search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:05
MENU CLOSE

Τσίπρας – Τουσκ: Αλληλεγγύη τώρα, αλλιώς… κρίση συνοχής της ΕΕ

03.03.2016 08:20
Τσίπρας – Τουσκ: Αλληλεγγύη τώρα, αλλιώς… κρίση συνοχής της ΕΕ - Media

Το σεβασμό στην πιο βασική ευρωπαϊκή αρχή την τήρηση των συμφωνηθέντων, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του επισήμανε τις ελληνικές θέσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής

 

 

Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να προσφέρει ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας στους πρόσφυγες, και δεν πρόκειται να προβεί σε επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, ωστόσο πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η φιλοξενία στη χώρα είναι προσωρινή και θα πρέπει  στην προσεχή Σύνοδο να απορριφθούν ρητά μονομερείς ενέργειες και όλες οι χώρες να σεβαστούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες αλληλεγγύης στην κατανομή βαρών κι ευθυνών επί τη ποινή κυρώσεων. Αυτό το μήνυμα σε αδρές γραμμές έστειλε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά τη συνάντησή τους το πρωί στο Μαξίμου.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την Τρίτη μετά τη Σύνοδο Κορυφής θα μεταβεί ο ίδιος στη Σμύρνη προκειμένου να συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Τουρκίας στο επίκεντρο του οποίου θα τεθεί το θέμα της συμφωνίας για την καθιέρωση ταχέων διαδικασιών επανεισδοχής.

Μηνύματα αποτροπής

Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Ντόναλντ Τουσκ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός πληρώνουν «υψηλό τίμημα για ένα πρόβλημα που δεν δημιούργησαν» και υπήρξε ιδιαίτερα επίμονος στα μηνύματα αποτροπής, καθώς σημείωσε ότι πρέπει να τα υψηλά νούμερα ροών να πέσουν σύντομα, και πως η Ελλάδα δε θα γίνει μια χώρα τράνζιτ ενώ έφθασε να απευθύνει έκκληση προς τους «παράτυπους οικονομικούς μετανάστες» να μην έρχονται στην Ευρώπη, επομένως και στην Ελλάδα και να μην πιστεύουν τους διακινητές και να μην ξοδεύουν τα χρήματά τους.  

Έρχεται κρίση συνοχής

Και οι δύο θέλησαν να υπογραμμίσουν τα προβλήματα συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προκύπτουν πλέον ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων ροών που οδήγησαν την Αυστρία και τις χώρες του Βίζεγκραντ σε κλείσιμο ουσιαστικά των συνόρων τους αψηφώντας τις αποφάσεις της προηγούμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να απορριφθούν και να αποδοκιμαστούν ως απαράδεκτες οι μονομερείς ενέργειες κρατών – μελών της ΕΕ που έχουν οδηγήσει σε περιορισμό των οδών από τη βαλκανική οδό και διεμήνυσε ότι θα απαιτήσει να γίνουν σεβαστές οι ευρωπαϊκές συνθήκες διαφορετικά να υπάρξουν κυρώσεις. Κλείνοντας τη δήλωσή του προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει αλληλλεγγύη , συνεργασία και αυστηρή τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσει και κρίση συνοχής.

Από την άλλη ο Ντόναλντ Τουσκ, προβαίνοντας σε κάπως πιο ισορροπημένες δηλώσεις απέναντι στις χώρες που δρουν μονομερώς, σημείωσε πως αυτές οι ενέργειες είναι κατανοητές στο εθνικό πλαίσιο, ωστόσο κάνουν κακό στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ταυτόχρονα διεμήνυσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα και δεν θα την αφήσει μόνη της.

«Προσωρινή» φιλοξενία – οι ελληνικές αρχές θα διαχειριστούν τα κονδύλια

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως η Ελλάδα για να ανταποκριθεί χρειάζεται χρηματοδότηση και ανθρωπιστική βοήθεια σε είδη και εξοπλισμό, η οποία θα δίνεται με ταχείς ρυθμούς και όπως διευκρίνισε την ευθύνη διαχείρισης αυτής της χρηματοδότησης θα την έχουν οι  ελληνικές αρχές σε συνεργασία με την Κομισιόν.

Υπογράμμισε ότι  η Ελλάδα θα δημιουργήσει εγκαταστάσεις «αξιοπρεπούς, όμως προσωρινής διαμονής» και επανέλαβε ότι η χώρα δεν θα γίνει  αποθήκη ψυχών. Σε άλλο σημείο επανέλαβε ότι

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε η Ευρώπη να λάβει γενναίες αποφάσεις αναφορικά με την κατάπαυση πυρός στη Συρία, ενώ επέστησε την προσοχή στην ανάγκη εντατικοποίησης της συνεργασίας με την Τουρκία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10