search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:30
MENU CLOSE

Οι 21 διαφορές Βόρειας και Νότιας Κορέας – Η σύγκριση δυο διαφορετικών κόσμων

08.01.2016 15:10
Οι 21 διαφορές Βόρειας και Νότιας Κορέας - Η σύγκριση δυο διαφορετικών κόσμων - Media

Όλοι οι δείκτες για τα κοινωνικά χαρακτηριστικά, πόσες θερμίδες καταναλώνουν, τις υποδομές, το περιβάλλον, την οικονομία, την βιομηχανία, την τεχνολογία και τον στρατό

 

Η παγκόσμια κοινή γνώμη στράφηκε για πολλοστή φορά στην Β. Κορέα, μετά τον ισχυρισμό της για την πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου. Η είδηση προκάλεσε νευρικότητα πρώτα απ’ όλους στους Νοτιοκορεάτες που, ως γνωστόν, σήμερα έθεσαν ξανά σε λειτουργία τα μεγάφωνα στα σύνορα με μετάδοση προπαγανδιστικών μηνυμάτων εναντίον της Πιονγιάνγκ, μια τακτική που χρονολογούνταν από τον πόλεμο της Κορέας.

Πέρα από τις αλλοπρόσαλλες τηλεοπτικές απειλές και τις ανατριχιαστικές δοκιμές πυρηνικών, οι έγκυρες πληροφορίες για την ζωή και τις συνθήκες μέσα στην Β. Κορέα είναι δυσεύρετες. Συχνότατα δεν επιτρέπεται σε διεθνείς οργανισμούς να διεξάγουν επιτόπιες έρευνες σε διαφόρους τομείς.

Σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), σε πολλές περιοχές της Β. Κορέας η πείνα παραμένει πρόβλημα. Τα στοιχεία του FAO δείχνουν ότι ο κόσμος στην Β. Κορέα καταναλώνει κατά μ.ο. λίγο παραπάνω από τις μισές θερμίδες απ’ ό,τι οι κάτοικοι της Νοτίου Κορέας.

Τέτοια ευρήματα ερμηνεύουν και κάποιες επικοινωνιακές κινήσεις του καθεστώτος της Πιονγιανγκ που σκοπό έχουν να μετριάσουν τις εντυπώσεις. Για παράδειγμα, μέσα στο 2015 επετράπη στον κόσμο να κρατά για δική του κατανάλωση ένα ελάχιστο ποσοστό της σοδειάς που καλλιεργεί, με την πρoϋπόθεση ότι υπάρχει περίσσευμα. Μέχρι πρόσφατα οποιοδήποτε πλεόνασμα πήγαινε κατευθείαν στο κράτος. Για τα δεδομένα της Β. Κορέας, αυτό αποτελεί ανακούφιση.

Οι εργαζόμενοι με μισθούς 1 δολαρίου τον μήνα (σύμφωνα με το πρόσφατο βιβλίο North Korea Confidential των James Pearson και Daniel Tudor) μπορούν να κερδίσουν λίγα οφέλη παραπάνω στον ελεύθερο χρόνο τους.

Πάντως, πολλοί αξιωματούχοι που αισθάνονται ότι κινδυνεύουν να χάσουν την επιρροή και την προνομιούχο πρόσβαση στην τροφή, προσπαθούν να ακυρώσουν τα σχέδια γι’ αυτήν την ελάχιστη χαλάρωση στο περίσσευμα της καλλιέργειας των αγροτικών οικογενειών. Οι ανησυχίες τους προέρχονται κυρίως από το γεγονός ότι έχει αρχίσει να μπαίνει λαθραία στην χώρα περισσότερη πληροφόρηση από τον έξω κόσμο. Περισσότερη κι από αυτή που προσέφεραν οι κατά καιρούς σποραδικές ρίψεις φυλλαδίων από τους Νότιους γείτονες.

Βορειοκορεάτες που κατορθώνουν να αυτομολήσουν στην Ν. Κορέα μιλάνε για άρθρα, στοιχεία και πληροφόρηση που μπαίνουν στη χώρα με την μορφή USB και DVDs, κάτι που γιγαντώνει το χάσμα ανάμεσα στην ρητορική του καθεστώτος και την πραγματικότητα. Λένε ακόμη ότι υπάρχουν αρκετοί, κυρίως νεαροί Βορειοκορεάτες που ζουν στην πρωτεύουσα, οι οποίοι όταν βρίσκονται σε στενό οικογενειακό κύκλο δεν φοβούνται να κριτικάρουν ανοιχτά την δυναστεία των Κιμ.

Παρά το ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του ΑΕΠ της Β. Κορέας πηγαίνει σε πυρηνικά προγράμματα και στρατιωτικούς εξοπλισμούς και παρά τις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλει η διεθνής κοινότητα λόγω κυρίως αυτών των προγραμμάτων, το καθεστώς που κυβερνά την χώρα όχι μόνο δεν εγκαταλείπει αλλά εντείνει την εμμονή με τα πυρηνικά.

Είναι άκρως διαφωτιστική και δυσεύρετη μια σύγκριση σε όλους τους τομείς, της πραγματικότητας στην Βόρεια και στην Νότια Κορέα.

Τα παρακάτω επίσημα στοιχεία προέρχονται από τους φορείς: Ηνωμένα Έθνη, FAO, UNESCO, Bank of Korea, SIPRI, IISS, Thomson Reuters, Orascom, Global Carbon Project, Statistics Korea κ.α.

Αφορούν στις χρονιές 2013 – 2015, αναλόγως ποια ήταν η πιο πρόσφατη χρονιά όπου στάθηκε δυνατό να γίνει η συλλογή έγκυρων στοιχείων (για την πλευρά της Β. Κορέας):

 

ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Πληθυσμός (έτος 2014)

Β. Κορέα 25 εκατ.

Ν.  Κορέα 49.5 εκατ.

Πολιτικοί κρατούμενοι

Β. Κορέα 120.000

Ν. Κορέα 700

Προσδόκιμο ζωής

Β.  Κορέα 70 έτη

Ν.  Κορέα 81 έτη

Μέσο ύψος (παιδιού 5 ετών, αγόρι)

Β. Κορέα 103.6 εκ.

Ν. Κορέα 112.9 εκ.

Θερμίδες διαθέσιμες ανά άτομο και ανά ημέρα

Β. Κορέα 2.100

Ν. Κορέα 3.300

Ποσοστό γονιμότητας

Β. Κορέα 2.0

Ν. Κορέα 1.19

Μέση ηλικία (στοιχεία 2015)

Β. Κορέα 34 έτη

Ν.  Κορέα 41 έτη

 

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έκταση (σε τετραγωνικά χλμ.)

Β. Κορέα 120.500

Ν. Κορέα 100.200

Οδικό δίκτυο (σε χιλιάδες χλμ.)

Β. Κορέα ασφαλτοστρωμένο 0.7/μη ασφαλτοστρωμένο 24.8

Ν. Κορέα ασφαλτοστρωμένο 83.2/μη ασφαλτοστρωμένο 21.7

Σιδηροδρομικό δίκτυο (σε χιλιάδες χλμ.)

Β. Κορέα 5.2

Ν. Κορέα 3.4

Εκκλησίες (στοιχεία 2015)

Β. Κορέα 4

Ν. Κορέα 58.793

Ουρανοξύστες (ύψος άνω των 140 μέτρων, στοιχεία 2015)

Β. Κορέα 3

Ν. Κορέα 209

Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (στοιχεία 2015)

Β. Κορέα 2

Ν. Κορέα 11

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΕΠ σε δολάρια (στοιχεία 2013)

Β. Κορέα 30.7 δισ.

Ν.  Κορέα 1,3 τρισ.

Ακαθάριστο εθνικό εισόδημα ανά άτομο (στοιχεία 2013)

Β. Κορέα 1.200 δολάρια

Ν. Κορέα 26.200 δολάρια

 

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Συνολικό εμπόριο (σε αγαθά, στοιχεία 2013)

Β. Κορέα 7.3 δισ. δολάρια

Ν. Κορέα 1,07 τρισ. δολάρια

Παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος (στοιχεία 2013)

Β. Κορέα 5.5 εκατ. τόνοι

Ν.  Κορέα 0.7 εκατ. τόνοι

Κινητή τηλεφωνία (στοιχεία 2014)

Β. Κορέα 2.4 εκατ. συνδρομές

Ν. Κορέα 54.7 εκατ. συνδρομές

Εκπομπές CO (στοιχεία 2013)

Β. Κορέα 77 εκατ. τόνοι

Ν. Κορέα 616 εκατ. τόνοι

 

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Ένοπλες δυνάμεις (στοιχεία 2015)

Β. Κορέα 1.19 εκατ.

Ν. Κορέα 650.000

Πυρηνικές κεφαλές (εκτίμηση 2014)

Β.  Κορέα 6-8

Ν. Κορέα 0

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:28