search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:28
MENU CLOSE

Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1890
12-11-2015
15.11.2015 04:00
pod_1211_024_cmyk.jpg

Νέες περικοπές στις συντάξεις. Oι σχεδιασμοί του υπουργείου Εργασίας

 

Από τα 50 στα 67 θα παίρνει κανείς σύνταξη και από τα ψηλά στα χαμηλά οι αποδοχές, αφού έρχονται νέες περικοπές στις συντάξεις με τον νέο προϋπολογισμό, ο οποίος εξαρτάται άμεσα από το ασφαλιστικό… 
 
Έτσι κι αλλιώς το νέο ασφαλιστικό πρέπει να ψηφιστεί στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ αμέσως μετά, και συγκεκριμένα στις αρχές με μέσα Δεκεμβρίου, πρέπει να ψηφιστεί ο νέος προϋπολογισμός, ο πρώτος ουσιαστικά που θα συντάξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με βάση κιόλας το 3ο μνημόνιο.
 
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ήδη συντάσσει με καταληκτική ημερομηνία τις 15 Νοεμβρίου μία τελική ποσοτικοποιημένη πρόταση για μέτρα 750-900 εκατ. ευρώ προκειμένου να κλείσει το πακέτο των 2,2 δισ. ευρώ από τις συντάξεις για την περίοδο 2015-16 που προβλέπει το μνημόνιο και να ανοίξει ο δρόμος για τη μεσοπρόθεσμη εξοικονόμηση 3,2-3,5 δισ. ευρώ μέχρι και το 2018, όπως προβλέπει η έκθεση της Κομισιόν για τις κοινωνικές συνέπειες του μνημονίου στην Ελλάδα. 
 
Στην αρχιτεκτονική πάντως του νέου ασφαλιστικού συστήματος, δεδομένη θεωρείται η περικοπή των συντάξεων εν συνόλω (αθροιστικά κύριων και επικουρικών). Με βάση το μνημόνιο, η κρατική συμμετοχή από το 8% του ΑΕΠ θα πρέπει να πέσει στο 5,5% (το πολύ έως 9,8 δισ. σε επίπεδα 2015), βάσει του οποίου θα αποδίδεται η «εθνική (λεγόμενη) σύνταξη» (επί ενός πληθυσμού 3 εκατ. συνταξιούχων τα επόμενα χρόνια από 2,7 εκατ. το 2015). Αυτό θα είναι η λεγόμενη «εθνική σύνταξη». Ενώ οι ατομικοί λογαριασμοί θα αποδίδουν ό,τι εισπράξει… το (ασφαλιστικό) ταμείο από εισφορές (με τα δεδομένα της ύφεσης, της υψηλής ανεργίας στο 27%, των μειωμένων αποδοχών, της μερικής ή διαλείπουσας εργασία και του δημογραφικού). Θα είναι δηλαδή μια μεταβλητή που θα οδηγεί σε μικρές και αβέβαιες συνταξιοδοτικές αποδοχές στο μέλλον. 
 
Έτσι, στους σχεδιασμούς του υπ. Εργασίας εξετάζονται μέτρα όπως:
 
◆ Η περικοπή κατά 5% των επικουρικών συντάξεων με την επιβολή μίας κατώτατης επικουρικής σύνταξης 100 ευρώ και μίας ανώτατης 350 ευρώ.
◆ Η επιβολή ρήτρας ανάπτυξης στη νέα Εθνική Σύνταξη των 390 ευρώ, με βάση την οποία «αυτόματα» θα αυξάνεται η σύνταξη όταν αυξάνεται το ΑΕΠ, ενώ θα μειώνεται η σύνταξη όταν μειώνεται το ΑΕΠ.
◆ Η επιβολή ρήτρας ηλικίας, η οποία θα φέρει μειώσεις στις συντάξεις όσων συνταξιούχων βγήκαν πριν από τα 67 στη σύνταξη.
◆ Η αύξηση των ασφαλίστρων στον ΟΓΑ ή ακόμα και στον ΟΑΕΕ.
◆ Η μείωση κατά 8% των εφάπαξ του Δημοσίου.
◆ Η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 0,5%-1%.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15