search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:57
MENU CLOSE

Ο Γκασπάρ Νοέ βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για το πορνό και τον έρωτα (Video)

22.09.2015 13:38
Ο Γκασπάρ Νοέ βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για το πορνό και τον έρωτα (Video) - Media

Ο διάσημος σκηνοθέτης βρέθηκε στην Αθήνα, καλεσμένος του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Νύχτες Πρεμιέρας.

 

Έχει γίνει πλέον συνήθεια κάθε νέα ταινία του Γκασπάρ Νοέ να συνοδεύεται είτε από διθυράμβους-από τους ταμένους σινεφίλ- είτε από αποδοκιμασίες-από τους political correct θεατές- αλλά σίγουρα και από πρόκληση. Αδιάφορο πάντως, δεν σε αφήνουν στα σίγουρα.

 Όσο κι αν ο σκηνοθέτης επέμεινε το πρωί της Δευτέρας, καλεσμένος του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, ότι «δεν κάνω ταινίες για να προκαλώ», το έχει κάνει πολλάκις στο σινεμά του. Το κοσμητικό, άλλωστε, που του έχει «κολλήσει» είναι «προβοκάτορας».

Η κορυφαία του στιγμή ήταν πριν από μερικά χρόνια με το «Μη αναστρέψιμος» και τον περίφημο βιασμό της Μόνικα Μπελούτσι. Η προβολή στο Φεστιβάλ των Καννών σόκαρε την αίθουσα, ακούστηκαν πολλά γιουχαϊσματα αλλά και πολλά χειροκροτήματα. Ακόμα διχάζει. Και ακόμα κάνει το στομάχι πολλών γυναικών να σφίγγεται.

Η νέα του ταινία είναι το «Love» που προβλήθηκε επίσης στις Κάνες, μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε ένα αγόρι και δύο κορίτσια. Για τον ίδιο και πολλούς σινεφίλ είναι μια ιστορία αγάπης που έχει πολλές σκηνές σεξ και μάλιστα τρισδιάστατες αφού προβάλλεται και 3-d. Για πολλούς διανομείς ταινιών είναι μια ταινία ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω ή των 16 ή κάτω των 18.

«Στη Γαλλία αποφασίζει το Υπουργείο Πολιτισμού», μας εξήγησε ο σκηνοθέτης «για την κατάλληλότητα των ταινιών. Η «Ζωή της Αντέλ» ήταν κατάλληλη άνω των 12 ετών ενώ το δεύτερο μέρος του «Nymphomaniac» είχε καταλληλότητα «άνω των 16 ετών». Στην αρχή το «Love» πήρε καταλληλότητα «άνω των 16». Έπειτα όμως, ένα μέλος της ακροδεξιάς κατάφερε να πείσει την επιτροπή του Υπουργείου να ανεβάσει το ηλικιακό όριο καταλληλότητας και τώρα η ταινία είναι «κατάλληλη άνω των 18 ετών»».

Κάθε χώρα βέβαια, έχει τον δικό της τρόπο να αντιμετωπίζει τις ερωτικές σκηνές. Στην Ιαπωνία η ταινία θα βγει κάπως… εξωγήινη αφού οι διανομείς αποφάσισαν ότι πρέπει να καλύψουν τα γεννητικά όργανα με κάτι σαν ιπτάμενους δίσκους. «Η Εμμανουέλα», θυμήθηκε γελώντας ο Νοέ «είχε βγει με άνθη στα γεννητικά όργανα. Ενώ στην ταινία μου «Μη αναστρέψιμος» στη σκηνή του βιασμού είχαν βάλει έναν … ήλιο ανάμεσα στα ανοιχτά πόδια της Μόνικα Μπελούτσι».

Ο Γκασπάρ Νοέ συχνά βρίσκεται στη θέση να απολογηθεί για το εάν η ταινία του  είναι πορνό, ένας χαρακτηρισμός που της αποδόθηκε από πολλούς. «Όχι», βροντοφωνάζει ο ίδιος. Και συνεχίζει: «Ο κόσμος γνωρίζει ποιες είναι οι ερωτικές ταινίες και ποιες οι πορνό. Αυτές έχουν στόχο να ερεθίσουν και να κάνουν κάποιον να καταλήξει στον αυνανισμό. Εγώ ήθελα να απεικονίσω το πάθος και αυτό δεν γίνεται χωρίς την σαρκική επαφή. Αυτό άλλωστε, που σου μένει από την ταινία είναι τα φιλιά των πρωταγωνιστών κι όχι οι άλλες πράξεις».

Θυμήθηκε ακόμα για την εποχή που υπήρχε ο ερωτικός κινηματογράφος, τον οποίο πρόλαβε αφού γεννήθηκε την δεκαετία του ’60. «Οι εικόνες ήταν πιο αληθινές τότε. Οι άντρες δεν ήταν γεμάτοι τατουάζ, τα κορίτσια δεν είχαν ψεύτικά βυζιά, το σεξ δεν ήταν τόσο ψυχρό. Σήμερα το μόνο μέρος που μπορείς να βρεις εικόνες με σεξ είναι στις γκαλερί τέχνης. Ο ερωτικός κινηματογράφος έχει εξαφανιστεί».

*Το «Love» θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 22 Οκτωβρίου από την Hollywood Entertainment

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:56