search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:36
MENU CLOSE

Επιστολή Καρτάλη για αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο

08.06.2011 17:36
Επιστολή Καρτάλη για αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο - Media

Με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Κώστας Καρτάλης,  προτείνει μια σειρά από ειδικότερα μέτρα για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι το αποτελεσματικότερο ισοδύναμο μέτρο είναι η ταχεία εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Κώστας Καρτάλης,  προτείνει μια σειρά από ειδικότερα μέτρα για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι το αποτελεσματικότερο ισοδύναμο μέτρο είναι η ταχεία εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Στην αρχή της επιστολής ο Κ. Καρτάλης αναφέρει ότι θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη δέσμευση για την ενημέρωση των Βουλευτών για τους εφαρμοστικούς νόμους καθώς επίσης και ότι η όλη διαδικασία εξελίσσεται με πίστωση χρόνου και όχι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, γεγονός που επιτρέπει την αναλυτική συζήτηση των μέτρων αλλά και την κατάθεση προτάσεων και παρατηρήσεων.

Κεντρική ιδέα των προτάσεων, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η στήριξη των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων και η επιτάχυνση της ανάπτυξης – με διατήρηση ή και ενίσχυση του ΠΔΕ – ώστε να είναι εφικτή η παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος το ταχύτερο δυνατόν.

Παράλληλα αναφέρει ότι στο ίδιο μήκος κύματος κεντρική ιδέα είναι η μετάταξη δημοσίων υπαλλήλων από φορείς που καταργούνται σε άλλους φορείς του Δημοσίου. Επίσης αν από την αξιολόγηση των υπαλλήλων διαπιστωθεί ότι δεν διαθέτουν τα κατάλληλα εφόδια, ο κ. Καρτάλης αναφέρει ότι νομίζει πως είναι εφικτή και απολύτως δόκιμη η διοργάνωση προγραμμάτων επαναπροσανατολισμού των δεξιοτήτων τους ώστε να ανταποκρίνονται στα νέα καθήκοντα που θα τους ανατεθούν.

Συγκεκριμένα τα μέτρα που προτείνει ο κ. Καρτάλης έχουν ως εξής:

1. Μη αναθεώρηση του αφορολόγητου με ισοδύναμο μέτρο την αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

1* Εναλλακτικά μείωση του αφορολόγητου μόνο για τεκμαρτά (καθαρά) εισοδήματα άνω συγκεκριμένου εισοδήματος και κατάργηση του αφορολόγητου για τεκμαρτά (καθαρά) εισοδήματα μεγάλου ύψους. Είναι προφανές ότι το μέτρο της έκτακτης εισφοράς του 3% δεν μπορεί να είναι οριζόντιο αλλά θα πρέπει να προσαρμοσθεί ανάλογα με τις εισοδηματικές κατηγορίες.

2. Πάγωμα των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων για τα επόμενα δύο έτη. Το μέτρο αυτό έχει στόχο τη βελτίωση του κλίματος στην αγορά ακινήτων η οποία έχει βυθιστεί σε ύφεση.

3. Αναστολή της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης για ένα έτος και επαναξιολόγηση της σκοπιμότητας του για το επόμενο χρονικό διάστημα. Εναλλακτικά εξισορρόπηση της εφαρμογής της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης με τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια.

4. Κλιμάκωση της φορολογίας μεγάλης ακίνητης περιουσίας σε συνάρτηση με την αντικειμενική αξία αλλά και την εισοδηματική κατηγορία. Εκτακτη εισφορά για τους ιδιοκτήτες ιδιαίτερα μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Απαλλαγή φορολογίας για την ακίνητη περιουσία σε περίπτωση μακροχρόνιας ανεργίας.

5. Κλιμάκωση της αύξησης των τελών κυκλοφορίας με κριτήρια την αξία αγοράς του οχήματος, τον κυβισμό αλλά και την παλαιότητα του.

6. Κατάργηση φοροαπαλλαγών με κριτήριο εισοδηματικά κριτήρια ώστε να αποφεύγεται η περαιτέρω επιβάρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Για παράδειγμα είναι απολύτως ετεροβαρής η επίπτωση που προκαλείται από την κατάργηση του αφορολόγητου στα στεγαστικά δάνεια αν μία οικογένεια έχει λ.χ. ετήσιο καθαρό εισόδημα της τάξης των 20,000 ευρώ σε σχέση με μία οικογένεια που έχει υψηλό ή ιδιαίτερα υψηλό ετήσιο καθαρό εισόδημα.

7. Επανεξέταση του μέτρου της μείωσης της αποζημίωσης για νέους 18-25 ετών μέσω της καθιέρωσης της εισφοράς αλληλεγγύης.

8. Επανεξέταση όλων των κοινωνικών μεταβιβάσεων/επιδομάτων, με προϋπόθεση συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

9. Επαναγορά χρέους από τα έσοδα που θα προκύψουν από τις αποκρατικοποιήσεις.

10. Τιτλοποιήσεις εγγυημένων εσόδων επιχειρήσεων του Δημοσίου (συμπεριλαμβανόμενων των εσόδων από τα διόδια) ώστε να είναι εφικτή η διατήρηση επιχειρήσεων του Δημοσίου υπό το δημόσιο έλεγχο – διάθεση των εσόδων για την επαναγορά χρέους.

11. Διατήρηση του δημόσιου ελέγχου των λιμένων με παράλληλη απελευθέρωση εμπορευματικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που κρίνονται κατά περίπτωση αναγκαίες.

12. Μείωση καταναλωτικών δαπανών όλων των φορέων του Δημοσίου με 1η προτεραιότητα στα Υπουργεία.

13. Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω και της προώθησης του συνολικού διαγωνισμού για το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

14. Σύνδεση των στόχων της ενεργειακής πολιτικής (20-20-20) με τις πολιτικές στήριξης της έρευνας και της καινοτομίας, με σκοπό την ενίσχυση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας των «πράσινων» τεχνολογιών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

15. Δημιουργία ειδικής μονάδας στην Κυβέρνηση που θα μεριμνά για την επιτάχυνση του νομοθετικού έργου σε ότι αφορά στην έγκαιρη έκδοση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων και των Προεδρικών Διαταγμάτων που προβλέπονται στους ψηφισθέντες Νόμους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:36