search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:05
MENU CLOSE

Η σελίδα του λοξού

06.03.2011 23:20
oldphotos129915125598.jpg

Ρυπαρώδες και ανερμήνευτο το συναρμολο­γημένο περιεχόμενο των ημερήσιων σκέψεων, μοιάζει με νεφέλωμα καρφιτσωμένο σε πίνακα ανακοινώσεων. Και οι καρφίδες με το μεγάλο κε­φάλι και την αιχμηρή άκρη προσηλώνουν τα μι­κρά χαρτάκια στη βληχρή επιφάνεια του φελλού δημιουργώντας το μελλοντικό αφήγημα.

Ρυπαρώδες και ανερμήνευτο το συναρμολο­γημένο περιεχόμενο των ημερήσιων σκέψεων, μοιάζει με νεφέλωμα καρφιτσωμένο σε πίνακα ανακοινώσεων. Και οι καρφίδες με το μεγάλο κε­φάλι και την αιχμηρή άκρη προσηλώνουν τα μι­κρά χαρτάκια στη βληχρή επιφάνεια του φελλού δημιουργώντας το μελλοντικό αφήγημα.

Και αναζητείται η αφορμή που θα κάνει την αιτία να γίνει αποτέλεσμα της οργής. Και το ακατάληπτον των ενστίκτων δεν αναχαιτίζεται με τη συγκομιδή ρητορικών σχημάτων πολυκαιρισμένου πολιτικού λόγου, μα μήτε με τεχνάσματα ολίγιστης συγκεντρωμένης σκόνης εξυπνακίστικων ρημάτων.

Ο κόσμος φλέγεται κι οι πύρινες γλώσσες, καμπουριασμένες ιδέες, καίνε τα αποκαΐδια του σάπιου σκελετού ενός τρισάθλιου ονείρου που έπλεξαν στις απερίγραπτες αίθουσες των εδρά­νων οι βρομεροί συντάκτες των διαδρομών της ζωής.

Και διαμαρτύρονται οι αθώοι θεσμοί για την παραχάραξη των εννοιών την ώρα που το βαρυπρεπές συνονθύλευμα της σύνθεσης καταρρέει.

Οι φωνές έπαψαν να κρατούν τα προσχήματα και η σκέψη αλλόφρων από τον συνεχή βομβαρ­δισμό της κατευθυντήριας γραμμής συρράπτει πανικόδρομη το ακατανόητο περιεχόμενο. Πα­ράλληλες οι σειρές των καθισμάτων και μονότο­νος ο ήχος των συνθημάτων.

Και οι βίοι ισοδύναμοι ορίζουν το αναμάσημα της ίδιας τροφής.

Η απογοήτευση μονιμοποιήθηκε στις εκφρά­σεις των μορφασμών και οι καπρόσωμοι συντε­λεστές ανακοινώνουν νέα μέτρα εξόντωσης του χαμόγελου.

Ευφυολογήματα εκπορευόμενα με τσαχπινιά και χάρη στο καρφί και στο πέταλο για την ισορροπία των εκφωνημάτων.

Συντάκτες πολυσύλλαβοι καθοδηγούν με μα­εστρία τα λεξήματα και αστέρια υπέρλαμπρα εμ­φανίζονται αλαζονικώς με υψωμένα τα χεράκια.

Ερμηνείες με τον προσωπικό χαρακτήρα της γραφίδας και μια υποσυνείδητη παραποίηση της πραγματικότητας διαφαίνεται συνένοχη στον ορίζοντα.

Και στην από κάτω μεριά της Μεσογείου ξε­σηκώθηκαν αυθορμήτως οι καταπιεσμένοι. Οι Τύραννοι θα αντικατασταθούν με άλλης μορφής και τύπου υπηρέτες των συμφερόντων και οι κα­ταπιεσμένοι θα νιώσουν για λίγο την ψευδαίσθη­ση της ελευθερίας.

Στο επιτραπέζιο παιχνίδι της Λεκάνης οι κοι­λιές κουνιούνται ρυθμικά και δικτάτορες υπάλ­ληλοι εκμυστηρεύονται στην ιστορία την προέ­λευσή τους.

Μολύβια κόκκινα υπογράφουν στις σάρκες των γυμνών και οι κραυγές τους, συνθηματολο­γία πόνου, εξαργυρώνουν τις φρούδες ελπίδες.

Και στα μεγάλα γραφεία φτιάχνονται οι ειδή­σεις της επομένης, ενώ τα χελιδόνια τρομαγμέ­να ψάχνουν την άνοιξη.

Ολιγωρία του συλλογισμού και ξεπετάχτηκαν

οι δαίμονες να μακελέψουν.

Στα ερμητικά βλέμματα, στα κατάκλειστα συμφωνητικά του εφήμερου σιωπηλοί άνθρωποι συμπορεύονται αμήχανοι, με μια λογική να εξυ­πηρετεί τις επιθυμίες τους.

Κι απομένει το ερμηνευόμενο, κατακάθι αποσυντεθειμένο να περικλείει την ουσία.

Και για τη σύνδεση των παραγράφων καθαρά για κλιματικούς λόγους.

Ο Φεβρουάριος επίχωλος εγκατέλειψε τον χειμώνα και ένας Μάρτης συνοφρυωμένος θα προϋπαντήσει την εποχή των ανθέων, τον καθα­ρό ουρανό και τον μεγαλοδύναμο ήλιο.

Στα σημειώματα τα κρυφά κολλυβογράμματα θα φτιάχνουν ανορθόγραφες αγάπες.

Θα έχει και πουλιά, μυρουδιές και σώματα αναστατωμένα. Χελιδόνια στα σύρματα και ζου­ζούνια να φωλιάζουν στις ανοικτές αγκαλιές των λουλουδιών.

Στου πεντάγνωμου μήνα του πολύμορφου, του εαρινού, του πρώτου στις γειτονιές, άσπρες και κόκκινες κλωστές γίνονται βραχιόλια.

Χέρια μικρά περίτεχνα δένουν τα μαρτιάτικα να ξορκίσουν τον φωτοβόλο κι αλλοπρόσαλλο γιο του Υπερίωνα.

Έτσι είναι η εποχή σημειωμένη στα πανάρχαια βιβλία που ξέμειναν στο σκονισμένο ράφι.

Της ξεχασμένης παλιάς γεωγραφίας των πα­ραμυθιών.

 

Μυογράφημα

Το γέλιο έπεσε στο πάτωμα και η ανάκλαση έγινε ηχώ. Έμεινε για λίγο στον αέρα

και μετά ξανά και ξανά.

Πρόσωπο φτιασιδωμένο με χρωστικές ουσίες, μαύρα μάτια, μαύρα φρύδια. Στο μάγουλο μια μεγάλη ελιά να σπάει το ασπρουλιάρικο της βά­σης.

Και τριγύρω κόκκινο πολύ ανακατεμένο με κίτρινο. Πολυχρωμία τερατώδης.

Γαμψή μύτη και προγούλι γεμισμένο με βαμβάκι, να εξέχουν τα χνούδια να κάνουν την αποτρίχωση να χασκογελά. Φτερά στην κεφαλή, πού­πουλα επιμελώς κατανε­μημένα να καλύπτουν τη φαλά­κρα και ύαλοι χοντροί με πλεγ­μένο συρμάτινο σκελετό να ακουμπούν στα μυτερά αυτιά.

Κι από μέσα μάτια γουρ­λωμένα με ροζάκι στο ωχρό να κάνουν τη θωριά πουά και βαθυστόχαστη.

Βαρύς λαιμός κοντός να στηρίζει την κεφάλα, τυ­λιγμένος με προπέλα μελανόχροη, να δίνει και να παίρνει η επισημότητα τη θέση που της αρμόζει.

Το κορμί βαρελάτο με τι­ράντες, να στηρίζεται το κοντοβράκι, και πόδια γυμνά με φλέβες να εξέχουν. Πασίδηλος η ταλαιπωρία των ποδών από την ακατάσχετη βουλιμική διά­θεση.

Ένα υπένδυμα να καλύ­πτει το μέρος που δεν πι­άνει η μελάνη και πατούμενα τεραστίων διαστάσεων με κα­μπυλωτές άκρες.

Μια μεγάλη καπότα να κυλιέται στο πάτωμα, κουδούνια να κρέμονται στις κα­ταλήξεις του ενδύματος και πο­λύς θόρυβος, να ξεσηκώνεται η σκόνη, να γυρίζουν τα βλέμμα­τα, να σταματά η ώρα, να μα­γεύεται το σύμπαν.

Κι από πίσω τα παιδιά με ροκάνες, ρόπαλα, σφυριά να κυνηγούν τον μασκαρά, να κάνουν πανηγύρι.

Να ακούγονται οι φωνές, να βγαίνουν στα μπαλκό­νια οι γριές.

Σταυροκοπήματα πολλά και γέλια δακρυσμένα. Σερπαντίνες, κορδέλες, κομφετί.

Και μια ηχώ άκρως τραγε­λαφική. Την εποχή του τριωδίου

 

Άτεμνο δρόμημα

Παραλληλία!

Υδάτινη και αφ’ υψηλού.

Στέρεη και εκ του χαμηλού.

Και στον χρόνο.

Γέφυρες παραπομπές.

Και ανά διαστήματα.

Μηχανοκίνητα σημειώματα.

Καλλιγραφία στα πλαϊνά.

Θόρυβος, φώτα και καπνός.

Αθυρογλωσσία της ομορφιάς.

Αναίδεια της μεταποίησης.

Στην αιωνιότητα.

Και στη στιγμή.

Στο περίλαμπρο.

Ο ορίζοντας.

Στο περίκλειστο.

Το κατευθυνόμενο.

Στην κόλαση.

Το ξερό.

Στον έρωτα.

Η υγρασία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:05