι του στην Αγία Πετρούπολη. Η δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Τσίπρα γιατί άφησε να πλανάται η ιδέα περί εναλλακτικών από τη στιγμή που δεν σκόπευε να ζητήσει χρήματα από τη Ρωσία. «Η επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων ήταν πράξη ευθύνης στην κατεύθυνση μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι ποτέ δεν πήγε να ζητήσει χρήματα.

Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορούμε να ζητάμε κάλυψη από εταίρους εκτός πλαισίου Ευρωζώνης. Βρεθήκαμε με τις χώρες των BRICS για να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις συνεργασίας, η χώρα μας πρέπει να είναι ενεργειακός κόμβος.

Ο Μάκης Γιομπαζολιάς απευθυνόμενος στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη τον ρώτησε για τις αναφορές του κ. Καμμένου για την υπόθεση των υποβρυχίων. «Το ζήτημα αυτό έχει απαντηθεί με εξεταστική επιτροπή που έλεγξε τα πάντα και εξέδωσε πόρισμα» απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ ενώ στην ερώτηση τι θα έκανε εάν το ΝΑΤΟ ζητούσε τη βοήθεια της Ελλάδας για επιχειρήσεις στη Συρία ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ και κατά τη γνώμη του δεν πρόκειται και να γίνει.

Η Όλγα Τρέμη απευθυνόμενη στον Παναγιώτη Λαφαζάνη ρώτησε: «Ο κ. Τσίπρας δεν πήγε στη Ρωσία να ζητήσει χρήματα. Εσείς λέτε ότι υπήρξε μία συμφωνία που θα μπορούσαμε να πάρουμε και προστάντζα. Ποια είναι η αλήθεια;». Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας απάντησε ότι δεν είναι κακό πράγμα να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα από χώρες εκτός Ε.Ε και ότι δεν είναι μεμπτό να έχουμε πολύπλευρες σχέσεις. «Δηλαδή όταν παίρνουμε χρήματα με αντάλλαγμα μνημόνια και υποδούλωση από το ευρωπαϊκό κατεστημένο είναι καλά;» είπε. «Κάναμε μια συμφωνία για τον αγωγό. Ερωτώ: Θα προχωρήσουν αυτά τα βήματα που πρέπει να γίνουν;» σημείωσε. Η Όλγα Τρέμη ρώτησε επίσης αν υπήρξε προκαταβολή και συγκεκριμένα ύψους 5 δις ο κ. Λαφαζάνης απάντησε ότι υπάρχει μία διακρατική συμφωνία, με κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν γιατί συμφέρει τη χώρα μας και ότι θα μπορούσε να υπάρξει προκαταβολή αν η Ελλάδα ξεκινούσε το έργο.

Ο Αντώνης Σρόιτερ ρώτησε τον Σταύρο Θεοδωράκη σχετικά με το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και αν είναι χαρτί στη μάχη των διαπραγματεύσεων. Ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε πως τις μάχες πρέπει να ξέρεις πότε τις δίνεις. Πρέπει να διεκδικήσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις, αλλά όχι να φαίνεται ότι είμαστε φτωχός συγγενής που διαμαρτύρεται για το παρελθόν. Και πρόσθεσε πως όσα έκανε η κυβέρνηση ήταν για να γλιτώσει από τη γκρίνια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Μαρία Χούκλη υπέβαλε ερώτηση στον Δημήτρη Κουτσούμπα σχετικά με τους τζιχαντιστές και γιατί επιμένει στην έξοδο από το ΝΑΤΟ κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ απάντησε πως όσο είμαστε στο ΝΑΤΟ, μόνο δυστυχία στα εθνικά θέματα έχουμε δει. Από το Κυπριακό, τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, την αμφισβήτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, τη συμμετοχή μας σε ασκήσεις. Σε αυτή τη συμμαχία δεν έχουμε τίποτα καλό να δούμε. Είναι σοβαρός κίνδυνος οι τζιχαντιστές και βέβαια πρέπει να αντιμετωπιστούν. Δεν μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν από εκείνους που τους δημιούργησαν. Μιλάμε για την αμερικάνικη πολιτική και άλλες ιμπεριαλιστικές πολιτικές.

Η Μάρα Ζαχαρέα ρώτησε τον Πάνο Καμμένο , εάν θα πάρει αποφάσεις ώστε να ανακουφιστούν οι άνθρωποι που φυλάνε τα σύνορα, αν είναι ξανά στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απάντησε πως ως υπουργός Άμυνας, προσπάθησε να πληρωθούν όσοι δικαιούνται αυτά τα χρήματα. Επίσης είπε πως σε ό,τι αφορά την εξεταστική, ο κ. Μεϊμαράκης πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα και χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις από τη ΝΔ. που εμπλέκουν τους αρχηγούς του στρατεύματος. Στην ερώτηση τι ισοδύναμα μπορούν να βρεθούν ώστε να δοθούν τα χρήματα στους ενστόλους, ο Πάνος Καμμένος απάντησε πως επεξεργάζονται να δίνουν κατοικίες στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Τέλος, η Σία Κοσιώνη ρώτησε την Φώφη Γεννηματά: Το ΠΑΣΟΚ κατηγορείται ότι εκχώρησε την εθνική κυριαρχία, βάζοντας τη χώρα στα μνημόνια. Παίξατε το γεωπολιτικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις; Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε πως επιβεβαιώνεται η εθνική γραμμή που χάραξε το ΠΑΣΟΚ το 2010: Την παραμονή στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη. Όπως υποστήριξε, τότε ήμασταν μόνοι μας και όλοι απέναντι μας. Πήγα η ίδια στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, για να θέσω το γεωπολιτικό. Ο κ. Τσίπρας οδήγησε τη χώρα σε απομόνωση. Τους είπα να κοιτάξουν τον χάρτη και να σκεφτούν πώς θα ήταν η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα.

 

 

6ος κύκλος-Οι ελεύθερες ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Ο Μάκης Γιομπαζολιάς ρώτησε την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά γιατί η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς γίνεται με τη ΔΗΜΑΡ και τα υπόλοιπα κόμματα και όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυρία Γεννηματά απάντησε ότι «ούτε ως λαθρεπιβάτης δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας να περάσει από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Κάθε μέρα χιλιάδες άνθρωποι συναντιόμαστε μαζί. Καλώ όσους έφυγαν να γυρίσουν στο ΠΑΣΟΚ».

Η Όλγα Τρέμη ρώτησε τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο αν θα επιμείνει στο βέτο για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι αν στη σύμπραξη ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ απαιτείται τρίτος εταίρος.

«Αποδείξαμε ότι την εθνική συμφιλίωση μπορούμε να την κάνουμε πράξη. Συνεργαστήκαμε άψογα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε όμως με τη ΝΔ, ούτε με το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο συμμετέχουν όσοι συμμετείχαν στα σκάνδαλα», απάντησε ο κ. Καμμένος.

Ο Αντώνης Σρόιτερ ρώτησε τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα: «Όταν παιζόταν η θέση της χώρας στην Ευρωζώνη, είχατε ταχθεί εναντίον της επιστροφής στη δραχμή. Θεωρείτε ότι ο Τσίπρας πήρε τη λιγότερο κακή επιλογή;». Επίσης, ζήτησε από τον κ. Κουτσούμπα να τοποθετηθεί για τον Μανώλη Γλέζο.

«Ο κ. Γλέζος είναι σύμβολο, από εκεί και πέρα οι πολιτικές επιλογές κρίνονται. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με το ευρώ. Η δραχμή από άλλο δρόμο επίσης οδηγεί στη χρεοκοπία. Πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

«Χαρακτηρίσατε τον κ. Τσίπρα άπειρο πλουσιόπαιδο. Θεωρείτε τον κ. Τσίπρα διαπλεκόμενο; Και εάν, γιατί θέλετε να κυβερνήσετε μαζί του;», ρώτησε η Μαρία Χούκλη τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη.

«Με τον Αλέξη Τσίπρα έπρεπε να συνεργαστούμε για να περάσει η χώρα από έναν δύσκολο κάβο. Ήμασταν οι πρώτοι που είπαμε στον κ. Τσίπρα “φέρε μία συμφωνία” και αν μας είχε ακούσει νωρίτερα, θα είχε αποφύγει η Ελλάδα την οικονομική καταστροφή των τελευταίων μηνών. Δεν θα δεχτούμε επίθεση, χωρίς να απαντήσουμε. Εδώ είμαστε να συγκρίνουμε τα βιογραφικά μας», απάντησε ο κ. Θεοδωράκης.

Για το σποτάκι της Λαϊκής Ενότητας ρώτησε η Μάρα Ζαχαρέα τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. «Το ταξί σας πήγε στο Νομισματοκοπείο; Πόσα βρήκατε μέσα και πόσα θα γίνουν εάν μετατραπούν σε δραχμές;», είπε και ο κ. Λαφαζάνης απάντησε:

«Ζούμε μία φαρσοκωμωδία. Πέντε πολιτικές δυνάμεις στηρίζουν το τρίτο μνημόνιο. Βλέπω συγκυβέρνηση όσων μνημονιακών κομμάτων μπούνε στη Βουλή».

Η Σία Κοσσιώνη ρώτησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελο Μεϊμαράκη «γιατί καλείτε τον Τσίπρα να συνεργαστεί μαζί σας “ντε και καλά”»;

«Μέχρι να πάμε στις εκλογές ο κ. Τσίπρας θα έχει γίνει αντιμνημονιακός.

Χρειάζονται συνεργασίες, για αυτό και τον καλώ. Αν δεν θέλει, θα τον κρίνουν οι πολίτες. Ο κ. Τσίπρας ισούται με συνεχόμενες εκλογές. Είμαι έτοιμος να πάω και στην Κουμουνδούρου για να συζητήσουμε. Για το καλό της χώρας, να κάνουμε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα με βάση αυτά που μας έφερε ο κ. Τσίπρας», απάντησε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο Μάκης Γιομπαζολιάς ρώτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Είμαι περήφανος που αυτό το debate διεξάγεται στην ΕΡΤ, την οποία έκλεισε σε μία νύχτα το κόμμα του κ. Μεϊμαράκη. Δεν άνοιξε η ΕΡΤ με την προηγούμενη λογική, των μεγάλων αμοιβών. Δεν μπορεί κάποιοι να τηρούν τους νόμους και κάποιοι άλλοι να δανείζονται χωρίς να τους τηρούν. Ζητήσαμε να πληρώσουν τα χρωστούμενα» απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

7ος κύκλος-Οι ελεύθερες τοποθετήσεις των αρχηγών

Ερώτημα στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τον δώσει εξηγήσεις για τους ισχυρισμούς του ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χρέωσε την Ελλάδα με 90 δις και ότι στη συμφωνία με τους εταίρους δεν υπάρχει συζήτηση για την αναδιάρθρωση του Χρέους.

Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταλάβει ότι γνωρίζω οικονομικά. Χρεώσατε την Ελλάδα περίπου 90 δις, ευρώ, ήταν η απάντηση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη στον Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε ότι τα capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών κόστισαν 25 δις στη χώρα, κλείσατε τις τράπεζες για να μας πάτε σε ένα άχρηστο δημοψήφισμα.

Στις 5 Ιουνίου, είπε ο ΑλέξηςΤσίπρας ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει μνημόνιο και σήμερα κατηγορούν εμάς που είμαστε συνεπείς, δήλωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα τα χρεοκοπημένα κόμματα.  Το Ποτάμι δεν χρωστάει πουθενά γιατί δεν άνοιξε σε όλη την Ελλάδα γραφεία ρουσφετιού, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο λαός τα δοκίμασε όλα τα κόμματα, τα τελευταία χρόνια. Πρέπει ο ελληνικός λαός να ξέρει ότι υπάρχει και μία άλλη λύση. Η λύση είναι αυτή που προτείνει το ΚΚΕ, δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Είστε υπόδικος και πρέπει να πάτε στους εισαγγελείς, δήλωσε ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, απευθυνόμενος στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και συμπλήρωσε ότι με αυτή την Νέα Δημοκρατία εμείς δεν πρόκειται να συνεργαστούμε.

Σας καλώ να δεσμευτούμε ότι θα εξασφαλίσουμε  μία κυβέρνηση σταθερή και να καταργήσουμε το μπόνους των 50 εδρών που δεν κατήργησε η κυβέρνηση, επισήμανε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:24