search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 14:48
MENU CLOSE

Σκληρό «μπρα ντε φερ» Ρωσίας-ΗΠΑ στη Συρία – Ρωσικοί πύραυλοι πέρασαν «ξυστά» από αμερικανικά αεροσκάφη

08.10.2015 20:31
Σκληρό «μπρα ντε φερ» Ρωσίας-ΗΠΑ στη Συρία - Ρωσικοί πύραυλοι πέρασαν «ξυστά» από αμερικανικά αεροσκάφη - Media

Οξύνεται ο ανταγωνισμός ΗΠΑ – Ρωσίας για τον έλεγχο της Συρίας, με σημείο τριβής το μέλλον του καθεστώτος Άσαντ.

Οξύνεται ο ανταγωνισμός ΗΠΑ – Ρωσίας για τον έλεγχο της Συρίας, με σημείο τριβής το μέλλον του καθεστώτος Άσαντ.

Η Ουάσινγκτον έκανε την Πέμπτη λόγο για κίνδυνο κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης σε «πόλεμο δι’ αντιπροσώπων» στο Συριακό έδαφος, ενώ λίγο έλειψε να σημειωθεί «θερμό» επεισόδιο κατά λάθος, καθώς ρωσικός πύραυλος φέρεται να πέρασε «ξυστά» από ρωσικό μη επανδρωμένο πολεμικό αεροσκάφος.

Αναλυτικά οι εξελίξεις της Πέμπτης:

 

Χερσαία αντεπίθεση του συριακού στρατού

Ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, ενεπλάκη σε σφοδρές μάχες με αντάρτες για τον έλεγχο της κορυφής ενός λόφου, που επιβλέπει την ενδοχώρα της παράκτιας περιοχής στην επαρχία της Λαττάκειας, από όπου κατάγεται ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέφεραν σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αντάρτες.

Οι μάχες είχαν επίκεντρο την περιοχή γύρω από την ορεινή περιοχή Τζουμπ αλ Άχμαρ, η κατάληψη του οποίου θα επιτρέψει στον στρατό να εξαπολύει πιο αποτελεσματικές επιθέσεις εναντίον θέσεων των ανταρτών από τη θέση Γκαμπ Πλέιν που βλέπει, δήλωσε ο Ράμι Άμπντουλ Ραχμάν, ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου.

«Οι μάχες εντείνονται στην γύρω περιοχή της στρατηγικής σημασίας υψώματος Τζουμπ αλ Άχμαρ, με τον στρατό να έχει πραγματοποιήσει με κάποια προώθηση, χωρίς όμως αποφασιστικά κέρδη έως τώρα», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Αμπντουλραχμάν.

Παράλληλα, πηγές των ανταρτών δήλωσαν πως ο στρατός είχε την στήριξη ρωσικών αεροσκαφών στο βομβαρδισμό της πόλης Σάλμα που ελέγχουν οι αντάρτες, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Λαττάκειας και αποτελεί ένα από τα κύρια μέτωπα μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

«Αυτή η περιοχή βομβαρδίζεται καθημερινά, αλλά δεν έχουμε παρατηρήσει αυτή την ένταση στο παρελθόν με βαρείς όλμους και πυροβολικό και βομβαρδισμούς από ρωσικά αεροσκάφη στις θέσεις μας», δήλωσε ο Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χιφνάουι, ένας αντάρτης της μαχητικής οργάνωσης Άχμαρ αλ Σαμ.

Όπως ανέφερε σήμερα μια στρατιωτική πηγή της Συρίας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ο στρατός, από την έναρξη χερσαίων επιθέσεων εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), ανακατέλαβε 8 χωριά βόρεια της επαρχίας Χάμα. Η αναφορά της πηγής ήρθε ως συνέχεια δημοσιευμάτων σε μέσα ενημέρωσης της Συρίας και του Λιβάνου που μετέδωσαν πως ο συριακός στρατός προέλασε έως και 70 χλμ. κατά μήκος του μετώπου στη Χάμα το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με την πηγή, η επιτυχία της επιθετικής επιχείρησης βασίστηκε κυρίως από στοχευμένες αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας σε θέσεις του ΙΚ, που αποδυνάμωσε τις αμυντικές δυνάμεις της οργάνωσης.

 

ΗΠΑ: Ρωσικός πύραυλος συνετρίβη στο Ιράν – Διαψεύδει η Ρωσία

Τέσσερις πύραυλοι Κρουζ που εκτοξεύτηκαν χθες από ρωσικό πολεμικό πλοίο από την Κασπία στοχοθετώντας θέσεις στη Συρία κατέληξαν στο Ιράν, γνωστοποίησαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Τέσσερις ρωσικοί πύραυλοι συνετρίβησαν την Τετάρτη στο Ιράν» ανέφερε ένας αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία που μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Μια αμερικανική κυβερνητική πηγή επισήμανε επιπλέον ότι η Ρωσία εκτοξεύει πυραύλους Κρουζ που περνούν από τον εναέριο χώρο του Ιράν προς τη Συρία για να πλήττει θέσεις των ανταρτών που πολεμούν εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

To υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι «όλοι» οι ρωσικοί πύραυλοι Κρουζ που εκτοξεύθηκαν προς τη Συρία από την Κασπία Θάλασσα έπληξαν τους προκαθορισμένους στόχους τους, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Σε αντίθεση με το (αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο) CNN εμείς δε μιλάμε επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, μετέδωσε το Interfax.

«Δημοσιοποιούμε την εκτόξευση των πυραύλων και τους στόχους που έπληξαν» τόνισε ο ίδιος.

 

“Η Ρωσία σύντομα θα έχει ανθρώπινες απώλειες”

Η Ρωσία θα υποστεί σύντομα ανθρώπινες «απώλειες» στη Συρία, όπου έχει εμπλακεί στρατιωτικά, τασσόμενη στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, προειδοποίησε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Άστον Κάρτερ.

«Αναμένω ότι στις επόμενες ημέρες η Ρωσία θα αρχίσει να έχει (ανθρώπινες) απώλειες» τόνισε ο Κάρτερ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην έδρα του ΝΑΤΟ, που παραχώρησε στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας των 28 κρατών μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ρωσία έχει ενταχθεί σε λάθος στρατόπεδο στη Συρία και προέτρεψε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να ευθυγραμμιστεί με τη στρατηγική των ΗΠΑ στο θέμα της Συρίας, που προτάσσει την αποχώρηση του Άσαντ.

 

Παραλίγο σύγκρουση στον αέρα

Το χειρότερο, σύμφωνα με τον Κάρτερ, είναι ότι η Μόσχα ενήργησε με ανεύθυνο τρόπο εγείροντας κίνδυνο μιας στρατιωτικής εμπλοκής με τα αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος.

«Εκείνοι (οι Ρώσοι) εκτόξευσαν πυραύλους Κρουζ από ένα πολεμικό πλοίο που πλέει στην Κασπία Θάλασσα χωρίς να έχουν προειδοποιήσει έγκαιρα και (οι πύραυλοι) προσέγγισαν σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων ένα από τα μη επανδρωμένα τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη μας» είπε ο Κάρτερ.

«Εξαπέλυσαν μια χερσαία επίθεση μαζί με τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας, υπό το πρόσχημα ότι επεμβαίνουν για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος» κατηγόρησε τη Μόσχα.

«Διαπιστώνουμε μια ολοένα και μεγαλύτερη ερασιτεχνική συμπεριφορά από τις ρωσικές δυνάμεις. Παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο… Εκτόξευσαν πυραύλους από την Κασπία Θάλασσα χωρίς καμία προειδοποίηση» υπογράμμισε ο Κάρτερ μετά το πέρας των συνομιλιών στις Βρυξέλλες.

 

Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι – Λαβρόφ για αποκλιμάκωση της έντασης

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 30 λεπτών που είχε με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο στόχος των ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών στην Συρία δεν είναι οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

«Ο υπουργός εξέφρασε ξανά τις ανησυχίες του ότι η πλειονότητα των στόχων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων δεν σχετίζονται με το ΙΚ», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι, σημειώνοντας πως κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο υπουργών δεν έγινε «συζήτηση για το επιχειρησιακό επίπεδο» της ρωσικής επέμβασης.

Παράλληλα ο Κίρμπι τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων με την Ρωσία στη Συρία, μέσα από την υποστήριξη των δύο δυνάμεων στις αντιμαχόμενες ένοπλες πλευρές στο συριακό έδαφος.

«Όλοι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω σε αυτό το σημείο. Ένας πόλεμος δι’ αντιπροσώπων με την Ρωσία είναι μια εξέλιξη που κανείς δεν θέλει», επισήμανε.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος του Ιράν.

«Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, αλλά πιστεύω ότι αυτό αναδεικνύει ολοένα και περισσότερο την ανάγκη να συγκροτήσουμε τις κατάλληλες διαδικασίες αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων», υπογράμμισε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 14:47