search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:44
MENU CLOSE

Σε κατάσταση… πολιορκίας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1884
30-09-2015
02.10.2015 03:00
pod_3009_022_cmyk.jpg

«Επικίνδυνη αποστολή» η διαχείριση των προσφύγων

 

Σαν βόμβα σε πυριτιδαποθήκη, με τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. σε ρόλο πυροτεχνουργού σε επικίνδυνη αποστολή, μοιάζει η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. 
 
Η προσωρινή στέγαση των προσφύγων και μεταναστών σε χώρους υποδοχής και φιλοξενίας, όπου θα γίνεται η ταυτοποίησή τους και θα τους χορηγούνται τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. 
 
Μπαίνουμε ήδη στον δεύτερο μήνα του φθινοπώρου, οι καιρικές συνθήκες μέρα με τη μέρα χειροτερεύουν, αλλά το κυριότερο είναι πως όσο δεν βρίσκεται λύση για τη στέγαση των χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι πλέον φτάνουν καθημερινά και στην Αθήνα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, οι αντοχές των κατοίκων της πρωτεύουσας όλο και θα μειώνονται.
 
Ήδη η κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας, η οποία εδώ και έναν μήνα έχει μετατραπεί σε υπαίθριο καταυλισμό και σημείο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και μετανάστες που φθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά, κρίνεται οριακή.
 
Η δυσοσμία, εξαιτίας της απελπιστικής έλλειψης χημικών τουαλετών, είναι ανυπόφορη και πλέον θέτει μείζον ζήτημα σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες ζουν τόσο οι οικογένειες των προσφύγων όσο και οι μόνιμοι κάτοικοι και καταστηματάρχες της περιοχής. 
 
Ήδη, σύμφωνα με τους Γιατρούς του Κόσμου, παρατηρήθηκαν κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε επτά παιδάκια, που μπορεί να αποδίδονται σε μια μορφή εποχικής παιδικής ίωσης, αλλά οι πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης στην πλατεία δεν ευνοούν τη γρήγορη ίασή της. Κάπως έτσι όμως ενισχύεται και η παραπληροφόρηση…
 
Οι νεοναζί
 
Οι κάτοικοι, πάντως, προς το παρόν δείχνουν αξιοσημείωτη ψυχραιμία και αλληλεγγύη στο δράμα των προσφύγων. Όμως προφανώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της κοινωνικής «έκρηξης» όσο δεν βρίσκεται αποτελεσματική λύση, που σίγουρα δεν είναι το «πήγαινε – έλα» με λεωφορεία σε κλειστά γυμναστήρια όποτε βρέχει. 
 
Και φυσικά δεν θα πρέπει να υποτιμούνται οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής! Ο ρατσιστικός και μισαλλόδοξος λόγος τους μπορεί προς το παρόν να μην βρίσκει «πρόσφορο έδαφος» στους κατοίκους της πλατείας Βικτωρίας, όσο όμως οι συνθήκες θα χειροτερεύουν τόσο θα ενισχύεται και η επιρροή τους, καθώς οι αντοχές θα μειώνονται. 
 
Οι περισσότεροι ελπίζουν ότι αυτή τη φορά οι διαβεβαιώσεις της πολιτείας για τη δημιουργία νέων χώρων στέγασης και διαμονής, στα πρότυπα του Ελαιώνα, θα υλοποιηθούν άμεσα. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε και ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος, μιλώντας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού το περασμένο Σαββατοκύριακο, προανήγγειλε τη δημιουργία δύο νέων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στο Λαύριο στην Αττική και στη Σίνδο στη Θεσσαλονίκη.
 
Η πρόταση όμως ήδη συναντά αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.
 
Τόσο ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς όσο και ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης χαρακτήρισαν ακατάλληλους τους χώρους που έχουν προταθεί από την πολιτεία για τη δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών προσωρινής παραμονής και ταυτοποίησης: το παλιό εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο και την περιοχή Μπεϊλίκ, σε έκταση που ανήκε στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο Ωραιόκαστρο.
 
«Η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται πάνω σε αγωγό πετρελαίου του στρατού, με τη δεξαμενή στα 500 μ. απόσταση. Πριν από λίγες ημέρες μετατράπηκε σε λίμνη εξαιτίας ισχυρής καταιγίδας. Το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη διάρκεια του φθινοπώρου και τον χειμώνα. Πρόκειται για μια ατυχέστατη επιλογή χώρου από την πολιτεία, για την οποία ουδέποτε η δημοτική αρχή Ωραιοκάστρου ενημερώθηκε ή ερωτήθηκε από τους αρμόδιους φορείς» υποστήριξε στο «Ποντίκι» ο Α. Γαβότσης.
 
Επιπλέον έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «εφόσον όμως βρεθούμε προ τετελεσμένων, θα σταθούμε αλληλέγγυοι στο δράμα αυτών των ανθρώπων, με τους κατοίκους του δήμου να συμβάλλουν τόσο με εθελοντική εργασία όσο και με την παροχή τροφίμων, ρουχισμού και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προκειμένου να τους εξασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Ευχόμαστε μόνο να μην επιβεβαιωθεί το ‘‘ουδέν μονιμότερον του προσωρινού’’».
 
Κοινή πεποίθηση
 
Προς συζήτηση τίθεται και η πρόσφατη κοινή αναφορά του Μουζάλα και του Πάνου Καμμένου σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο.
 
Αποτελεί κοινή πεποίθηση στην κυβέρνηση ότι το άνοιγμα των ελληνοτουρκικών συνόρων θα μπορούσε να συμβάλει στην αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου από τους πρόσφυγες. Αυτό όμως προϋποθέτει άριστη προετοιμασία και συνεργασία μεταξύ των άμεσα εμπλεκόμενων χωρών. Κάτι εξαιρετικά αβέβαιο για τις κυβερνήσεις Τουρκίας και Βουλγαρίας, με τις οποίες θα κληθεί να συνεργαστεί, σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα. 
 
Το μέγεθος της τραγωδίας αποτυπώνει ο αριθμός των προσφύγων που χάθηκαν στο Αιγαίο από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τους Πρόσφυγες και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
 
Τα θύματα των δουλεμπόρων έχουν φθάσει έως τώρα τα 227 (ανάμεσά τους τουλάχιστον 19 βρέφη και παιδιά) έναντι 73 το 2014.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τις δέκα τελευταίες ημέρες, σε έξι ναυάγια δουλεμπορικών που σημειώθηκαν στο Αιγαίο, περισσότεροι από 100 πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους ή θεωρούνται αγνοούμενοι, ενώ ο συνολικός αριθμός όλων όσοι έχουν περάσει στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια από τις αρχές του χρόνου ανέρχεται σε περίπου 360.000 άτομα!
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:43