03/04/2020 11:52:57

Με τρεις τελευταίας στιγμής αλλαγές ο ΕΝΦΙΑ

Με τρεις τελευταίας στιγμής αλλαγές ο  ΕΝΦΙΑ - Media

 

Σε τρία βασικά σημεία αλλάζει ο φόρος στο παρά ένα της έκδοσης των φετινών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα άλλαξε ο τρόπος  πληρωμής, γλίτωσαν τα αγροτεμάχια από τον συμπληρωματικό φόρο και διατηρήθηκαν οι εκπτώσεις του φόρου για χαμηλόμισθους, πολύτεκνους και ανάπηρους που εισπράττουν ποσά τόκων πάνω από ένα όριο.

Ωστόσο, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες σημαντικές αλλαγές που θα αφορούν τα κλιμάκια και τους συντελεστές του φόρου προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται στην βεβαίωση του φόρου λόγω της εξαίρεσης των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό φόρο.

Πιο συγκεκριμένα οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον ΕΝΦΙΑ είναι οι εξής:

- ο φόρος αντί για τον Αύγουστο, θα αρχίσει να πληρώνεται από τον Σεπτέμβριο και θα εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την τελευταία δόση να ορίζεται για τον Ιανουάριο 2017. Έτσι οι φορολογούμενοι δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον ΕΝΦΙΑ μέσα στο καλοκαίρι, αλλά από τον Σεπτέμβριο ο οποίος και θα είναι ιδιαίτερα βαρύς φορολογικά αφού θα πρέπει να πληρωθεί και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος

- εξαιρέθηκαν τα αγροτεμάχια από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Η εξαίρεση επιβλήθηκε από το γεγονός ότι δεν βρέθηκε αξιόπιστος τρόπος να υπολογιστούν οι αξίες των αγροτεμαχίων και υπήρχε ο κίνδυνος να εκδοθούν εκκαθαριστικά με τερατώδη ποσά βεβαίωσης.

- δεν θα χάνεται η έκπτωση από τον φόρο για εισόδημα από τόκους πάνω από ένα όριο. Η διάταξη που έχει κατατεθεί με νομοσχέδιο στη Βουλή το οποίο δεν έχει ακόμη ψηφιστεί προβλέπει, προβλέπει ότι οι χαμηλόμισθοι με ετήσιο εισόδημα από τόκους άνω των 300 ευρώ και οι πολύτεκνοι και ανάπηροι με ετήσιο εισόδημα από τόκους πάνω από 600 ευρώ θα έχαναν την έκπτωση 50% και 100% αντίστοιχα που δικαιούνταν. Τελικά η διάταξη δεν πρόκειται να προωθηθεί για ψήφιση.

Στις 29 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για τη διόρθωση των δηλώσεων Ε9 με μισό από το προβλεπόμενο πρόστιμο. Αμέσως μετά το ΥΠΟΙΚ θα μπει στην τελική ευθεία για την εκκαθάριση του φόρου.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.