search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:37
MENU CLOSE

Το πιο αντιμουσουλμανικό μέρος στην Ευρώπη

14.12.2015 17:33
Το πιο αντιμουσουλμανικό μέρος στην Ευρώπη - Media

Στην Silicon Valley της Γερμανίας επιβάλλεται η κουλτούρα του bullying προς καθετί ξένο, σοκάροντας Μέρκελ κι Ευρωπαίους ηγέτες 

Το 2015 ήταν η χρονιά που η Γερμανία είχε, αρχικά, την ευκαιρία να προβληθεί ως η πλέον φιλόξενη και ανοιχτή κοινωνία της Ευρώπης. Οι εικόνες των Γερμανών να υποδέχονται με γλυκά και λουλούδια τα πλήθη των προσφύγων στον σταθμό του Μονάχου έκαναν τον γύρο του κόσμου και έστειλαν ρίγη συγκίνησης στον γερμανικό λαό που συνήθως χαρακτηρίζεται από τους υπόλοιπους ως ψυχρός.

Η Willkomenskultur (κουλτούρα του καλωσορίσματος), όμως, άρχισε να ξεφουσκώνει καθώς η κοινή γνώμη έκανε στροφή 180 μοιρών όσο περνούσε ο καιρός κι έσφιγγαν τα γάλατα.

Πουθενά αλλού στην Γερμανία δεν παρατηρείται τέτοια εχθρικότητα απ’ ό,τι στην Σαξονία. Τόσο που το συγκεκριμένο κρατίδιο των 4 εκατ. κατοίκων εξελίσσεται στο πιο αντιμουσουλμανικό μέρος στην Ευρώπη.

Τις εποχές του Σιδηρούν Παραπετάσματος οι Σάξονες διψούσαν για ανοιχτή κοινωνία. Έγιναν οι πρώτοι Ανατολικογερμανοί που βγήκαν στους δρόμους το 1989 φωνάζοντας Wir sind das Volk (Εμείς είμαστε ο λαός) και μέσα στους επόμενους μήνες οι διαμαρτυρίες που άρχισαν από την Σαξονία εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη την χώρα και κατέληξαν στο γκρέμισμα του Τείχους.

Σήμερα οι Σάξονες βγαίνουν ξανά στους δρόμους, όμως αυτή τη φορά υπέρ της κλειστής κοινωνίας. Τους προηγούμενος μήνες το ξενοφοβικό κίνημα Pegida οργάνωνε διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Σαξονίας, την Δρέσδη, κάθε Δευτέρα, προσελκύοντας δεκάδες χιλιάδες πολίτες.  

  • Μόλις το 0.1% του πληθυσμού της Σαξονίας είναι μουσουλμάνοι, ποσοστό που διαρκώς μειώνεται.
  • Ο μέσος όρος των μουσουλμάνων στην Γερμανία αγγίζει το 5%, με αυξητικές τάσεις πια.

Τα τελευταία γεγονότα στο Παρίσι έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Γενικότερα οι ξένοι… σπανίζουν όλο και περισσότερο στην αφιλόξενη Σαξονία. Παρά ταύτα, οι κάτοικοι διαδηλώνουν κατά των ξένων φωνάζοντας πάλι Wir sind das Volk, αυτή την φορά με μια απειλητική εθνικιστική χροιά, σε πλήρη αντίθεση με το 1989.

Πολλοί δεν αρκούνται στην προφορική διαμαρτυρία. Την ώρα που σε άλλα μέρη της Γερμανίας οι κάτοικοι υποδέχονταν Άραβες κι Αφρικανούς, στη Δρέσδη νεοναζί εξαπέλυαν επιθέσεις σε κέντρα αιτούντων άσυλο.

Στην πόλη του Χαιντενάου οι επί 48ωρο οδομαχίες ξενοφοβικών διαδηλωτών με την αστυνομία εξέπληξαν και ανησύχησαν την γερμανική κοινή γνώμη, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι εικόνες ήταν τόσο άγριες που οι Γερμανοί πολιτικοί άρχισαν ο ένας μετά τον άλλο, ακόμη και η καγκελάριος Μέρκελ, να επισκέπτονται την πόλη σα να επρόκειτο για σκηνικό φυσικής καταστροφής. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αποκάλεσε τους διαδηλωτές «όχλο» κι αυτοί άρχισαν να ουρλιάζουν εναντίον του «εμείς είμαστε ο όχλος».

Στην γερμανική κοινωνία αρχίζει πλέον να παγιώνεται το στερεότυπο ότι οι πρώην Ανατολικογερμανοί, ειδικά στην Σαξονία, είναι πιο ξενοφοβικοί από τους υπόλοιπους. Και πράγματι, η βία είναι πολύ πιο συνηθισμένη στα ανατολικά παρά οπουδήποτε αλλού στην Γερμανία.

  • Την προηγούμενη χρονιά σχεδόν οι μισές από όλες τις ρατσιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην χώρα έλαβαν μέρος στο ανατολικό κομμάτι κι ας έχει μόνο το 17% του πληθυσμού της Γερμανίας, κι ας “υποδέχεται”, τρόπος του λέγειν, μόνο το 16% των προσφύγων.
  • Από τις εκατοντάδες επιθέσεις σε πρόσφυγες που έγιναν το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, το 60% έλαβε χώρα στα ανατολικά, κυρίως στην Σαξονία. Η κατάσταση έχει σαφώς επιδεινωθεί στο δεύτερο εξάμηνο.

Μια ματιά στην κατανομή των ψήφων είναι χαρακτηριστική. Το νεοναζιστικό NPD, το οποίο οι κυβερνήσεις των κρατιδίων προσπαθούν να απαγορέψουν, πήρε μόλις 1% στην γερμανική επικράτεια στις Ευρωεκλογές του 2014. Στην Σαξονία, όμως, θριάμβευσε, συγκεντρώνοντας ως και 10% σε κάποιες πόλεις. Το AfD, το άλλο ξενοφοβικό κι αντιευρωπαϊκό αλλά λιγότερο ακραίο κόμμα, αυξάνει κι αυτό τα ποσοστά του στην Σαξονία.

Μια βαθύτερη ανάλυση καταδεικνύει ότι ο κόσμος εκεί συνεχίζει σε μεγάλο ποσοστό να αισθάνεται αποξενωμένος σε σχέση με την υπόλοιπη Γερμανία, παρά τις αρχικές προσδοκίες μετά την πτώση του Τείχους. Η κατά κεφαλήν παραγωγικότητα στο κρατίδιο παραμένει στο 76% του μέσου όρου της δυτικής πλευράς και αναμένεται να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα για την επόμενη 25ετία.

Από την άλλη, η Σαξονία θεωρείται πως έχει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα σε ολόκληρη την Γερμανία. Το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης συγκαταλέγεται στα κορυφαία της χώρας. Δρέσδη και Λειψία προσπαθούν να αναδειχτούν ως η Silicon Valley της Γερμανίας.

Όμως, οι ξένοι επαγγελματίες κι επιστήμονες είναι συνήθως διστακτικοί στο να μετοικήσουν στην Σαξονία λόγω της αφιλόξενης φήμης της. Πολλοί Σάξονες συνεχίζουν να θεωρούν τους ξένους, μαζί με την επανένωση και την παγκοσμιοποίηση, ως απειλές στον τρόπο ζωής τους.

Λόγω του προσφυγικού κύματος, πολλοί μουσουλμάνοι και άλλοι αλλοδαποί καταφθάνουν, αναγκαστικά, και στην Σαξονία, σε αριθμούς που το κρατίδιο δεν έχει ξαναδεί. Ελάχιστοι κάτοικοι προσφέρουν βοήθεια. Αποτελούν μάλλον την εξαίρεση.

Χαρακτηριστικό της τοπικής νοοτροπίας; Την δεκαετία του ’90 στην Πίρνα της Σαξονίας, μιας μικρής “κλειστής” πόλης με 37.000 κατοίκους, κάποιος έκανε το… λάθος να ανοίξει το πρώτο μαγαζί με τούρκικο κεμπάπ. Η αντίδραση των ντόπιων ακαριαία. Φόρεσαν μπλουζάκια που εξυμνούσαν τα γερμανικά… λουκάνικα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33