search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:53
MENU CLOSE

Όπισθεν ολοταχώς ο Κατρούγκαλος στους ελευθέρους επαγγελματίες (αναλυτικοί πίνακες)

08.02.2016 14:38
Όπισθεν ολοταχώς ο Κατρούγκαλος στους ελευθέρους επαγγελματίες (αναλυτικοί πίνακες) - Media
Όπισθεν έβαλε ο Κατρούγκαλος στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών…

 

Όπισθεν έβαλε ο Κατρούγκαλος στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών…  Κατέθεσε βελτιωμένη πρόταση για τη μεταβατική περίοδο τριών ετών κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας στους κλάδους των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών που απέρριψαν τη συνέχιση του διαλόγου προσανατολιζόμενοι σε νέες κινητοποιήσεις.

Οι εκπτώσεις που προτείνει έχουν ημερομηνία λήξεως επί των ποσοστών που προτείνονται στο νομοσχέδιο (20% για την κύρια ασφάλιση, 7,5% για την επικουρική και 6,95% για τον κλάδο υγείας) θα ξεκινά από το 50% για τους έχοντες εισόδημα έως 10.000 ευρώ και θα μειώνεται κατά 1% για κάθε 1000 ευρώ εισοδήματος. Δηλαδή, στα 20.000 ευρώ εισόδημα, η έκπτωση θα είναι 40%, στα 30.000 ευρώ εισόδημα θα είναι 30%, στα 40.000 ευρώ εισόδημα η έκπτωση θα είναι 20%, στα 50.000 ευρώ εισόδημα θα είναι 10% ενώ δεν θα υπάρχει καμία έκπτωση για αυτούς που δηλώνουν εισοδήματα από 60.000 ευρώ και πάνω.

Αν γίνουν οι υπολογισμοί με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, προκύπτει η υπόσχεση για μείωση των επιβαρύνσεων κατά 159 ευρώ (για κάποιον που δηλώνει εισοδήματα 59.000 ευρώ τον χρόνο) έως 2425 ευρώ για κάποιον που δηλώνει 30.000 ευρώ. Μόνο που αυτή η μείωση θα ισχύσει μόνο για τρία χρόνια. Για το διάστημα μετά την 3ετία, ο Κατρούγκαλος υποσχέθηκε επανεξέταση του όλου θέματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν ληφθεί υπόψη και η προτεινόμενη έκπτωση, οι δύο στους τρεις ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, θα βγουν ωφελημένοι από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών καθώς τα ποσά που θα προκύπτουν θα είναι μικρότερα με το νέο σύστημα από ότι με το προηγούμενο.

Μάλιστα σημείωσε ότι το 66% των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχουν αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός του μετά από την καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.

Ανάλογες εκπτώσεις προβλέπεται να ανακοινωθούν και για τους αγρότες αλλά και για κλάδους επιστημόνων με ιδιαίτερα επαγγελματικά χαρακτηριστικά όπως οι δικηγόροι για τους οποίους θα προβλεφθεί μείωση εισφοράς υπέρ της επικούρισης και του εφάπαξ.

Την ίδια ώρα το κουαρτέτο σύμφωνα με τον Κατρούγκαλο έχει ενημερωθεί για την πρόθεση της κυβέρνησης που συζητά κατά προτεραιότητα με την κοινωνία για να απαλύνει την επιβάρυνση των ασφαλισμένων από τις εισφορές.

Παρά τις εκπτώσεις πάντως, για αυτούς που δηλώνουν τα υψηλότερα εισοδήματα –και ειδικά αυτούς που εμφανίζουν αποδοχές άνω των 60.000 ευρώ- οι επιβαρύνσεις θα είναι πολύ μεγάλες και θα στερούν από τον επαγγελματία τουλάχιστον το 20% του εισοδήματός του.

Οι εκπρόσωποι από τους επιστημονικούς κλάδους ωστόσο, ζήτησαν μια σαφέστερη πρόταση και ανακοίνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή.

Δείτε αναλυτικά του πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας:

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:53