search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:13
MENU CLOSE

Μπλόκα αγροτών σε όλη χώρα (Photos) – Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

20.01.2016 12:30
Μπλόκα αγροτών σε όλη χώρα (Photos) – Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου  - Media
Κλιμακώνουν από σήμερα τις κινητοποιήσεις τους γεωργοί και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αντιδρούν στα προωθούμενα μέτρα στο φορολογικό και ασφαλιστικό, με μπλόκα σε κομβικά σημεία της εθνικής και Εγνατίας οδού και ισχυρή παρουσία σε λιμάνια και τελωνεία.

 

Κλιμακώνουν από σήμερα τις κινητοποιήσεις τους γεωργοί και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αντιδρούν στα προωθούμενα μέτρα στο φορολογικό και ασφαλιστικό, με μπλόκα σε κομβικά σημεία της εθνικής και Εγνατίας οδού και ισχυρή παρουσία σε λιμάνια και τελωνεία.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε σύσκεψη εργασίας για το θέμα και έλαβαν μέρος ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Όλγα Γεροβασίλη  και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται σε αλλαγές επί της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για τους νέους αγρότες, ενώ έχει τεθεί και θέμα φορολογικών ελαφρύνσεων.

Θεσσαλία

Εκατοντάδες τρακτέρ Λαρισαίων αγροτών έφτασαμ στα Τέμπη, υπό την άμεση επίβλεψη της Αστυνομίας. Σύμφωνα πάντως με τους συντονιστές της μεγάλης εξόδου για το μπλόκο των Τεμπών, θα χρειαστούν ώρες προκειμένου να διευθετηθεί η τοποθέτηση εκατέρωθεν του οδοστρώματος των γεωργικών μηχανημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Αστυνομίας από τις 12 το μεσημέρι έχει διακοπεί η κυκλοφορία επί της ΠΑΘΕ από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι και την διασταύρωση με το Στόμιο, προκειμένου ακριβώς να μπορέσουν τα εκατοντάδες τρακτέρ χωρίς προβλήματα να φθάσουν στα Τέμπη. Η κυκλοφορία διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές που έχει προτείνει η αστυνομία και η κυκλοφορία θα επανέλθει επί της ΠΑΘΕ μόνον όταν θα έχουν όλα τα τρακτέρ τακτοποιηθεί.

Αύριο, εξάλλου, αναμένεται και έξοδος των τρακτέρ στον κόμβο Νίκαιας υπό τον συντονισμό των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, με αγρότες από την Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

Θεσσαλονίκη

Λίγο πριν από τις 5.00 το απόγευμα αποχώρησαν από το κέντρο της Θεσσαλονίκης αγρότες και κτηνοτρόφοι του δήμου Δέλτα, οι οποίοι από νωρίς το πρωί παρέταξαν τα 500 τρακτέρ και αγροτικά τους οχήματα στην είσοδο του λιμανιού της πόλης.

Η παρουσία τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν συμβολικής σημασίας και είχε ως στόχο να ενδυναμώσει και την κινητοποίηση των αλιέων του Νομού, οι οποίοι από νωρίς το είχαν έρθει με τα καΐκια τους στο Θερμαϊκό Κόλπο.

Από την πλευρά τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του δήμου Δέλτα κατευθύνθηκαν στα διόδια Μαλγάρων, όπου θα στήσουν το μπλόκο τους, το οποίο θα διατηρήσουν για «όσο απαιτηθεί και κριθεί αναγκαίο», όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Χαλάστρας, Αχιλλέας Καμπούρης.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Καμανάς, επίσης από τη Χαλάστρα απηύθυνε κάλεσμα μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ στους συναδέλφους του, προτρέποντάς τους να ενισχύσουν τα μπλόκα και σημειώνοντας ότι «ο αγώνας είναι κοινός και μας αφορά όλους, είτε είμαστε μεγάλοι είτε μικρότεροι».

Στο μεταξύ, ύστερα από την αποχώρηση των αγροτών και κτηνοτρόφων του δήμου Δέλτα, οι αλιείς στη συνέλευσή τους αποφάσισαν να αποχωρήσουν και αυτοί με τη σειρά τους από το Θερμαϊκό Κόλπο, ανανεώνοντας ωστόσο το ραντεβού τους με τη Θεσσαλονίκη στις 28 Ιανουαρίου, ημερομηνία έναρξης της Agrotica.

Στερεά Ελλάδα

Σε στάση αναμονής με προσυγκεντρώσεις και προσπάθεια μαζικοποίησης των μπλόκων κινούνται οι αγρότες και στη Βοιωτία και στη Φθιώτιδα Στόχος τους είναι να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μπλόκο στην περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας στο 110 χιλ. της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. Στη Φθιώτιδα στο 210 χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας έχουν παραταχθεί περίπου 50 τρακτέρ από την αρχή της βδομάδας. Επίσης, κεντρικός στόχος είναι  να δημιουργήσουν ένα μεγάλο μπλοκ με αγροτικά μηχανήματα στην περιοχή της Ανθήλης. Τρακτέρ από τα χωριά του Δομοκού αναμένεται να συγκεντρωθούν στο 43ο χιλ. της επαρχιακής οδού Λαμίας-Δομοκού-Καρδίτσας.

Πελοπόννησος

Σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου έχουν συγκεντρωθεί αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας, οι οποίοι έχουν παρατάξει στην άκρη του δρόμου τρακτέρ, χωρίς, όμως, να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Συγκεκριμένα, αγρότες της Αχαΐας έχουν παρατάξει τρακτέρ στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, ενώ αγρότες της Ηλείας τους κόμβους Μαραθιάς και Κουρτεσίου.

Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες του νομού έχουν παρατάξει τρακτέρ στις περιοχές Αγγελόκαστρο, Νεοχώρι, Γουριά και Κατοχή. Επίσης, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να παρατάξουν τρακτέρ αύριο, στις 12:00, στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου της Ερμίτσας κοντά στο Αγρίνιο, έπειτα από κάλεσμα που απηύθυναν η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων το νομού και αγροτικοί σύλλογοι.

Ήπειρος

Άνοιξαν τα μπλόκα στο Κομπότι της Άρτας και στο κέντρο των Ιωαννίνων που έστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι το πρωί κατέβηκαν με τα τρακτέρ στους δρόμους.

Στα Ιωάννινα θα επιστρέψουν χωρίς τα γεωργικά μηχανήματα στις 6:00, στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν φορείς και οργανώσεις ενάντια στο ασφαλιστικό. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας διοοργανώνει συλλαλητήριο για το ερχόμενο Σάββατο το πρωί, 23 Ιανουαρίου, στο κέντρο της πόλης.

Επίσης, οι αγροτικοί σύλλογοι στη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για τις επόμενες ημέρες.

Κρήτη

Ένταση δημιουργήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας των αγροτών στο Ηράκλειο, ο οποίοι κατάλαβαν συμβολικά το περιφερειακό κατάστημα του ΟΓΑ.

Την ώρα που εκπρόσωποι των αγροτών επέδιδαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στα γραφεία της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, κάποιοι από τους διαμαρτυρόμενους αγρότες πέταξαν αυγά και ντομάτες στην είσοδο των γραφείων, χωρίς ωστόσο το θέμα να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις χάρη στη παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Ένταση στην Κομοτηνή 

Το σχέδιο νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς παρουσίασε σε ευρεία σύσκεψη στην Κομοτηνή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος για τον ίδιο λόγο θα επισκεφθεί επίσης την Καβάλα και την Ξάνθη. 

Στο κτίριο της πρώην νομαρχίας Ροδόπης βρίσκονταν συγκεντρωμένοι αγρότες οι οποίοι νωρίτερα επιχείρησαν να εισέλθουν στο χώρο και απωθήθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ που έκαναν χρήση δακρυγόνων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:11