search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:30
MENU CLOSE

Κόντρα εσωτερικής κατανάλωσης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1920
08-06-2016
09.06.2016 03:00
elliniko_0-1.jpg

Η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε, αλλά μάλλον δεν θα πλήξουμε. Το σκηνικό πολιτικής αντιπαράθε­σης μετατοπίζεται πλέον στο εσωτερικό, που με διάφορες αφορμές (προσφάτως με τη διάταξη για τις off-shore) αναζω­πυρώνεται κι έτσι θα συ­νεχίσει μέχρι τον νέο κύ­κλο διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία θα ξεκινήσει κάπου τον Οκτώβριο, οπότε θα ανακάμψουν στο προσκήνιο οι δανειστές με τις απαι­τήσεις τους περί τα εργα­σιακά και το άνοιγμα των αγορών προϊόντων.

 

Η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε, αλλά μάλλον δεν θα πλήξουμε. Το σκηνικό πολιτικής αντιπαράθε­σης μετατοπίζεται πλέον στο εσωτερικό, που με διάφορες αφορμές (προσφάτως με τη διάταξη για τις off-shore) αναζω­πυρώνεται κι έτσι θα συνεχίσει μέχρι τον νέο κύ­κλο διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία θα ξεκινήσει κάπου τον Οκτώβριο, οπότε θα ανακάμψουν στο προσκήνιο οι δανειστές με τις απαι­τήσεις τους περί τα εργα­σιακά και το άνοιγμα των αγορών προϊόντων.

Εν τω μεταξύ, το άνοιγμα της συνταγματικής αναθεώρη­σης και η δρομολόγηση της αλλαγής του εκλογικού νό­μου μάλλον θα ενισχύσουν αυτό το κλίμα, καθώς προσφέρεται για τη «μι­κροπολιτική» ατζέντα όλων των πολι­τικών κομμάτων, πέρα από τα σημεία στα οποία υπάρχει ή θα επιδιωχθεί συ­ναίνεση. Δεν είναι βέβαια σίγουρο ότι η προσπάθεια αλλαγής ατζέντας, την οποία μεταξύ άλλων σηματοδοτεί η συζήτηση για τα θεσμικά, θα ενισχύσει την κυβέρνηση όπως η ίδια ευελπιστεί, καθώς αυτά μάλλον δεν είναι το δυνα­τό της σημείο, ενώ θα ενεργοποιήσει και θα επαναφέρει στο προσκήνιο άλ­λους «πολιτικούς» παίκτες με έφεση στο θέμα (ο νοών νοείτω).

Δίπλα στη συζήτηση για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, πεδίο αντιπαράθεσης αναμένεται να είναι και η οικονομία και οι δυνατότητες ανάκαμψης, με την κυβέρνηση να αναδεικνύει τα «εργαλεία» που προωθεί ή αξιοποιεί προκειμένου να αντισταθμίσει τα δημοσιονομικά μέ­τρα, αρχής γενομένης από τον αναπτυ­ξιακό νόμο που παρουσίασε ο υπουρ­γός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης και συζητείται ήδη στη Βουλή. Πάντως, η πολυπόθητη ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πηγαίνει όλο και παραπίσω, δεδομένου ότι αρχικά προσδιοριζόταν αυτό να γίνει μέσα στο καλοκαίρι, ενώ χθες ο υπουργός Οικο­νομικών την προσδιόρισε για Σεπτέμ­βριο.

«Κοινό μέτωπο», αλλιώς…

Η κυβέρνηση έχοντας κατά νου τις δημοσκοπήσεις και το σταθερό το τελευταίο διάστημα προβάδισμα τις Ν.Δ. σκοπεύει να αξιοποιεί όσες ευκαι­ρίες προσφέρονται για «πλαγιοκόπη- ση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ανάδειξη των αδυναμιών της και κυρίως του «στρατηγικού αδιεξόδου» όπως συχνά της καταλογίζει τον τελευταίο καιρό. Η στρατηγική αυτή έχει ως υπόβαθρο τη συλλογιστική ότι η Ν.Δ. θα ήταν χειρότερος και πιο επιθετικός προς τα μεσαία και λαϊκά στρώματα δι­αχειριστής του μνημονίου και σε κάθε περίπτωση όμηρος της παλαιοκαθεστωτικής διαπλοκής με την οποία δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να κόψει δε­σμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο το Μαξίμου θα επιχειρήσει να αντιστρέψει την πίεση που δέχεται ως προς τα εργασιακά και να τη στρέψει προς τη Ν.Δ., επιχειρώ­ντας να την εκθέσει για παράδειγμα όσον αφορά τις θέσεις και τις προτά­σεις της για τις ομαδικές απολύσεις (θέμα που το βάζουν οι δανειστές) ή την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (θέμα το οποίο βά­ζει στο τραπέζι η κυβέρνηση). Παράλ­ληλα θα επαναφέρει τη ρητορική περί ανάγκης εσωτερικής συστράτευσης ή κοινού μετώπου των πολιτικών κομ μάτων και ιδίως της αξιωματικής αντι­πολίτευσης για την απόκρουση των απαιτήσεων των δανειστών σε αυτόν τον τομέα. Με αυτόν τον τρόπο, που αποτελεί άλλωστε πάγια τακτική του πρωθυπουργού και του επιτελείου του, η κυβέρνηση πιστεύει πως πετά το μπαλάκι της ευθύνης στην αξιωμα­τική αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα χτίζει και το επιχείρημα για την περίπτωση που… χαθεί η μάχη για τα εργασιακά: «προσπαθήσαμε αλλά δεν είχαμε στήριξη από τα κόμματα».

Να σημειωθεί πάντως ότι η κυβέρ­νηση διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει τεθεί από τους δανειστές θέμα περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αντιθέτως αποδί­δει τη σχετική αναφορά κυριακάτικου δημοσιεύματος σε μια προσπάθεια δη­μιουργίας κλίματος. Η Όλγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για θέμα «ανύπαρκτο» και το απέδωσε σε μια προσπάθεια «να προκαλέσει δυσαρέσκεια εναντίον της κυβέρνησης και να το αξιοποιήσει πο­λιτικά ο κ. Μητσοτάκης».

Τα ζητήματα που έχουν τεθεί αφο­ρούν τη θεσμοθέτηση του λοκ άουτ (το δικαίωμα του εργοδότη να κλείνει την επιχείρηση σε περίπτωση απεργί­ας), τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο που συνεπάγονται περιορισμούς στα δικαιώματα των συνδικαλιστών αλλά και των εργαζομένων και τις ομα­δικές απολύσεις. Αυτά έχουν τεθεί από πλευράς δανειστών, λέει η κυβέρ­νηση, υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά τις οποίες η κυβέρνηση εργάζεται για να αποτρέψει.

Όσον αφορά το εσωτερικό της κυ­βέρνησης γίνεται αντιληπτό ότι υπάρ­χει δυσαρέσκεια στην κοινωνία και επισημαίνεται από διάφορες πλευρές η ανάγκη ανάκτησης των δεσμών με τις διάφορες κοινωνικές ομάδες πάνω σε επίδικα ευρύτερα της μάχης κατά της διαφθοράς και διαπλοκής, ωστό­σο από τις επισημάνσεις μέχρι τον σχεδιασμό μιας στρατηγικής και την υλοποίησή της υπάρχει απόσταση. Αυτές οι αναζητήσεις φαίνεται πως περνούν μέσα από την προσυνεδρια­κή διαδικασία, η οποία θα ανοίξει μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτρο­πής, η οποία τελικά θα γίνει στις 25-26 Ιουνίου και όχι στις 18-19 (στο τριή­μερο του Αγίου Πνεύματος) όπως είχε οριστεί αρχικά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:29