08/08/2020 09:36:29

Η νεροποντή έσβησε την πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια

Η νεροποντή έσβησε την πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια - Media

Υπό έλεγχο τέθηκε από το βράδυ της Τρίτης η πυρκαγιά, που κατέκαιε σήμερα και τις προηγούμενες ημέρες τα Δερβενοχώρια.

Στην θετική εξέλιξη, συνέβαλε καθοριστικά η δυνατή νεροποντή που είχε πέσει νωρίτερα. Ωστόσο, οι δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν στην περιοχή για την ολοσχερή κατάσβεσή της και τυχούσες αναζωπυρώσεις.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά και στην Στεφανη Βοιωτίας. 

Ο κ. Τσόγκας διευκρίνισε πάντως, ότι το πευκοδάσος που έχει καταστραφεί, έχει έκταση πολύ μικρότερη από αυτή που περικλείεται από την περίμετρο της πυρκαγιάς, αφού πολύ μεγάλα κομμάτια έμειναν άθικτα. Ειδικότερα, η έκταση είναι περίπου 11.000 στρέμματα και πιθανόν να έχουν καεί περίπου τα μισά. Η αποτίμηση της καταστροφής θα γίνει αφού ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης, το οποίο θα διαρκέσει μέρες, καθώς οι δυνάμεις πυρόσβεσης δεν θα φύγουν αν δεν σβήσει και η παραμικρή σπίθα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου διευκρίνισε επίσης, ότι δεν κινδύνευσαν και δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, και δεν καταστράφηκαν περιουσίες πολιτών.

Σε ότι αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να οδηγεί σε συγκεκριμένη εκδοχή. Τα στελέχη του Π.Σ. όμως προβληματίζονται, καθώς η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 22.40 το βράδυ του Σαββάτου μέσα στο δάσος, νότια του χωριού Στεφάνη, χωρίς να υπάρχει κάτι που να δικαιολογεί τυχαίο γεγονός ή «ατύχημα».

Για τον λόγο αυτό, από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στα Δερβενοχώρια, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, το οποίο ερευνά όλες τις εκδοχές, μεταξύ αυτών και τον εμπρησμό.

Σήμερα, οι δυνάμεις που παίρνουν μέρος στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, διαμορφώθηκαν ως εξής: Από αέρος επιχειρούν 6 αεροσκάφη Canadair, 4 τύπου PZL και 6 ελικόπτερα, ενώ από εδάφους επιχειρούν, 170 πυροσβέστες με 76 οχήματα και 180 άτομα πεζοπόρο.

Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν 100 στρατιώτες, 23 υδροφόρες ΟΤΑ, 10 ιδιωτικές υδροφόρες και 18 χωματουργικά μηχανήματα από τις Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδος.

Ο κ. Τσόγκας τόνισε ότι το προσωπικό των δυνάμεων πυρόσβεσης, κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσει την πυρκαγιά και να μην επεκταθεί προς την Πάρνηθα, ενώ άνοιγαν συνεχώς δρόμους που δεν υπήρχαν για να πλησιάσουν τις εστίες, καθώς και αντιπυρικές ζώνες.

Παράλληλα, ο κ. Τσόγκας έκανε έκκληση προς τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική στο 199 αν αντιληφθούν πυρκαγιά και να απομακρύνονται έγκαιρα αν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της, για την δική τους ασφάλεια.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.