search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:31
MENU CLOSE

Γουατεμάλα: Στους 73 οι νεκροί από την κατολίσθηση – Φόβοι για εκατοντάδες θύματα (Σκληρές Photos)

04.10.2015 08:10
Γουατεμάλα: Στους 73 οι νεκροί από την κατολίσθηση - Φόβοι για εκατοντάδες θύματα (Σκληρές Photos) - Media

Σβήνουν οι ελπίδες για την ανάσυρση επιζώντων μετά την τεράστια κατολίσθηση σε μια κοινότητα λίγο έξω από την πρωτεύουσα της Γουατεμάλας η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 73 ανθρώπους, παρότι οι διασώστες συνεχίζουν τις απεγνωσμένες προσπάθειες να βρουν αγνοούμενους στα συντρίμμια.

 

Σβήνουν οι ελπίδες για την ανάσυρση επιζώντων μετά την τεράστια κατολίσθηση σε μια κοινότητα λίγο έξω από την πρωτεύουσα της Γουατεμάλας η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 73 ανθρώπους, παρότι οι διασώστες συνεχίζουν τις απεγνωσμένες προσπάθειες να βρουν αγνοούμενους στα συντρίμμια.

Τουλάχιστον 330 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται μετά την καταστροφή τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στη Σάντα Καταρίνα Πινούλα, νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας.

Μετά από σφοδρές βροχοπτώσεις, τόνοι χώματος και βράχων ισοπέδωσαν και καταπλάκωσαν δεκάδες σπίτια, παγιδεύοντας κατοίκους.

Ο Σέρχιο Καμπάνας, στέλεχος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων CONRED, είπε ότι αμφιβάλλει για το εάν θα βρεθούν άλλοι επιζώντες. «Όμως (…) συνεχίζουμε την έρευνα, ακόμα και για την περίπτωση που σωθεί μόνο ένας άνθρωπος ακόμα», πρόσθεσε.

Κρατώντας φωτογραφίες των οικείων τους σφιχτά στα χέρια, μέλη των οικογενειών των θυμάτων περίμεναν στη σειρά έξω από ένα αυτοσχέδιο νεκροτομείο κοντά στο χώρο όπου σκαπτικά μηχανήματα συνεχίζουν τις έρευνες, για το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν κάποια από τις σορούς.

Σύμφωνα με τις αρχές, έχουν καταμετρηθεί 73 νεκροί, ανάμεσά τους 17 παιδιά—τα τρία ήταν νεογέννητα—και τουλάχιστον 26 τραυματίες.

Περίπου 1.800 στρατιώτες, πυροσβέστες και περίοικοι συμμετέχουν στα σωστικά συνεργεία, σύμφωνα με τον Νταβίντ ντε Λεόν, έναν εκπρόσωπο της CONRED, που επισήμανε ότι μερικά σπίτια θάφτηκαν κάτω από 15 μέτρα χώματος και βράχων.

Κάθε φορά που τα μηχανήματα βγάζουν χώμα, είναι ορατά προσωπικά αντικείμενα των κατοίκων, από βιβλία και παιγνίδια μέχρι χριστουγεννιάτικα στολίδια και στρώματα.

Ένα μηχάνημα ανέσυρε τη σορό ενός μικρού κοριτσιού με εκδορές στα χέρια και στα πόδια, που σύμφωνα με διασώστες προκλήθηκαν κατά την προσπάθειά του να σωθεί. Οι άνθρωποι που παρακολουθούσαν κραύγασαν στον χειριστή του μηχανήματος να σταματήσει για να πάρουν τη σορό του παιδιού.

Η Γκάμπι Ραμίρες, μια 18χρονη που δουλεύει σε μια εταιρεία κούριερ, αναζητεί τον αδελφό της σκάβοντας με ένα φτυάρι στο σπίτι του γείτονα τους, όπου είχε πάει επίσκεψη. Έχει πάψει να ελπίζει ότι θα τον βρει ζωντανό. «Ελπίζω απλά να βρω τη σορό του και να τον θάψω. Δεν μπορώ να τον αφήσω εκεί».

Την Παρασκευή, μέλη των οικογενειών των θυμάτων λάμβαναν ακόμα μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα από ανθρώπους που θάφτηκαν ζωντανοί και ζητούσαν βοήθεια.

Η τραγωδία έπληξε τη Γουατεμάλα έπειτα από μήνες πολιτικής αναταραχής, κι ενώ η χώρα ετοιμάζεται να εκλέξει νέο πρόεδρο μετά την παραίτηση του Ότο Πέρες Μολίνα εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφοράς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:30