search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:28
MENU CLOSE

ISIS εναντίον Ταλιμπάν: Ο άγνωστος πόλεμος στους κόλπους των εξτρεμιστών και η «μάχη» για την Κεντρική Ασία

29.12.2015 14:59
ISIS εναντίον Ταλιμπάν: Ο άγνωστος πόλεμος στους κόλπους των εξτρεμιστών και η «μάχη» για την Κεντρική Ασία - Media

Σε ρήξη και ευθεία σύγκρουση με τους Ταλιμπάν έχουν έρθει οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Σε ρήξη και ευθεία σύγκρουση με τους Ταλιμπάν έχουν έρθει οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τον Nicholas Haysom, πρώην ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, ο οποίος μίλησε στο Ria Novosti και τον οποίον επικαλείται το Russia Today, «κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών έχουν καταγραφεί συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών σε σειρά πόλεων του Αφγανιστάν.

Εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο οι δύο ομάδες έχουν έρθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση, σημείωσε ότι οι βλέψεις των Ταλιμπάν περιορίζονται στην επικράτεια του Αφγανιστάν, στην οποία θέλουν να εδραιώσουν ένα Ισλαμικό Χαλιφάτο, ενώ από την άλλη πλευρά το Ισλαμικό Κράτος προωθεί μια «διεθνή τζιχαντιστική ατζέντα». Έτσι οι ένοπλοι του Ισλαμικού Κράτους απαιτούν υπακοή στον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι ενώ οι Ταλιμπάν στον Αχτάρ Μοχάμεντ Μανσούρ.

Οι τριβές μεταξύ των δύο πλευρών έφτασαν σε ανοιχτή ρήξη στις αρχές του 2015, όταν το Ισλαμικό Κράτος επεδίωξε να ελέγξει μια περιοχή του Αφγανιστάν, που στο εξής θα υπαγόταν στο ISIL.

Σύμφωνα με τον διοικητή των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, το Ισλαμικό Κράτος συγκρούστηκε με τους Ταλιμπάν για τον έλεγχο των συνόρων μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Πλέον πολλές επαρχίες στην περιοχή βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Οι σχέσεις «μίσους και πάθους» μεταξύ των εξτρεμιστικών οργανώσεων είναι πλέον ιδιαίτερα πολύπλοκες. Τον Νοέμβριο του 2014 η Jundallah, μια τρομοκρατική οργάνωση που σχετίζεται με τους Ταλιμπάν του Πακιστάν, προχώρησε σε συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος. Ωστόσο το 2015 οι Ταλιμπάν του Πακιστάν αποκήρυξαν το Ισλαμικό Κράτος, χαρακτηρίζοντάς το «αντιισλαμικό» λόγω των μεθόδων του, επικρίνοντας παράλληλα την ηγεσία του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγντάντι.

Τον Οκτώβριο η Ρωσία, που πρόσφατα παραδέχτηκε ότι έχει διαύλους επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν, κάτι που οι τελευταίοι αρνήθηκαν, προειδοποίησε ότι αν η τρομοκρατική οργάνωση του Αφγανιστάν συμμαχήσει με το Ισλαμικό Κράτος υπάρχει κίνδυνος εισβολής στην κεντρική Ασία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:27