search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:38
MENU CLOSE

Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό «καλωσορίζει» τον Έλληνα πρωθυπουργό

13.11.2015 17:42
Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό «καλωσορίζει» τον Έλληνα πρωθυπουργό - Media

Λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αγκυρα, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού θεώρησε σκόπιμο να αναρτήσει πολυσέλιδο εμπεριστατωμένο κείμενο για την «στρατηγική» του για την προάσπιση των τουρκικών συμφερόντων (και) στο Αιγαίο

 

Λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αγκυρα, στην επίσημη ιστοσελίδα της  Τουρκικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων (Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı)  το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού θεώρησε σκόπιμο να αναρτήσει πολυσέλιδο εμπεριστατωμένο κείμενο για την «στρατηγική» του για την προάσπιση των τουρκικών συμφερόντων (και) στο Αιγαίο.

Σε εισαγωγικό κείμενο του Τούρκου Αρχηγού ΓΕΝ Ναυάρχου Bülent BOSTANOĞLU συνοψίζεται ως εξής  η Στρατηγική του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (Türk Deniz Kuvvetleri Stratejisi).

•           Εκμετάλλευση της σημαντικής  γεωστρατηγικής θέση της Τουρκίας η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Αφρικής και της Ασίας

•           Αμφισβήτηση των Συνθηκών καθώς όπως λέει εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα στο Αιγαίο από την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των δικαιωμάτων της Τουρκίας, παρά την εποικοδομητική της στάση.

•           Επισήμανση του τουρκικού ενδιαφέροντος για την επαναφορά της ισορροπίας στης Μαύρη θάλασσα η οποία κατά την Τουρκία διαταράχτηκε εξ αιτίας της κρίσης της Ουκρανίας με ευθύνη της Ρωσίας.

•           Δέσμευση  του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, του Αιγαίου και της Μεσογείου με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές όπου υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Στο εμπεριστατωμένο τουρκικό κείμενο που δημοσιοποιήθηκε από… σύμπτωση λίγο πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, εκτός από την «έκρηξη μεγαλείου» για τις δυνατότητες του τουρκικού ναυτικού επαναλαμβάνονται οι γνωστές τουρκικές θέσεις, κάποιες από τις οποίες μάλιστα αποτυπώνονται και σε χάρτες στους οποίους αμφισβητείται το δικαίωμα σε ΑΟΖ ελληνικών νησιών (πχ Καστελόριζο).

Πέραν αυτών των γνωστών ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που κορυφαίος παράγοντας του τουρκικού κράτους- όπως είναι ο Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού προβάλει το επιχείρημα ότι  τα προβλήματα στο Αιγαίο οφείλονται στην εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:34