search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:51
MENU CLOSE

«Επανεκκίνηση» σε οικονομία – επιτάχυνση κυβερνητικού έργου, οι προτεραιότητες Τσίπρα

16.05.2016 10:48
Τσίπρας για τη γυναικοκτονία στη Μάνη: Μίλα. Δράσε. Καμία Μόνη Της - Media

Οι άμεσες προτεραιότητες του Αλέξη Τσίπρα αφορούν προφανώς την ψήφιση των προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 24 Μαΐου, ώστε να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

 

Οι άμεσες προτεραιότητες του Αλέξη Τσίπρα αφορούν προφανώς την ψήφιση των προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 24 Μαΐου, ώστε να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Το ξεκλείδωμα της δόσης 5,7 δισ., το ποσό που συνοδεύει το κλείσιμο της αξιολόγησης συν 3 – 5 δισ. για να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου στους ιδιώτες θεωρείται ότι θα μαλακώσει το κλίμα στην αγορά, θα τονωθεί η ρευστότητα και θα κινηθούν και τα έσοδα, δίνοντας έτσι το χρόνο στην κυβέρνηση να προχωρήσει στα επόμενα βήματα.

Επανεκκίνηση της οικονομίας

Πρώτη και κύρια προτεραιότητα της «επόμενης μέρας» είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στη Real News.

Σε αυτό το πεδίο, αυτό που προέχει σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα είναι:

♦ Η ψήφιση του  νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος μεταξύ άλλων προωθεί τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται η διαμόρφωση ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος με σταθερό φορολογικό συντελεστή για 12 χρόνια, φοροαπαλλαγές έως 20% και 10 εκατ. ενίσχυση για κάθε μεμονωμένη επιχείρηση και έως 20 για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων.

♦ Η αξιοποίηση των παλαιών και νέων αναπτυξιακών εργαλείων (ΕΣΠΑ, πακέτο Γιούνκερ, δράσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης EBRD). 

Κυβερνητική επιδίωξη είναι η προσέλκυση επενδύσεων από «τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία, προσανατολισμένους στην εξωστρέφεια, καθώς και στην προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας».

Ο πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης σε συνδυασμό με το – στη χειρότερη περίπτωση – χρονοδιάγραμμα της συζήτησης για το χρέος, την εκταμίευση της δόσης και τις προβλέψεις για την οικονομία για το β’ εξάμηνο του 2016 και το 2017 να επιστρέψουν την αισιοδοξία για έξοδο στις αγορές το 2017 και έξοδο από την επιτροπεία των μνημονίων το 2018.

Επανεκκίνηση του κυβερνητικού σχήματος και στο … βάθος (τριμήνου) ανασχηματισμός

Σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό σχήμα και την ανάγκη να συμβολιστεί η αλλαγή σελίδας προς το παρόν δε φαίνεται ο πρωθυπουργός να επιλέγει άμεσα ανασχηματισμό. Αντ’ αυτού, φαίνεται να προκρίνει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, την συγκρότηση ενός μηχανισμού εποπτείας του κυβερνητικού έργου, ώστε αυτό να τρέξει με τους απαιτούμενους ρυθμούς και να είναι δυνατή η αξιολόγηση των υπουργών. Γίνεται, μάλιστα, λόγος για «τρόικα» του Μαξίμου καθώς ο μηχανισμός αυτός θα στελεχώνεται από τον επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού του κυβερνητικού έργου Δημήτρη Παπαγιαννάκο, και τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Δημήτρη Λιάκο.

Συνεπώς, ο ανασχηματισμός δείχνει να απομακρύνεται για το τέλος του καλοκαιριού και ουσιαστικά θα είναι το αποτέλεσμα της αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου το προσεχές τρίμηνο.

Στο μεταξύ μένει να επαναπροσδιοριστεί ο χρόνος του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο υπό τη σκιά των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ είχε προγραμματιστεί για το διάστημα περί τις 20 Μαϊου πήγε παραπίσω.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:46